伊朗 Mosha 双子别墅(Mosha Twin Villa )- Special Space Studio

编辑导读:40%坡地上的双子别墅,用大台阶来划分边界,同时一个泳池成为两户之间的公共区域。建筑外形大气而现代。(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Special Space Studio
地点:伊朗(Mosha, Iran)
主持建筑师:Mojtaba Tasallot, Hossein Namazi
建筑面积:1100.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Parham Taghioff, Masoud Banafsheh 
 
项目简介:
该项目位于伊朗的Mosha,在一个面积为2000平方米、坡度为40%的地方设计两栋别墅。设计之初的重点是在现场确定区域,根据业主的设计任务书将场地分为3个部分,中间部分是两个别墅之间的公共区域。在这部分区域中,我们把游泳池作为一个更具有使用价值的元素来设置,另外还有两个台阶充当设计的结构骨架并划分每个别墅的边界。

这两个台阶把场地的最低层和最高层连接起来。于是两座别墅分别安置在场地的两边,这样它们就能将院子和台阶环抱起来。二者的公共区域面对公共庭院,私人区域面对场地内侧。根据这样的分区原则,每个体量都拥有三个楼层空间。外部台阶分别于每一层连接,并通往前方的院子。

项目中的水流为整个陡坡地形的场地创造了有力条件。雨水在水流中流动,储存在场地最低处的池塘中。屋顶朝不同的方向倾斜并开有大面积的窗洞是为了应对气候带来的限制。大面积的开窗为生活在内部的人提供了更多看向外部的视野,同时在室外公共空间中也能看到家中发生了什么。这样的设计方式最大限度地为住宅带来视线隐私方面内的保护。
 

Design Team:Mahyar Tasallot, Nastran Hasani, Milad Sarhadi, Hamed Sarhadi, Marzieh Mehranfar
 
 
Civil Engineer:Ebrahim Taheri
Executive Manager:Mohammad Tasallot
Executive Team:Reza Keshavarzian, Javid Bayat, Arash Ameri, Omid Deilami

 
Text description provided by the architects. The project is located in Mosha, Iran and is about design of two villas in a site with an area of 2000 sq.m. And 40% slope. The important point at the beginning of the design is about locating zones on site and according to client order, the site was divided into 3 parts and the middle part is the common area between two villas. In this area, we placed pool volume as a valuable element and two stairs that are backbones of design and dividers of each villa’s border.
 

These stairs connect the lowest level of the site to the highest level. In the left and right side, we placed two villas so that they embrace the yard and stairs. Their public zones are facing to the common yard and private zones to site. According to this zoning, three levels of each block was created. Site stairs come to the landings in each level and lead to yards in front of openings.
 
 
The possibility of water flow in the project was a positive result of sites’ high slope. Rainwater moves in streams and stores in the ponds in the lowest level of the site. The roofs were sloped in different directions and large openings were created to answer to climate restrictions. Openings give the most view from the inside out and in reverse. In this way, the visual privacy was obtained.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



















已邀请:

要发表您的看法,请先登录