科索沃首都 H 住宅(H House )- 4M Group

编辑导读:住宅的灵感来自当地传统服饰——白色及膝裙的摆动,折线的开口给被动式设计创造了条件,高大的落地窗在冬季可以洒满阳光又能坐拥花园与远处的美景。建筑在低能耗方面作出了深入的探索和应用。(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:4M Group
地点:科索沃
主持建筑师:Perparim Rama, Agron Mjekiqi, Fitim Muaj
建筑面积:904.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Ilir Rizaj, Fitim Muaj
 
项目简介:
随着 4M Group 在科索沃共和国遗产的保护利用中备受赞誉,他们在H住宅的创作中寻找对于文化遗产的回应,同时又展现出普里什蒂纳复兴中的乐观精神。业主意识到科索沃近年来的分歧,将人身与财产安全视为住宅最为重要的部分,但又希望房间里能洒满阳光。
 
科索沃近来被战争破坏并试图恢复兵力、信心和自立,在一个这样的小国家中 4M Group 探索设计如何做出恰到好处的回应。设计灵感来源于传统的阿尔巴尼亚男式服饰——白色及膝裙,以及节日集会时舞者跳舞时这种裙子摆动的节奏。
 
酷热难耐的地中海夏季与冰天雪地的冬季造成极端天气,能耗成为设计中考虑的关键。作为被动式建筑,其得益于大量隔热建造技术的运用,冬季的阳光从深深嵌入墙体的窗户中射入。
 
H住宅所处的环境正试图寻找自我的身份特征。在如此突出的环境中,富有张力的建筑结构成为了当地景观中一种自信的标志。
 
可持续宣言
在这个项目中,设计团队创造出一种被动的方式,遵循简洁明了的原则充分利用场地的地理位置和方位。H住宅的维护结构中的关键组成部分是它的加强效隔热的混凝土立面和三层绝缘窗。高蓄热能力和气密性与季节性气温波动相协调,使得建筑在任何天气中都能以低能耗的方式保持舒适的环境。
 
建筑朝向西南方,透过高大的落地窗可看到花园和远处的普里什蒂纳的景色。屋顶出檐距离窗户1200米在夏季起到遮阴的作用,同时在冬季起到让高度角低的阳光射入,提升室内温度的作用。建筑地处高位形成自然对流通风,炎炎夏日中也能获得清凉。
 
建筑在舒适控制方面设置了智能响应系统,能够自动调节百叶窗闭合并打开通风窗。加热系统是水、气皆可的双重蓄热泵,可以为整个住宅提供地暖,而且温度一旦低于25摄氏度,可以用木屑颗粒锅炉辅助供热。
 
室内外均采用了低能耗灯具,晚间时会自动关闭以进一步减少能耗和光污染。节水设施和卫生设施也布置在整个住宅,大型家用电器均符合AAA标准。建造利用了可通行贸易和当地生产的建造产品,回收材料也被运用在混凝土和石材元素之中。技术尚未成熟之处,通过供应商的培训提升技术基础。

Structural Engineer:MSPROJECT
Electrical Engineer:N.I.SH. MINI PROJECT
Mechanical (water – drainage) Engineer:Blini
HVAC Engineer:NSHN Termika

Text description provided by the architects. With a growing reputation for celebrating the heritage of the Republic of Kosovo, 4M Group sought to reflect the cultural legacy and illustrate a renewed optimism in Pristina with the creation of H House. Demonstrating awareness of the dichotomy of Kosovo’s recent history, the client wanted a house where safety and security was paramount, but with open light filled interiors.
 

4M Group have explored what an appropriate design response might be in a small country recently ravaged by war and seeking to restore its strength, confidence and self-reliance. Inspiration was drawn from the traditional Albanian costume worn by men, the Fustanella, and the rhythmic way the fabric of the garment moves with the dancer at festive gatherings.
 
 
The construction has taken advantage of available trades and locally sourced building products, and recycled materials have been used where possible for concrete and masonry elements. As the climate is extreme with hot Mediterranean summers and winters which can bring deep cold and heavy snows, responsible energy use was a key consideration. Achieved through passive means, the house benefits both from the inertia that the heavily insulated construction provides, and from the ingress of winter sun through deeply recessed fenestration.
 
 
H house is located in an environment striving to find itself. The dynamism of the structure in such a prominent setting has become a symbol of confidence in the landscape.
 
 
Sustainability Statement
For this project the design team set out to create a passive solution that would take advantage of the location and orientation of the site by applying straightforward principals. At H House, the key components of the building envelope are its heavily insulated reinforced concrete fa?ades and triple glazed windows. The high thermal mass and air tight construction cope well with the seasonal temperature variations, and have resulted in a house that takes little energy to maintain a comfortable environment in any weather.
 
 
The orientation of the house is focused toward the South West, where large windows open onto the gardens and to the views of Prishtina beyond. The windows are set back 1200mm from the eaves to provide shading from the overhead sun in summer, and to allow the low winter sun to penetrate and heat the interior spaces of the house. The elevated location allows natural cross ventilation to provide cooling in the summer months.
 
 
The house has intelligent response systems for comfort control which automatically operates glazing louvres and opens window fan lights. The heating system is a dual air/water thermal heat pump, which supplies underfloor heating throughout, and can be supplemented by a wood pellet boiler should temperatures drop below -25C°.
 
 
Low energy lighting has been used both inside and externally, which are set automatically to switch off at night to further reduce energy use and light pollution. Water efficient appliances and sanitary fittings are used throughout, and white goods are triple AAA rated.The construction has taken advantage of available trades and locally sourced building products, and recycled materials have been used where possible for concrete and masonry elements. Where skills have not been readily available, training by suppliers has assisted to increase the skills base.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




























已邀请:

要发表您的看法,请先登录