福建泉州市崇武丰盈·耕石艺术馆(扩建)(Fengying·Stone Art Museum )- GOA

编辑导读:建筑师在老旧创作室的南侧扩建了新馆。通过庭院的置入,进行了时间与空间双重关系的自然过渡,弱化了物质上新与旧的对比。建筑外墙采用了当地石材,竖向线形排布的石材,形成弧形凹凸渐变的效果仿佛巨石表面突起的肌理。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:GOA大象设计
地点:中国福建泉州市惠安县崇武镇(Chongwu, Fujian, China)
主持建筑师:王彦(Yan Wang)
建筑面积:353.0 m2
完工时间:2018
照片版权:吕恒中(Hengzhong Lv)

项目简介:
丰盈·耕石艺术馆位于福建崇武,是国家级雕刻大师吴德强的作品陈列馆,也是一个位于雕刻工作厂内的改造项目。建筑师将三个不同姿态的院子植入建筑,形成了一个隔而不绝的独立世界。
 
场地中原有若干间石材加工厂房、一座新落成的办公楼以及三间平房。平房是雕刻家最初的工作室,尽管已经十分老旧,却是他宝贵的回忆。场地周围的雕塑车间高达10米,工作时粉尘飘散。略显凌乱的现场与忙碌的石雕工人一同提示了设计的命题:如何在现状环境中创造一个不受干扰的展陈空间?如何处理旧建筑所承载的情感价值与使用价值之间的落差?
 
围合与缝隙
项目的造价预算不高,包含基础维护和全部建造、安装在内仅为60万元,为了屏蔽场地周围的不良因素,建筑师选择了内向化、小而精的基本策略。落成后的雕刻馆呈简洁、完整的方形体量,精心设置的三条缝隙可以透过一丝视线,成为内、外空间隐匿的关联。
 
过去与未来
建筑师保留了满载回忆的三间旧创作室,在老房子的南侧扩建了新馆。通过庭院的置入,让代表“过去”与“未来”的两部分建筑围合成完整的空间,连续的檐下空间引领观者缓缓来到雕刻馆入口,充满生机的庭院成为时间与空间双重关系的自然过渡,弱化了物质上新与旧的对比。
 
自然与人工
考虑到雕塑展品的尺寸大小迥异,建筑师没有采用常规的全人工照明,而是提议在展馆中引入自然光来控制馆内的整体氛围,因为大型雕塑通常陈列在户外,自然光线更接近其真实的展示环境;特别设计的人工射灯更适应微型雕刻艺术品的展示需要。
 
建筑外墙采用了当地石材,这也是最常用的雕刻石材之一。竖向线形排布的石材,形成弧形凹凸渐变的效果仿佛巨石表面突起的肌理,令墙面显得异常生动。
 
三条缝隙、三个院落
新旧建筑之间保留了各自的独立结构,墙体间的缝隙暗示了中央D形院子,也承担了沉降缝和内院排水口的功能;
 
西南角U形天井创造出一面向内伸展的天然画屏,玻璃曲面将天光散射到展厅,营造出通透、明亮的体验;
 
东南角环形院子为放映室创造了一面完整的弧墙,弯曲的开口给室内带来微妙柔和的光线,也为光洁的外墙创造出丰富的光影变化。

Design Team:Chenxin Xu, Chunming Zhou, Youyou Chen, Xiao Fang, Qian He, Chun Tao
Client:Fujian Fengying Stone Group
Interior Design & Landscape Sculpture:Deqiang Wu
Stone Elevation Design:Deqiang Wu, Zhanhui Li
Construction Unit:Fujian Hongpeng Construction Engineering Co. LTD.

 
Text description provided by the architects. Located in Chongwu, Fujian Province, Fengying · Stone Art Museum exhibits the works of national master sculptor Wu Deqiang. It is also a renovation project in a carving work factory. The architect has incorporated three courtyards with different layouts into the building, thus creating a self-contained world without being isolated from the outside.
 
 
There were formerly several stone processing plants, a newly completed office building and three bungalows on the site. The bungalows were once the sculptor’s studio, preserving a lot of precious memories despite its old appearance. The 10-meter-high sculpture workshop in the vicinity would emit dust at work. The slightly messy scene and busy stone carving workers jointly give a hint about the key to the design: How to create an undisturbed exhibition space in the current environment? How to make up the difference between the sentimental value carried by the old buildings and the use value?
 
 
Enclosure and Gap
Given the limited 600-thousand-yuan budget to cover the basic maintenance, engineering and installation of the project work, the architect has adopted an internalized strategy that values elegance based on a small size in order to eliminate the adverse factors around the site. The exhibition hall completed takes on a square shape which is simple and complete. Three gaps are carefully conceived to allow a glance from either inside or outside, implicitly connecting the two spaces.
 
 
 
Past and Future
The architect retained three old studios filled with memories and expanded the new building on the south side of the old house. The courtyard inserted links the two halves of the building that respectively represents the past and the future into a complete space. The continuous space under eaves gradually leads visitors to the entrance of the sculpture hall. The lively courtyard serves as a natural transition between different space and time that alleviates the sharp contrast between the new and the old buildings.
 
 
Nature and Artificiality
Considering that the works vary in size, the architect didn’t use conventional full artificial lighting, but proposed to introduce natural light into the hall for a better vibe. For large sculptures are usually displayed outdoors and natural light is more likely to create a genuine exhibition environment, and specially designed artificial spotlights are more suitable to display miniature sculptures.
 
 
The exterior wall of the building is made of local stone, one of the most commonly used carved stones. The vertical, linear arrangement of stones forms an arc-shaped concave-convex gradient effect as if the surface of the rock surface is raised, making the wall surface look very vivid.
 
 
Three Gaps and Three Courtyards
The old and new buildings retain their own independent structures. The gap between the walls implies the central D-shaped courtyard, and plays a role of settlement joint and internal courtyard drain.
 
 
The U-shaped patio at the southwest corner creates a natural screen that stretches inward. The curved glass scatters daylight to the exhibition hall to create a transparent and bright experience.
 
 
The circular courtyard at the southeast corner provides a complete arc wall for the projection room. The curved opening brings subtle and gentle light and creates a light and shadow change on the clean exterior wall.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




















已邀请:

要发表您的看法,请先登录