澳大利亚 Kingsford 养老山庄(Kingsford Terrace )- O'Neill Architecture

编辑导读:山庄采用了充满特色的砖幕墙,这些幕墙将建筑与周边环境相协调,同时最大化地考虑了朝向、光照和室外及庭院空间。再加上地面层的景观中提供的聚集空间,建筑进行了人情化表达。(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:O'Neill Architecture
地点:澳大利亚(Corinda QLD 4075, Australia)
建筑面积:10212.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Scott Burrows
 
项目简介:
“Duporth” 是位于Corinda地区 Kingsford Terrace 养老山庄的总体规划的第一阶段项目。其建成后可以容纳超过300户。项目的第一阶段包括扩展地面层社区设施、54间公寓和18间关爱坊(care studios)。建筑的主体镶嵌在两侧的巨大的幕墙上。这些幕墙的尺寸与场地周边的环境比例协调,而且幕墙的排列方式给人一种Duporth的建筑可以作为一个给社区居民提供一些服务的居住中心的感觉。
 
地面层同时还提供了由社区中心和私密休息室组成的聚会空间。地面层的外立面是一扇环形的可打开的玻璃幕墙,这样最大化地可以做到与室外和庭院的接触。建筑的整体设计考虑到了建筑朝向和自然光照的因素。
 
公寓和公共区域的位置位于整体建筑方位较好的的北面和东面,在这两个方位可以很好地欣赏到城市的美景以及周围的景观。公寓面积比较大,同时还根据适宜人居房屋设计指南增加了一些适合退休年龄段人群的设计。
 
整体的景观区域和人行道优先是整个项目总体规划的最重要的特点。在Duporth里的社区服务设施出入便捷,且覆盖了了整个社区中心以及所有公寓。地面层的景观中提供有几处聚集点和聚集空间。

Team:Justin O’Neill (Design Director), Andrew Caldwell (Project Architect), Aden O’Neill, Dylan Li, Ian Tsui, Jonathan Neisler, Justin Boland, Meaghan Morice, Melissa Lee, Octavia Smith, Sean Evangelista & Shane Geard

‘Duporth’ is the first stage of the Masterplanned Retirement Village, Kingsford Terrace. Located in Corinda, it will create a community of over 300 residents when completed. This first stage includes extensive ground floor community facilities, 54 apartments and 18 care studios. The main address of the building is adorned with large brick screen wings. The scale of these screens are in proportion with the surrounding site, and provide a highly crafted and welcoming entry that marks the Duporth building as the hub, and offers some insight as to the scale of the community within.

The ground floor provides a gathering space that combines the scale of a central hub with the intimacy of a lounge room. The facade at ground level is ringed in openable glass to allow maximum connection to the external spaces and courtyards beyond. The building design is responsive to orientation and solar access.
 
 
The apartment and common areas are positioned to take advantage of the northern and eastern aspects where possible and provide views to the city and landscaped areas. The apartments are large, incorporating Liveable Housing Design Guideline principles appropriate to the age of the residents.
 
 
Integrated landscape areas and prioritisation of pedestrian permeability are central to the Masterplan for the site. The Community Facilities within Duporth serve all residents on the site, with accessible, covered access from all apartments to the community hub. The grounds are extensively landscaped with casual meeting points and gathering places for residents distributed throughout.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







已邀请:

要发表您的看法,请先登录