伦敦大学学院 Wilkins 庭院平台空间(建筑改造)(Wilkins Terrace )- Levitt Bernstein

编辑导读:原先的场地是一块比较混乱的服务空间,建筑师在这里设计了一个灵活的平台空间,将原服务空间置于平台下。同时对交通以及正对平台的建筑第四立面进行了改造,石材的应用,与历史建筑的协调,共同营造了神奇而优雅的新空间。(经典值评价:7.5)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Levitt Bernstein
地点:英国,伦敦(Bloomsbury, London, United Kingdom)
主持建筑师:Matthew Goulcher, Kate Digney
建筑面积:1300.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Ben Blossom
 
项目简介:
根据伦敦大学学院(UCL)的校园总体规划,建筑师Levitt Bernstein找到了一个契机,可以在现有的服务场地之上开辟一个庭院平台空间。除了为教职员工和学生提供高质量的户外空间外,还开辟了一条新的东西向的流线,以改善校园内的交通。现有的服务场地并不美观,难以同周边一些重要的大学建筑相适应。建筑师面临的挑战是将这些完全不同的元素通过设计联系起来——考虑到Wilkins大楼是一栋一级建筑,这个问题就更加突出。
 
除了建立新的平台外,本案还有一些实际问题需要解决,即为周围的建筑物提供良好的入口空间以及维护服务。建筑师Levitt Bernstein 将服务空间置于地下,在上部形成一个灵活的平台空间,同历史建筑之间留出一段间隙,尽量减少对历史建筑结构的影响。平台的较低楼层为餐厅功能,通过一部新的电梯和楼梯同平台相连。
 
“第四立面”的部分使用波特兰石板建构而成,其表面材质是伦敦当地的普通,与周围建筑物建立起和谐的关系。其古典的比例下隐藏了底部餐厅的很多服务配套功能,其他建筑物的立面也在此得到了修复和整理。一些新的典型种植,比如大型钩藤和攀援紫藤等,在某种程度上充当了建筑立面的柔性介质。一些可食用的物种也让教职员工和学生通过鲜花、药草或果树等植物与新空间进一步互动。
 
钢框架上部结构和复合混凝土板作为基底,外部采用了吊装波特兰石板用于平台和“第四立面”。伦敦大学学院 Slade 美术学院院长Susan Collins教授说:“这个神奇而优雅的新空间之所以成功,是因为它能让人产生新的、现代的、令人振奋的感受,同时又和原来的建筑产生了共鸣,就好像它一直都在这里一样。”

Structural Engineer:Curtins
M&E Consultant:BDP
Contractor:Balfour Beatty
Landscape Contractor:idverde
Landscape Architect:Levitt Bernstein
Stonework:Szerelmey
Client:University College London (UCL)

 
Text description provided by the architects. Through UCL’s masterplan, Levitt Bernstein identified an opportunity to create a new courtyard terrace above an existing service yard. As well as providing a high-quality outdoor space for staff and students, this opens up a new east-west route to improve accessibility across campus. The existing service yard had become unsightly but was overlooked by a number of important university buildings. The challenge was to connect these disparate elements with one cohesive design – all the more problematic considering the Wilkins Building is Grade I listed.
 
Quite apart from the creation of the new terrace, there were a number of practical issues to be solved: providing good access and maintaining services to the surrounding buildings. Levitt Bernstein enclosed the service yard as an undercroft, allowing the external space above to form a new flexible terrace, with a shadow gap to minimize the impact on the historic building fabric. The terrace’s lower level serves the new Lower Refectory, which is linked by a new lift and grand staircase.
 
A new ‘fourth fa?ade’ in Portland stone completes the composition, using London stock brick to create a harmonious relationship with surrounding buildings. Designed to classical proportions, this also conceals the myriad services required for the Lower Refectory. Other building elevations were also restored and decluttered. New classical planting, including large pleached trees and climbing wisteria, complements and provides a softening frontage to the built form. A number of edible species also allow staff and students to further interact with the new space, be it through flowers, herbs or fruit trees.
 
A steel frame superstructure and composite concrete slab form the basis of the construction, with a mixture of load bearing and hung Portland stone cladding used for the terrace and fourth fa?ade. Professor Susan Collins, Director, Slade School of Fine Art, UCL, said: “The success of this magical, elegant new space, conjured out of what was an old physics yard, is that it manages to feel new, contemporary and uplifting whilst being so sympathetic to the original architecture that it feels as though it’s always been here.”
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录