挪威 Gubrandslie L形小屋(Gubrandslie Cabin )- Helen & Hard architects

编辑导读:建筑顺应了地形,屋顶被设计成与周围地势相似的形状,既降低了风雪的阻力又与场地融为一体。L形的体量最大化了景观优势。(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Helen & Hard architects
地点:挪威(Norway)
建筑面积:110.0 m2
完工时间:2015
照片版权:Rasmus Norlander, Ragnar Hartvig 

项目简介:
这栋私人房屋坐落于Tyinkrysset,Filefjell 附近,临近Jotunheimen国家公园的一块风景优美的场地上。我们的主要目标是将建筑对场地的影响降到尽可能的低。此处不时的恶劣天气使屋顶积雪负荷很重,因此房屋的防风雪措施是很重要的。基于大量的风力分析的结果,屋顶被设计成与周围地势相似的形状,和地势融为一体的同时,也减低了对风雪的阻力。
 
L形体量的房屋在入口附近设置了半封闭墙面,这些开口面向周边景观,因此可在房屋中较私密的空间俯瞰到壮观的景色。窗户形式的设计灵感同样来源于独特的地形。
 
桑拿房和换衣室设置在地下室的正中间,旁边是滑雪器材储存室和停车房。 这栋房屋就像在地形上面的基础上部放置的一个木制盒子,它包括整个房屋的主要体量和空间。
 
为了顺应地形,体量被进一步划分成三种层高。这种独特的空间组织方式,使用不同的水平划分界定之外,同时营造出了一个开阔的主要使用空间,整合了房屋内部。

 

Lead Architects:Helen & Hard: Reinhard Kropf, Karen Jansen, Moritz Groba, Nadine Engberding
 

Text description provided by the architects. The private Cabin is situated near Tyinkrysset, Filefjell, on a beautiful site at the border of Jotunheimen National Park. Our main approach was to make as little impact on the site as possible. The weather can be quite rough with loads of snow, so it has been important to shelter the chalet from wind and snow. Based on the result of extensive wind studies, the roof is shaped like the surrounding landscape, integrated to the terrain, making it easier for both the wind and snow to drift over.

The L-shaped volume has a semi-closed wall next to the entrance that opens up towards the magnificent view from the more private part of the cabin. The windows also have shapes inspired by the amazing landscape. Sauna and wardrobes are placed under ground in the concrete basement, alongside ski storage and car parking.

On top of the fundament, above terrain, a wooden box containing the main volume and space of the cabin, is placed. The volume is further divided into three levels to follow the topography. This spatial organization produces an open main floor, yet clearly demarcated in different levels and integrated interior.
 
 
The construction of the cabin is made of prefabricated solid wooden elements of spruce which resulted in a short construction time, a great advantage on site in the?mounty scenery and due to the sometimes harsh weather conditions.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录