瑞典基律纳新市政厅(The Crystal - Kiruna Town Hall )- Henning Larsen

编辑导读:城市整体搬迁的背景下,作为新城的标志性建筑很有必要对旧城的建筑遗产进行承载。作为铁矿上的城市,新建筑室内采用了大量的金属包裹,光所及处,宛如“水晶宫”;而圆形的建筑体量提高了可达性也提升了标志性。(经典值评价:7.5)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Henning Larsen
地点:瑞典,基律纳(981 30 Kiruna, Sweden)
建筑面积:13180.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Hufton + Crow
 
项目简介:
Kiruna是一座瑞典最北部的小城,其旧城址坐落于地球上最大的铁矿区上。经过长年累月的开采,城市地面开始开裂并下陷,市内的建筑也面临着坍塌的危机。Kiruna的新市政厅被命名为“水晶宫(The Crystal)”,坐落于旧城以东的新城的中心位置,不仅赞美了Kiruna的建筑历史,还连接了城市功能与社会空间。在建筑事务所Henning Larsen的领导和其合作事务所Temagruppen以及WSP的配合下,建筑师们通过探索新旧城迁移之间的身份认同问题,最终找到了新城与旧城遗产之间的平衡点。新的市政厅将为所有的市民和他们的子孙后代带来欢乐。
 
建在铁矿上的城市
建筑基地坐落于Kiruna,瑞典最北部的城市。Kiruna位于北极圈以北75英里处,在地理条件上是一座“孤岛”。冬天来临时,黑暗便会笼罩这个极北的边境小城,皑皑的白雪则是这个城市一年中最常见到的景象。Kiruna不仅是欧洲最后一个未经开发的文明聚落,更为特殊的是,它还是一座建在地球最大的铁矿上的城市。

自1898年起,欧洲90%的铁矿都来源于Kiruna,这里每日出产的铁矿量可以建造六座埃菲尔铁塔。Kiruna的前身是一座矿产小镇,随着新铁路线的发展,逐渐成为矿业公司LKAB的主要供应地。经过长达一个世纪的开采,Kiruna每年仍能出产超过2600万吨的铁矿。可以说,铁矿成就了Kiruna这座城市。而如今,这座边境小城很有可能因为铁矿而覆灭。
 
经过长年累月的开采,钻井不断深入地表以下,对Kiruna这座城市的生存现状产生了威胁——地表正在破裂并逐渐下陷,严重影响了建筑结构的稳定性。更为令人担心的是,地裂缝和下陷正在逐步靠近市中心,这意味着市中心的建筑将面临着损毁甚至是坍塌的威胁。

“移动”的城市 
为了应对这个前所未有的威胁,矿业公司LKAB提出了一个直截了当的解决方案:迁移城市。从2004年开始,LKAB就计划将这座容纳了18,000位居民的城市搬迁到距离预计下沉边界外的3公里处。这个想法听起来容易,但具体实施起来却要面临重重困难。LKAB预计将搬迁3,050座住宅,以及将近20万平方米的商业、办公、学校和城市公共地面空间。对于这场大规模的城市迁移活动,LKAB表明,一切的搬迁费用均由其承担。
 
该项目实际所面临的困难远不止后勤和财务问题这么简单。摧毁旧城建立新城意味着当地流传了世代的遗产被连根拔起,不仅打破了原先联系紧密的邻里关系,还抹杀了传承数代的家族商店。目前,LKAB保留并搬迁了21座旧城的原有建筑,但其余的城市部分均将新建。这种大规模的迁移带来了一个身份认同的问题:如何在新环境下保留原有的社会文化?新城与旧城遗产之间的平衡点该如何把握?想要回答这些问题,要从城市规划和居民个人历史两方面入手,探索建筑和社区之间的关系。Henning Larsen作为本项目的设计方,希望在保护旧城建筑遗产的同时,打造一个宜居的新城。

新城之基
Kiruna的新市政厅设计是对其旧城历史和新城框架的致敬。这座建筑被命名为Kristallen,我们也可以称其为“水晶宫(The Crystal)”,其设计灵感来源于铁矿冷硬的几何形状。独特的内外建筑体量共同支撑着市政厅作为社区活动中心和城市空间的双重作用。棱角分明的金属体量构成了建筑的内部核心空间,主要用于社交活动如:公共展览室、工作室以及公共交流空间等,这些功能空间确保了市政厅作为一个社区中心的重要功能。这个中心体量使这座市政厅的意义不再局限于公共服务和地方治理,更多的是为市民创造了一个与老友和旧邻叙旧的场所,在Kiruna城市迁移的短暂时间内提供一种社会凝聚力。
 
在建筑的外部,一个覆以天然石材的光滑的圆形玻璃体量将内部的金属体量包裹起来。这部分体量涵盖了建筑的市政功能,组织了不同市政机构的员工办公室,同时也有助于建筑的功能设计。此外,这个外部体量也有助于建筑内环境的调节:圆形的体量不仅能迫使风在外表面擦过而不侵袭建筑内部,还能确保冬季里的雪不会在建筑表面上堆积。市政厅位于新城的中心位置,来自四面八方的市民都能够轻松地进入建筑内部,这样的设计将圆形所代表的团结统一的意味发挥得淋漓尽致。在亚北极的阳光下,水晶宫光芒四射的白色外观使其成为一个明显的地标性建筑。
 
圆形的外部体量的玻璃面确保了建筑室内的自然采光,为市民创造了一个更加温馨舒适的交流环境。同时,外部体量也在室内空间中创造出环形的长廊,长廊俯瞰着室内中庭,增加了人们视线交流的机会。

该市政厅是Kiruna旧城建筑遗产的延续。其设计包括了旧城原有的钟楼,同时还回收了搬迁中计划拆除的于1958年建成的旧市政厅的建材,作为新建筑的材料之一。通过这种方式,新市政厅不仅勾勒出一幅城市的重构图,也代表了Kiruna历史的实际延续。

“可持续性是竞赛首要关注的核心概念。除此之外,我们还看重设计方案中空间的开放性、灵活性等等。如今,我可以自豪地说,最终建成的市政厅正是我们梦寐以求的成果。”Kiruna市市长Kristina Zakrisson如是说。
 
水晶宫的内部空间将作为一个活动中心和一个充满活力的交流讨论空间,吸引着市民前去体验,同时支持着当地政治和社区发展。
“令人激动的不仅是新市政厅的形式,更因为它满足了高要求的环境标准。也就是说,它是一个非常现代化的市政厅,在不久的将来,它甚至会变成Kiruna的中央会客厅。在这里,一切行为活动每时每刻都在上演。无论是聚会、工作、艺术,甚至是文化,都在这里占据不可撼动的一席之地。”H.M King Carl XVI Gustaf这样说道。

该市政厅于2018年11月22日对市民开放。作为Kiruna新城的首个主要地标,市政厅为城市创造了一个吸引人的聚集点。这座水晶宫静静伫立在城市的中心,代表着Kiruna经久不衰的城市遗产的文化符号。

Architecture Team:Anders Japp Wieliczko Wester, Carlos Ramos Fer- nandez, Christian B?ggild Schuster, Dorte Nielsen, Gitte Edelgren, Hen- rik Christensen, Haakon Gilje Aarseth, Kyd Kitchaiya, Martin Stenberg, Mia Johnson, Nina la Cour Sell, Per Ebbe Hansson, Peter Tegner Matz, Stefan Ernst Jensen, S?ren Kristensen, Teddy Br?gger-Jensen, Thomas Tang, Victor Pastorino Nyman, Zazia Wihlborg Bigom
 
Engineer:WSP
Landscape Architect:Temagruppen
Contractor:PEAB
Partner Responsible:Peer Teglgaard Jeppese
Project Manager:Jesper H?iberg
Interior Team (Fixed Furniture):Karima Andersen, Marie Louise Mangor
Client:LKAB

Text description provided by the architects. The Swedish town of Kiruna, 95 miles north of the Arctic Circle, sits atop the largest iron ore mine on the planet. The mine birthed Kiruna – And now, it threatens to erase it. A century of mining operations has begun to destabilize the earth around Kiruna. The ground is breaking, splitting into deep rifts and falling into sinkholes – Within the century, these rifts threaten to swallow the town. In response to this threat, mining firm Luossavaara-Kiirunavaara (LKAB) has proposed a direct solution: Move Kiruna three kilometers east.
 
 
 
Demolishing the old Kiruna and moving residents to a fresh city center uproots generations of local heritage, interrupting tight-knit neighborhoods and erasing multigenerational family stores. This relocation is a challenge of identity, one that explores the relationship between architecture and community. In 2012, LKAB and Kiruna Municipality announced a competition to design a new town hall, the first building in the relocated city center.
 
 
The Danish architectural firm Henning Larsen, together with firms Temagruppen, WSP and UiWE, won this competition against 56 international design teams. This winning concept is a tribute to Kiruna’s history and a framework for emerging communities. Named Kristallen, or “The Crystal,” the building draws physical inspiration from the angular geometry of iron minerals that are fundamental to the town’s identity.
 
 
After a two-year construction period, King Carl XVI Gustaf of Sweden officially opened Kiruna’s new town hall on November 22nd. For Henning Larsen Partner and Design Principal Louis Becker, it stands as an architectural salute to Kiruna’s heritage and a public focal point for a reestablished community.
 
 
“The Crystal serves both civic and social functions. The outer building volume contains office space for the public departments of Kiruna Municipality, but the core of the building is dedicated social space: Public exhibition halls, workshops, and meeting rooms establish a foundational commons for the new city center,” Becker says. “It is a space for longtime friends and neighbors to gather, supporting a sense of social unity during the transitory period of Kiruna’s relocation.”
 
 
Kiruna’s existing town hall, designed by the Swedish architect Arthur von Schmalensee, receives new life in The Crystal. Henning Larsen’s design incorporates the iconic 1958 bell tower and original door handles from the main entrance – Representing not only a visual re-imagining of Kiruna’s identity but a physical continuation of the town’s history. The building’s circular form embodies its communal focus: As the heart of the new town center, The Crystal offers universal access to the surrounding community while focusing energy and activity inward toward its social core. The town hall stands as a living room for the new Kiruna, open and accessible to all.
 
 
“Community identity often has real geographic roots,” says Henning Larsen Partner and Design Principal Louis Becker. “We knew that during Kiruna’s relocation, losing a sense of place could be a major challenge to the town’s residents. Our hope is that this town hall is not only an effective seat for the local government but a space that celebrates Kiruna’s history and establishes an enduring symbol of local identity.”
 
 
Present at the ceremony was H.M King Carl XVI Gustaf, who officially opened the new building and congratulated the city on the new building that hopefully will be of joy to all citizens and future generations in Kiruna, as he said during his speech. The Mayor of Kiruna, Kristina Zakrisson and the Swedish Minister of Culture, Alice Bah Kuhnke also took the stage.?
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲















已邀请:

要发表您的看法,请先登录