美国波特兰州立大学商学院主楼 Karl Miller 中心(建筑改扩建)(Karl Miller Center, Portland State University )- Behnisch Architekten + SRG Partnership

编辑导读:新旧建筑之间设计了一个多层的、采光良好的、不断跳跃、色彩活泼的充满活力的中心大厅;新旧建筑以不同的建筑性格形成了对比和互补…(经典值评价:7.3)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Behnisch Architekten, SRG Partnership
地点:Portland, OR, United States
建筑面积:13470.94平方米(145000.0 ft2)
完工时间:2017
照片版权:Brad Feinknopf, Janis Rozkalns
 
项目简介:
位于波特兰市中心的Karl Miller中心,是波特兰州立大学商学院的主楼,以其独特的方式与城市丰富的公共空间网络和多样的城市功能融为一体。不过,在过去情况并非如此。最初该建筑是一座建于1970年的100,000平方英尺(约9290.3平方米)的大楼,里面并没有学生可以用来聚集起来“非正式”学习的地方。教职工办公室被教室、学生空间分散,而可获取到的自然光照和新鲜空气则非常有限——并没有考虑到大学的学生、教职工,或是作出有益于它的课程可持续的努力。
 
该中心设计的挑战之一是如何在这样一个不甚完美的现存结构中带来新的生活气息,以及如何通过某种方式,使学校的建筑形象得到激活。在多样功能需求和效果导向方法的驱使下,项目通过引导使用者围绕在一个多层的、采光良好、并使得旧结构深层平面也充满活力的中心大厅周围,来回应这种需求。该项目利用丰富而独特的、并在一定程度上轻柔的、低科技的气候概念来最小化建筑对环境的影响,来将整个地块的能源利用指数降低到改造前建筑的一半,这一点已获得LEED白金认证。设计师充分利用波特兰温和的气候,所有新建造的部分都没有采用机械降温的设备。室内的空气质量、采光、开阔的视野以及声环境和热环境的舒适,都是基于在设计过程中的仔细的研究,来创造一种“更轻盈”、更灵活的建筑形式,来实现可持续、城市活动和校园生活的同时,也没有忽视将人的舒适和健康放在首位这一点。
 
通过对多种空间的布置,包括学习和讨论空间、花园、教室、创新孵化器、学生空间、教职工和行政办公室,以及零售商店等,建筑设计将交流和空间之间的联系最大化。该项目提倡对学习采取兼容并蓄的态度。灵活的、能令人专著的非正式学习空间最终分布在整个建筑中,担任关键环节,具有社交功能,在过渡的廊道之外激活空间,并为学生和大学社区创造一种行人友好型空间。
 
作为一个城市街区的两个独立的建筑,经过改造后的建筑以金属板立面系统翻新,立面通过窗户以不规则地方式打断,与充满动感的45000平方英尺(约为4180.63平方米)新加建建筑形成对比和互补——新加建部分则以采自该地区经FSC认证的阿拉斯加黄雪松木材作立面材料。这种方法,辅以一系列联排的、可种植的屋顶,以及新的连接城市中心、公园、交通枢纽和附近的校园建筑的交通步道,以更多样的街景,强化了这片公共领域。因为两栋建筑的一层存在高度差别,形成了两种地面层,更进一步地激活了该项目的中庭和周围的室外广场。

Lead Architects:Michael, Kocher (project leader), Franziska Gloeckler, Ye Won Ji, Ryan Otterson, Josh Kleinman, Ping Pai, Blair Eckleberry

MEP:PAE
Climate Engineering:Transsolar
Structural:Catena
Landscape Architecture:Mayer Reed
Programming:Biddison Hier
Civil:KPFF
Lighting:Luma/Littlefish
Telecommunications:Reyes Engineering
Acoustics + Audio Visual:Listen Acoustics
General Contractor:Skanska

Text description provided by the architects. Located in downtown Portland, the Karl Miller Center, home to Portland State University’s School of Business, is uniquely integrated with the city’s rich network of public spaces and diverse urban uses. But that wasn’t always the case. The original building —a 100,000-square-foot 1970’s structure in which students had nowhere to gather for “informal” learning, faculty offices were separated from classrooms and student spaces, and access to daylight and fresh air was minimal —did not reflect the University’s students, faculty, or commitment to its sustainability curriculum.
 
 
 
One of the design challenges for the Karl Miller Center design was to breathe new life into this less-than-ideal existing structure, and to do so in a way that generated a new architectural identity for the school. Driven by a diverse programmatic and performance-based approach, the response was a project that orients users around a multi-story central space that collects and amplifies daylight, and suffuses the deep floor plates of the older structure with new life. LEED-Platinum certified, the building utilizes a variety of innovative, yet largely passive, low-tech climate concepts to minimize the environmental impact, reducing the total site EUI of the new building to less than half the original, pre-renovated structure. Taking advantage of Portland’s temperate climate, all new construction is designed without any mechanical cooling equipment. Indoor air quality, daylight, and views to the outdoors as well as acoustic and thermal comfort were also studied in detail during the design process in an effort to create a ‘lighter’, more flexible form of building that fuses sustainability, urban activity and campus life while simultaneously prioritizing human comfort and well-being.
 
 
By arranging a variety of spaces—meeting and study areas, gardens, classrooms, business incubators, student spaces, faculty and administrative offices, and retail—to maximize communication and connectivity, the project promotes an inclusive attitude toward learning. Flexible, student-focused informal learning spaces are evenly distributed throughout the building acting as social anchor points, helping to elevate the space beyond a transitional corridor and create a pedestrian-friendly space for students and the greater University community.
 
 
Appearing as two distinct structures sharing a city block, the renovated existing building, retrofitted with a metal panel facade system broken up by an irregular composition of punched windows, contrasts yet complements the new, dynamic and shifting 45,000-square-foot addition, clad in regionally sourced FSC-certified Alaskan Yellow Cedar. This approach, coupled with a series of terraced, occupiable green roofs and new circulation pathways linking the urban center, local parks, transportation stops, and nearby campus buildings, enhances the public realm by providing a more diverse streetscape. With a one-story grade differential, two ground levels are formed, further activating the atrium and exterior plazas within and around the project site.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

















已邀请:

要发表您的看法,请先登录