英国伦敦“白狮”社会化住宅楼(White Lion House )- MICA Architects

编辑导读:街角的原酒吧建筑被拆除并建成了这座社会化住宅楼,建筑的外观沿袭原酒吧的一些元素与饰面,浮雕式的外墙包裹着新建筑,达到了以新融旧的效果。(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:MICA Architects
地点:英国,伦敦(60 St Giles High St, London WC2H 8LG, United Kingdom)
建筑面积:1700.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Andy Stagg
 
项目简介:
White Lion House 是一座多功能建筑, 位于伦敦市中心,内有13户便利实惠的出租屋。该建筑位于围绕CenterPoint新开发的商圈的入口处,它是这个 Center Point Grade II 再开发案中第一个完成的部分。该建筑代表着城市的入口,即是通往新圣吉尔斯广场(New St Giles Square)的门户,又为历史悠久的街道锦上添花。该建筑的外立面体现了此处充满历史气息的地形, 东北方向对着繁华而现代的Center Point 塔,向南面朝严峻而高耸的 St-Giles-in-the-FieldsPalladian 尖顶。
 
外立面中间是一个楼梯,楼梯始于Denmark Street的尽头,周围是无框玻璃,顶部为玻璃屋顶,两侧是压花混凝土墙。该建筑的西南侧增强了High Street上本被1960年代的设计所掩盖的历史气息,并运用白色预制混凝土塑造了一个极具装饰性且细致的侧面。 该建筑是一个高效的单核设计,内部设有交错单元,为人们提供卓越了的城市住宅,底楼为零售店面,上层则用作住宅。
 
顶楼的双层带起居空间的阳台为住户提供了休息的港湾,让人想起Center Point House的交错设计,这是一个带独立露台的复式公寓。 这间充满戏剧性的一房公寓面朝Centre Point和新的St Giles Square, 并装有落地窗,面朝西面阳台有一个玻璃角落,站在这里能看到西面的soho及更远处。建筑的设计方法遵循现有的翻新建筑的技术。新房的土建将先拆除现有的酒吧建筑,这是原有建筑中第四个也是最没有价值的部分。
 
酒吧留下的元素和饰面经过设计,有些被保留下来、有些被重新运用。街道上的黑色大理石经过修复,成为被保留下来的重要元素。作为代表Earnshaw Street海拔的地标性建筑,新的浮雕混凝土墙包裹着住宅楼,并回收利用了CentrePoint 塔原有的结构外观,运用了原本建筑的雕刻形式。运用的方式就是以一种不违和地设计将新的融入旧的。
 
Centre Point项目的外观由混凝土外立面完成,采用坚固的预制混凝土板,上面雕刻有人字纹图案,该图案来自现有的塔楼外立面。通过使用不同的材料和表面处理方法,对混凝土板进行凹陷和浮雕测试, 并以1:1的比例生成模型和样品。经过蚀刻和着色,Centre Point House的外立面与现有外墙的外观融为一体,帮助他们融为一体的是坚实的混凝土,而非历史的阶梯。

Structural Engineer:Pell Frischmann
Facade Engineer:Eckersley O’Callaghan
M&E:Sweco
Contractor:Multiplex Construction
Quantity Surveyor:WT Partnership
Cost Consultant:WT Partnership
Transport Consultant:Steer
Acoustic Consultant:Sandy Brown
Planning Consultant:Gerald Eve
Pattern Designer:Eley Kishimoto
Client:Almacantar

Text description provided by the architects. White Lion House is a mixed-use building containing 13 social and affordable rented homes in Central London, located at the threshold of a new public space around Centre Point. It is the first completed phase of the ongoing redevelopment of the Grade II listed Centre Point complex. Undertaking a civic role, the building acts as both a gateway to the new St Giles Square and defines a new public space in front reinforcing the historic streetscape. The building’s fa?ades make sense of the site’s historic geometries – facing both the exuberant modernism of Centre Point tower to the north-east and the austere but radical Palladian spire of St-Giles-in-the-Fields to the south.

Set between these facades, a staircase rises at the end of Denmark Street enclosed with a frameless glass wall and capped with a glass roof, flanked on two sides by walls of embossed concrete. The south-western flank of the building reinforces the historic streetscape of the High Street concealed by the modernist planning of the 1960s complex and completes the elevation with a decorative and detailed facade of white precast concrete. The building is a highly efficient single-core arrangement with interlocking units planned to provide remarkable urban homes, raised above the pedestrian level by a ground floor retail unit.

Above this, residential balconies with double-height living spaces form a series of bays recalling the interlocking planning of the Centre Point House residences and providing duplex apartments with separated outdoor spaces. Facing towards Centre Point and the new St Giles Square, dramatic one-bed apartments with floor to ceiling windows with glass to glass corners open onto balconies looking west towards Soho and beyond. The approach to the design of the building followed established techniques for the refurbishment of a listed building. The construction of the new housing was predicated on the removal of a pre-existing pub building – the fourth and least valuable element of the original complex.
 
 
Retained elements and finishes of the pub were restored or re-provided based on rigorous research. The black marble wall at street level was restored, retaining this important element of the original composition. Bookending the Earnshaw Street elevation, the new embossed concrete walls blanket the housing with a recollection of the structural fa?ade of Centre Point tower whilst also recalling the sculptural forms of the original building. The approach to heritage was to incorporate new into old without pastiche or discord.
 
 
The concrete fa?ade, built in solid precast concrete panels, refers to the graphic appearance of the Centre Point complex embossed with a chevron pattern inspired by the existing tower fa?ade. Recessed and relief testing was done with different material types and finishes, and models and samples were produced including at 1:1. Precast panels adjacent to the listed Centre Point House brise-soleil fa?ade were etched and coloured to match the appearance of the existing fa?ade, in solid concrete rather than the historic ladder form.?
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
























已邀请:

要发表您的看法,请先登录