芬兰 Taika 幼儿园(Taika Kindergarten )- OOPEAA

编辑导读:Taika 幼儿园旨在提供一种类似家庭尺度的幼儿园氛围,星状平面提供了大量的室外活动场地。建筑的外形像当地的传统粮仓,而内里充满色彩与温馨。(经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:OOPEAA
地点:芬兰(Seinäjoki,Finland)
主持建筑师:Anssi Lassila
完工时间:2017
建筑面积:3100.0 平方米
照片版权:Mikko Auerniitty
 
项目简介:
为了给孩子们提供一个拥有友好体验感的空间,Taika幼儿园在设计时紧记儿童的尺度和他们的需要。Taika幼儿园于2018年1月开始为Seinäjoki市的众多家庭提供服务,它从一开始就在员工和孩子们之间一样受欢迎。
 
尽管 Taika 幼儿园是服务于相对多一点的孩子,但它旨在提供一种类似家庭尺度的幼儿园氛围。Taika 幼儿园为225个年龄介于1岁到7岁的孩子们提供日间照料服务,同时也是50个员工的工作场地。Taika 幼儿园也为一些父母被安排在夜间工作的家庭提供儿童夜间照料服务,这200个孩子被安排轮流住宿,一次最多可以容纳60个孩子在幼儿园过夜。这意味着现阶段Seinäjoki市需要为居民们提供的所有儿童夜间照料服务都被聚集到Taika幼儿园里。本区行政厅学前教育部的办公室现在也搬到 Taika 幼儿园中的一个场所,作为一个地区服务协调团队支持幼儿园开展工作。
 
受到广阔田野上传统 Ostrobotnian 式粮仓的启发,Taika幼儿园的形状就像一个巨型的粮仓,但它却是光彩明亮充满色彩的,为了赋予空间韵律感并创造出类似家庭尺度的氛围,它采用了星状的形式布置平面。幼儿园里这些着灵活可变的午睡空间、可以承受北欧气候和满足孩子们大量的室外大衣放置需求的超实用门厅空间、以及分散开来各自带有单独门廊遮挡雨水并被不同年龄的孩子们使用的环抱建筑的室外空间,使得Taika幼儿园成为使用当代北欧手法进行幼儿园建筑设计的优秀范例。
 
星状的平面提供了有效灵活的空间组织。建筑内部的空间被分成6个独立的家庭单元,每个房子容纳两组孩子,每组18-20人,共有20组这样不同年龄阶段的孩子。每个家庭单元拥有直接进入庭院的独立出入口,并带有面向庭院的巨型窗户,将光线和空气引入建筑内部。建筑在围合的角落空间、开放空间、室内空间交替组成的轻快韵律感之下进行空间组织,室内采用了不同色彩分区的装修使年龄相仿的一组孩子拥有专属的识别色彩和使用区域,使得孩子们在房子里活动时可以清楚自己的方位。
 
位于三翼交汇核心的两层高空间,是一个作为餐厅使用的公共分享的空间,在晚上它也可以转化成表演空间或者会议空间以供社区使用。Taika幼儿园的分享空间为大量的活动提供了很多舒适的的空间,从地下游泳池、带有木工工作台的作坊、画架和画板、以及一个大型运动馆。建筑核心设有一个宽阔的“阅读阶梯 ”,为孩子们提供了一个讲堂般的集会空间。
 
建筑外墙覆盖了松木面板,随着时间推移会产生银灰色的光泽,墙体的某些分段覆盖了铝板,可以反射出天空和周围环境的颜色。

Project architect:Anne Kaivo-oja
Assistants:Juha Pakkala, Timo Etula
Area:3100.0 m2

Landscape architect:OOPEAA / VSU landscape architects
Engineering:Contria Oy / Jarno Haapanen
Client:City of Sein?joki

Text description provided by the architects. The Taika Kindergarten building is carefully designed with the needs and the scale of children in mind in order to provide them an experiential and friendly space. Taika opened its doors to serve Sein?joki families in January 2018, and it has been well loved by the staff and the children alike since the beginning.
 
 
 
Despite the relatively large number of children served, Taika manages to offer a home-like scale. Taika provides daycare for 225 children between ages of one and seven as well as a place of work for 50 staff members. Taika also serves families with parents with shift work schedules offering overnight care for a rotating group of 200 children with a maximum of 60 children spending the night in the kindergarten at a time. This means that all overnight childcare offered by the City of Sein?joki to its residents is now gathered under one roof. Also the offices of the regional directors of early education services are now all in one place in the Taika building supporting their work as a team of coordinators of regional services.
 
 
Taking its cue from the Ostrobotnian traditional barn in the open field,?Taika?is shaped like a large barn. Yet, it is colorful and full of light, and its star-shaped plan serves to provide rhythm and to create a sense of a home like scale. With its flexibly adapting naptime spaces, its highly practical foyer areas equipped to deal with the challenges brought along by the Nordic weather and the high demands it poses on handling children’s outdoor clothing, as well as the pockets of loosely separated outdoor areas each with its own porch to provide shelter from rain and to serve children of different age groups, the Taika Kindergarten is a great example of the contemporary Nordic approach to the design of kindergarten buildings.
 
 
The star-shaped plan offers an efficient and flexible organization of space. The spaces in the building are divided into six independent home base areas that each house two groups of children. There are altogether 12 groups of 18-20 children of different ages.?Each home base area has its own entrance providing direct access from the yard.?The home base areas have large windows facing the yard and giving the building lots of light and air. The space is organized in a playful rhythm of alternating sheltered nooks and open areas and the interior spaces and their furnishings are color-coded so that each age group has its own identifiable color and its own section of the building helping the children orient themselves when moving around in the building.
 
 
In a double height space in the center where the three wings are joined, there is an open shared space that serves as a dining hall and also transforms into a performance space or a meeting space for the community to use in the evening hours. The shared spaces of Taika provide an array of spaces suitable for a large number of activities ranging from a swimming pool in the basement, to a workshop with a workbench for working with wood, and easels and drawing boards, as well as a large gym hall. A wide ‘reading stair’ in the center provides an auditorium-like space for children to gather in.
 
 
The exterior walls are clad with larch paneling and will acquire a silvery gray patina over time. Segments of the exterior walls are covered with aluminum that reflects the color of the sky and the surrounding landscape.?
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲














已邀请:

要发表您的看法,请先登录