日本京都 Kanako 小楼 (Kanoko Building )- EASTERN Design Office

编辑导读:这座小楼好似运河边低头饮水的“小鹿”,又像某种折纸艺术,建筑呈现出了一种不对称而又灵动的状态。“方体”的“切削”处设置了一处露台,拥有了广阔的视野…(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:EASTERN Design Office
地点:日本,京都(Kyoto, Japan)
主持建筑师:Anna Nakamura
建筑面积:281.97 m2
完工时间:2018
照片版权:Koichi Torimura
 
项目简介:
从外观来看,建筑就好似一只在溪边低头饮水的小鹿。“小鹿”在日语中读作“ Kanoko ”,这也正是建筑被称为“ Kanoko ”的原因。其实不仅仅像是一只小鹿, Kanoko 小楼也像是和服的衣领,像是某种折纸艺术,抑或是像是一根巨大的指向地面的拇指。总之,建筑呈现出一种不对称而又灵动的状态。
 
项目位于京都市伏见区墨染町的一个街角,可以从两个方位去欣赏建筑。项目距离车站很近,建筑师希望把它打造成为一栋从车站出来就能立刻抓住人们眼球的建筑。因此,建筑并不是一个循规蹈矩的简单的立方体,而是一个从多个角度看都十分有趣的多面体。它的立面形态随着人们脚步的移动和视角的转变而不断发生着变化。然而它又没有过于复杂,整个体量的切削手法和呈现出来的动势清晰而明确。建筑为钢结构,有三层。下面两层用于出租,其中一层是药房,二层是托儿所。最上面一层是给业主父母用的居所。
 
建筑的北侧朝向社区的主要街道,交通便利,车站就在不远处。建筑的东侧临着一条名为鸭川( Kamogawa-Unga )的小运河,它是明治时期修筑的琵琶湖运河的支流。静静的河水述说着地区走过的悠长年月。街道向东经由一座很有日本特色的桥连接到鸭川的另一岸,通向主要的购物街。驻足桥上,看人来人往,车水马龙;看两岸建筑,新旧交叠。那些关于京都的繁华与梦想,还依稀可见。
 
我们年轻的业主,就出生在这样一片土地上。如今的他在东京工作。那里,是一座性格迥异的城市。业户的父母依然住在这里,经营着一家蔬菜店。父母年事渐高,经营店铺也慢慢变得吃力起来。老俩口决定关闭蔬菜店,在家颐养天年。这栋既是店铺又用于老人们居住的房子,经历了几十年的岁月已经破败不堪。为了让父母的居住环境得到改善,我们的业主决定重建它。
 
建筑师注意到,项目的所在地拥有很好的观察视点。一方面,从鸭川附近的车站刚出来,就能清晰地看到项目所在的位置。另一方面,项目所在地也拥有观赏主要街道和运河的广阔视野。基于此,建筑师提出了好几种设计方案作为备选。而客户选择了其中不对称形式的外观设计。他觉得这种不规则的形状很有吸引力。
 
一层和二层的商业用房面向运河,采用大面积的玻璃幕墙,保持足够的通透感。而三层则设计的相对封闭,在某些位置设计有小面开窗,保证采光和视野。整个建筑造型是对方形体块的北部一角进行切割,并在切削过的位置设立一处露台。立面设计与形体保持一致,这样建筑看上去十分整体。不过很显然一层和二层的商用部分更加开放,与社区周围保持活跃而积极的互动。一层药房商铺的东侧有一小片绿地,这里面对着运河,阳光充沛,给母亲和孩子们提供了游憩的场所。二层的托儿所里,不时传来孩童们欢乐的嬉戏声。夜晚降临,楼内点起灯火,柔柔的暖意从大小不一的窗户中溢出,在夜空的映衬下形成光辉韵律。住在楼里的人们,合着这栋住宅一起,枕着静静流淌的运河入睡。梦里,总有京都这座城的繁华与精致。
 
京都在明治时代以前曾经是日本的首都。明治维新之后,日本首都迁至东京,京都不复往日的繁盛。为了振兴京都,当地人新修了一条琵琶湖运河用于取水,同时将水路引入城市。水路作为重要的交通方式成为城市的动脉,刺激新兴产业的开发。当时日本大部分的土木工程建设都是由外国工程师主持设计和建造的。但是这条运河确实当时唯一一个由日本工程师主持修建的项目。项目所在地向南1公里的地方还有一座水力发电站,为当时的工业发展提供了重要的动力来源。运河的修建,为京都地区的纺织业、金属业、机械制造业、烟草业等新兴产业的蓬勃发展做出了不可磨灭的贡献。感慨于京都的历史和发展,心怀感恩的业主饮水思源,从建筑形态酷似站在运河边低头饮水的小鹿这一点出发,将这栋改造的建筑命名为” Kanoko 小楼“。

Other Participants:Ryoma Murata Buiding Studio
Text description provided by the architects. This architecture might remind you of the images of Kanoko, a fawn drinking water,? “Kanoko” means a young deer in Japanese
Like a collar of a Kimono
Like Origami, folding paper work
A huge thumb pointing to the ground
An asymmetric shape
 The site is situated on a corner, so you can see two facades of this building. This is the first building that catches your eyes when you get out of the station. Accordingly, we have designed this building not just as a simple cube, but as a funny and interesting form composed by two sides of the fa?ade in order to make people create various images. It is designed sharply, clearly and dynamically. The name of this place is Sumizome-Cho, Fushimi-Ku in Kyoto city. This building has three stories made of a steel structure. The first and the second floor are for tenants, a pharmacy and a nursery school respectively. The third floor is a residential space for the parents of the client.
 
 
The north side of this site faces the main street of this neighborhood. There is a bridge east of the site, which connects the site and the main shopping street. The railway station is just 5 meters away from here. A small canal runs along the site. It is named “Kamogawa-Unga,” one of the branches of the Lake Biwa Canal, which was constructed during the Meiji period. This man-made waterway reminds neighbors of the history of the development of this area. This is one of “the traces of Kyoto’s dream.” It will be explained below. Our young client was born in this place and is working in Tokyo now. His parents ran a vegetable shop, but they felt they were too old to keep it and decided to close it down. Their house for working and living was dilapidated, so their son, i.e. our client decided to rebuild it.
 
 
?The program was very clear. The first and the second floor will be designed for shops or retails, and the third floor is a residence for his parents. In the future, he might come back to this place and will have his own office in this building. Our client believes that this town should be changed to a more beautiful place. When he was looking for an architect, he noticed an interesting building in his neighborhood. It was an apartment house named “Slit Court” designed by our office, the Eastern Design Office. Our office is also along this canal and we are neighbors. The “ Slit Court” built along the main street is just 15-meters west from this “Kanoko House”. This site is a nice viewpoint seen from the station near a small canal.? From this place, we can get a wide view of the main street and the canal. We have suggested several designs and the “asymmetrical form” was the one our client preferred, saying this irregularly shaped design is beautiful.
 
 
The first and the second floor for shops face to the canal with a glass facade. The third floor is rather enclosed and we have designed small windows at some points to get the light and sight. The idea of the entire shape is to cut a part of the north corner diagonally and make terraces in that area. We intended to make the volume of the three-story building into one controlled design, yet each tenant floor is open to the town to let them interact lively and actively. At the pharmacy on the first floor, moms and kids are able to play in a kids corner provided in front of the canal. That is where the tip of the diagonal cut west facade and the ground meat. At the nursery school on the second floor, you can see the kids playing. In the evening, the lighting of each floor is gently shining and at night, lighting from the small windows rhythmically flourishes. About the canal “Kamogawa Unga“, “a trace of Kyoto’s dream”.
 
 
Before the Meiji era, the capital of Japan had been in Kyoto, but it was transferred to Tokyo as a result of the Meiji Restoration, which consequently leads to the decline of Kyoto. Therefore, people of Kyoto decided to construct a new Lake Biwa Canal for tapping water, waterways as transportation artery and waterpower that would stimulate new industries to trigger the revitalization of Kyoto. At that time, most of the civil engineering construction was designed and supervised by foreign engineers, but these canals are the first project that was carried out by the Japanese engineers only. There has been a hydroelectric power station 1 km southwards from this site. This canal has played a key role as a basic driving power to contribute to thriving newer industries such as spinning, stretching copper panels, machinery, Tobacco and so on. Our client named this building “Kanoko building“ from the image of the fawn/young deer drinking water next to the bridge over the small canal.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录