葡萄牙 Polopique 公司总部大楼(建筑改造)(Sede Polopique )- Filipa Guimaraes

编辑导读:原建筑是始建于20世纪40年代的居住和农业建筑,现进行了现代化改造,将其作为一个纺织集团的总部。玻璃盒子、采光盒子的嵌入,原木结构的保留,老旧肌理的强烈对比…(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Filipa Guimaraes
地点:葡萄牙(Vizela, Braga, Portugal)
建筑面积:5000平方米(53819.55 ft2)
完工时间:2016
照片版权:Joao Morgado
 
项目简介:
当时被命名为 Quinta de Vilar 的石头建筑可以追溯到40年代中期和50年代初。当时建造了业主的房子,接着是邻近的农业建筑——即生产葡萄酒的酒窖建筑,以及种植、烘干和储存谷物的场所。
 
该建筑自20世纪40年代下半叶开始建造以来,在内部细分、立面、外部空间和附件方面都发生了一些变化。尽管所有这些改变,出于不同的用户,以某种无政府主义和脱节的方式进行的,在最初的房子建成70年后,住宅和其他建筑通过其干净朴素的设计和嵌入工业背景的乡村形象与周围环境中仍然形成鲜明的对比。
 
该项目由四座建筑组成。它们是原是为居住和农业活动而建造的,现在将作为一个纺织集团的总部。
 
原住宅楼改成了总部大楼;除了大堂和服务台外,还有楼梯和电梯通往上层。
 
上层是行政大楼——原酒窖。这一层与整个行政和财务区域相结合。它被划分为几个工作和会议室,满足了公司的内部组织需求,设有卫生设施、档案区和技术区。该建筑的底层分为两个不同的区域:一个是作为员工工作区域的“开放空间”;另一个空间作为一个多功能空间,用于培训、接待或产品展示。在这一层,还可以从北立面和南立面到达外部。
 
从接待区向东是商业楼,该楼层被组织在三个“开放空间”工作区中,目标客户是商业和设计师团队。还有两个与卫生间相对应的体量,和两个连接到底层的楼梯盒子。底层还分为三个工作区域,分别为产品开发的三个会议室、客户的三个会议室、带储物柜的厕所、技术室和储物室。它可以直接通向西侧的外部、员工和供应商进出的接待庭院以及东面的花园庭院。
 
在接待区的南面是旧的谷仓建筑,被改造成合作者的休息区。底层被划分为两层,与外部的天井相连,上层则是员工用餐的杯状空间,与工作空间保持必要的距离。 

Responsible Architects:Filipa Guimar?es, José Miguel Reis
General Contractor:Almeidas & Magalh?es – Sociedade de Constru??es
Engineering:CLE - Coelho Lima Engenharia, COMBITUR, MegaPrel, Serralho Engenharias
 
AVAC Installer:MCFrio
Landscape Design:Trébore Jardinería

Text description provided by the architects. The stone constructions of Quinta de Vilar, then denominated, go back to the middle 40\'s and the beginning of the 50\'s. At that time the owner\'s house was built, followed by the adjacent buildings destined for farming: the cellar building for the production of wine, and buildings for petting, drying and storage of cereals and fruit.

Since the origin of its construction, dating from the second half of the 1940s, the building has undergone some changes in terms of interior subdivision, elevations, exterior spaces and annexes. Despite all these alterations, motivated by its different users and carried out in a somewhat anarchic and disjointed way, seventy years after its original construction, the house and other constructions continue to contrast sharply in its surroundings by its clean and austere design and its rural image embedded in an industrial context.
 
 
The project is made up of four buildings. They were built to serve housing and agricultural activity, and now it is proposed to occupy with the headquarters of a textile group.

The housing building it\'s the reception of the headquarters; besides the lobby and the service desk, it also has the stairs and elevator to access the upper floor.
 
 
On the upper floor, to West, is located the administrative building - the old cellar. This floor is organized with the entire administrative and financial area. It is divided into several work and meeting rooms that formalize the internal organizational needs of the company. It also has sanitary facilities, archiving areas and technical area. The lower floor of this building is divided in two distinct areas: one that develops in "open space" as a working area for staff; and the other that presents itself as a multipurpose space for the various situations of training, reception or presentation of products. At this level you can also access to the exterior from the North and South facade.
 
From the reception to East is the commercial building – the ancient petting building. This floor is organized in three "open space" working areas aimed at the commercial and designer team. There are also two volumes corresponding to the toilets and two boxes of stairs that connect to the lower floor. The lower floor is also divided into three working areas aimed at product development, three meeting rooms for suppliers services and three meeting rooms for clients, a block of toilets with storage, a technical room and a storage room. It has direct access to the exterior to West, to the reception patio that it is used as in/out access of employees and suppliers, and to East, to the garden patio.

To the south of the reception is the old granary building, transformed into a resting area for the collaborators. Divided in two floors, the lower floor is related to the outer patio, and the upper floor is destined to the cup space where employees can enjoy their meal, with the necessary distance from their work station.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





















已邀请:

要发表您的看法,请先登录