哥伦比亚马尼萨莱斯大学文化中心一期(University Cultural Center )- Rogelio Salmona

编辑导读:建筑采用了充满肌理的暖色调建筑材料,学院大厅顶部采用了半圆环状的天窗,这里是光影和肌理的容器,这里蕴涵着简洁的丰富。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Rogelio Salmona
地点:哥伦比亚,马尼萨莱斯(Cl. 65 #26-10, Manizales, Caldas, Colombia)
建筑面积:12400.0 m2
完工时间:2018
 
项目简介:
马尼萨莱斯大学文化中心是哥伦比亚中心地区最重要的文化项目,坐落于拥有50000居民的国家主要咖啡产地之一马尼萨莱斯。
 
项目提升了大学文化生活以及公民意识,通过视觉艺术和新技术的运用促进了创新、试验和教育。建筑物还提供了都市及地域尺度的社会融合场所。
 
场地位于较明显的斜坡上,拥有周边壮阔的山地景观,项目回应了其地形学意义上的特点。建筑选在场地纵向唯一的平坦区域,避免过分开挖并节省建造施工所需的大量时间。
 
操场作为中心区域及建筑其余部分的交汇点,对建立社区与现存地形间的密切联系极为重要。
 
提出的景观设计丰富强化了主要生态结构,并为城市带来新的特性与氛围。
 
文化中心由大型图书馆、科学中心、180座的礼堂、咖啡厅、陈列室、露天观众席、音乐学校、办公区及为行政和文化活动准备的会议室组成。600座的剧场将会在不久的未来增置进来,为音乐学院提供配套服务。
 
文化中心的主要材料选用混凝土和石,当地公司进行了大量的研究为寻找色彩最温暖的混凝土及砖石。
 
项目运用现代施工工艺强调高品质的手工技艺,砖材料注重多方面和丰富的使用而混凝土材料主要使用于主体结构。如同音乐,墙壁和结构由节奏、韵律和静默谱成。
 
建筑物是对场地友好的回应,有助于丰富文化生活和促进社会融合,但不止于马尼萨莱斯而是整个咖啡产地。

Architects in Charge:Rogelio Salmona, Maria Elvira Madri?an
Design Team:Fernando Amado Zarate, Diego Alejandro Ferro Martínez
Photographs:Maria Elvira Madri§an, Dominic Dudley, Mauricio Diaz Gomez, AOB, Carlos Naranjo, Gabriel Ossa, Juan Camilo Jaramillo, Luis Miguel Martinez, Luis Suarez Sierra
Construction :Diego Tamayo Serna
Structural Construction:Josué Galvis
Promotor:Universidad de Caldas
Ground Studies:Geotécnicos SAS, Ing. Ignacio Lopéz Villa, Quasar Ingenieros Consultores y Cia Ltda. Ing. Jorge Alonso Aristizabal.
Electric Design:Alberto Salazar (preliminar studies), Gabriel Eugenio Tobón
Hydraulic and Sanitary Design:JB Ingeniería. Ricardo Forero
Security, Datta and Voice:Gabriel Eugenio Tobón
Acoustic Engineering:A.D.T
Bioclimatic:Jorge Ramírez
Ilumination:Rogelio Salmona S.A
Audit:Jorge Mejía Arango

Text description provided by the architects. Is the most important cultural project of the central region of Colombia. It is Located in Manizales, one of the principal cities of the coffee zone of the country, with a oblation of 500.00 habitants.

The project enhanced the university\'s cultural life and also citizenship, promoting innovation, investigation, and education through visual arts and the use of new technologies. The building also offers a place for social integration on a metropolitan and regional scale.

In a place characterized by its pronounced inclines and views of the mountainous region, the project responds to the topographical conditions of the terrain. The project was situated longitudinally in the only flat section of the area to avoid excavations and save considerable time in construction.
 
 
The playground acts as a central area and meeting point for the rest of the building. And with that, a vital role in strengthening the community and its existing geography.
 
 
The proposed landscape contributes to the enrichment and strength of the principal ecological structure, giving the city a new identity and ambiance.
 
 
The program of the Cultural Center is composed of a large library, science center, an auditorium with a capacity of 180, a cafeteria, an exhibition room, an open-air auditorium, a conservatory, offices, and meeting rooms needed for administration and cultural activities. In the future, a theater with a capacity of 600 with complementary services for the conservatory will be built.
 
 
The primary materials of the Cultural Center are concrete and brick. Local companies of the region performed numerous studies to find the warmest concrete and brick colors.
 
 
In the project, contemporary construction techniques were incorporated to highlight the high quality of craftsmanship. With the brick, versatility and material richness were valued, while with concrete, the structure was the primary focus. Like with music, the walls and structure were composed of rhythms, cadences, and silences.
 
 
The building is a response to the site and contributes to the enrichment of cultural life and social integration, not only in Manizales but the entire coffee region.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







































已邀请:

要发表您的看法,请先登录