越南艺术家 HoangTuong Do自宅及工作室(Hoang Tuong House & Studio )- Truong An Architecture

编辑导读:该艺术家自宅注重对建筑周边微气候的处理,通过底层架空、天然水池、大中庭、天窗、遮幕系统将这座简洁的现代住宅融入了自然,这里宁静,明亮,通风。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Truong An Architecture
地点:越南(Vietnam)
主持建筑师:Arch. Nguyen Cong Duy
建筑面积:300.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Hiroyuki Oki
 
项目简介:
三年前,Truong An Architecture受邀请为越南著名艺术家HoangTuong Do设计一座新房子。他们在闷热、混乱的西贡大都市生活和工作多年,想搬到胡志明市郊外,在新鲜的空气和空间中进行艺术创作。基地与林荫花境路隔着一条连接西贡河的运河。
 
一座拱起1米的桥架在运河上。项目的主要理念是建造一座现代化的凌空住宅,包括两个矩形体块,底部的两个天然水池与运河直接相连,以改善微气候。运河潮汐引起水位变化,池底土壤被用于工作室地基,老树得以保留重植。
 
主要空间的地面层抬升1.8米。室外楼梯设计成一座雕塑,连接着露台。庭院是内外过渡的重要空间。采用轻巧的普通材料,既降低了脆弱地基上的荷载,又降低了建筑成本,双层波纹钢屋面加强了通风,降低了卧室的噪声。
 
室内空间的大中庭提供了良好的视野,有助于与其他室内空间以及与室外自然的连接。从地板到天花板的窗系统,灵活的设计遍布二层,允许光和风到所有房间,同时控制光线进入建筑物,保持卧室的隐私,也为房子创造独特的功能。所有的家具都是精心设计的,以配合房屋的理念。在工作室内,带状窗户设计在墙壁的顶部和底部供通风,留下主要空间供创作。
 
因为屋顶天窗,整个空间充满了光线。该设计融合了简约平凡的线条,与普通材料相结合,与夹层空间、光与新鲜空气的空隙相结合,自然地将一些元素融合成和谐的整体——一个值得居住的地方。在这里,人类在身体和精神上得到给养,以正常地生活。我们找寻无噪、细腻、宁静的大自然的价值。

 
Text description provided by the architects. Three years ago, Truong An Architecture received the offer for designing a new house for Artist Hoang Tuong Do, a Vietnamese well-known artist. After many years of living and working in downtown Saigon - a stuffy, chaotic metropolis (not only in architecture), they wanted to move to the outskirts of Saigon for fresh atmosphere and space for art creation. The site was separated from the flowerous and shady road by a canal connecting to Saigon River.

 
A small bridge crossing the canal leads to the 1-meter lower ground. The main idea of the project is a modern stilt house; the layout includes two rectangular blocks with two natural ponds directly connected to the canal for better microclimate, the water level changes due to the tide of the canal; soil was taken from the bottom of ponds are used to embark the studio floor, old trees are retained and replanted.
 
 
The ground floor of the main block has been lifted up 1.8 m above the natural ground. The outdoor staircase was designed as a sculpture connecting to the patio. This patio is an important space - the transition between the exterior and interior space. The use of common materials with light structure helps to reduce the loads on the weak ground as well as building cost, corrugated iron roof with two layers enhances the ventilation and reduces noise for the bedrooms.
 
 
The big atrium in the interior space offers good views and connection to other indoor spaces and toward outdoor nature. From-floor-to ceiling window system with flexible design allows sunlight and wind to all rooms. The black-painted iron louver system covers all the second-floor elevation to control the light into the building, keeps the privacy of bedrooms while creating the unique feature for the house.? All the furniture is designed carefully to fit with the house concept. In the studio block, the ribbon windows are designed at the top and bottom of the wall for ventilation, leaving the main space for drawings.
 
 
The whole space is full of light due to the roof window across the building length. Embracing the simplicity and ordinary of lines, form then combining with common materials, together with transitional layer spaces, voids for light and fresh air, the design has blended individual elements naturally into a harmonious whole – a worth living place. In there, humans are nourished physically and mentally to live and live properly. We find the value of nature by the noiseless, delicacy, tranquility as much as possible…
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲























已邀请:

要发表您的看法,请先登录