绿城唐山蓝湾小镇生活体验馆(Greentown Tangshan Blue Bay Town Life Experience Hall )- GOA 大象设计

编辑导读:建筑以浅浅的镜面水池作为与城市环境的缓冲带,转角一“把”高达10m的现浇混凝土伞形柱如同从水面升起,其向上延伸成整片的“C”型平屋顶,将整个建筑的体量统筹于屋顶之下,形成统一、简洁的建筑形象。整个建筑采用的材料、营造的氛围里蕴含了丰富的中国味,与整个项目的新中式风格相协调与统一。(经典值评价:7.7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:GOA
地点:唐山, 乐亭县, 海港开发区(Harbor Development Zone, Leting County, Tangshan City, China)
建筑面积:8800.0 平方米
完工时间:2018
照片版权:赵奕龙(Yilong Zhao)

项目简介:
唐山蓝湾小镇项目位于唐山市乐亭县东南沿海,唐山湾国际旅游岛北侧陆域。小镇中心作为项目商业中心,位于项目基地西南角,祥迎路与海景大道呈70°交汇出一块狭长的三角形用地界定出用地范围,功能包括生活体验馆与社区配套。
 
场地与建筑
作为与城市界面沟通的第一门户,我们考虑如何使建筑形象有效且合理:1.契合场地;2.标志性的城市界面;3.有效衔接新中式的项目整体建筑风格;4.创造多层次公共空间与城市生活。
 
面向城市道路的界面设置两个条形体量,并向道路交叉口打开,以开放的前场空间形成展示面,并以浅浅的镜面水池作为与城市环境的缓冲带,呈现静谧优雅的姿态。
 
高达10m的现浇混凝土伞形柱无疑是整个建筑的主角。位于两个转角的伞形柱向上延伸成整片的“C”型平屋顶,将整个建筑的体量统筹于屋顶之下,形成统一、简洁的建筑形象。东侧平屋顶覆盖新中式立面风格的社区配套中心,使现代与新中式有机结合,形成城市界面与社区环境的良好过度。
 
功能组织与空间序列
建筑由三个体量构成。面向西侧城市道路的体量为生活配套功能,主要设置了特色餐饮与活动中心等功能;南侧体量为生活体验馆,项目前期作为售楼部使用;东侧体量靠近小区主入口,主要功能为超市、餐厅、健身房、体检中心等便民设施。
 
空间由西向东沿城市界面展开,并向城市各方向开口,以引导各来向人流。与此同时,每两个体量之间形成进入的主要序列,过渡城市环境与内部景观庭院。两处的混凝土伞形柱标示了空间形象,出挑的平屋顶在空间上向上限定,形成了供使用者穿行停留的灰空间
 
建筑肌理与表情
生活体验馆与西侧的生活配套设施采用了现代风格的设计。沿城市界面的立面使用双侧表皮立面,内层为砌块墙与长条窗,外层覆盖白色穿孔铝板,既满足使用需求,也保证城市界面的干净简洁。夜晚的灯光下,建筑内部灯光透过穿孔铝板,营造一份朦胧氛围。
 
面向内庭院的建筑界面,古铜色雕花镂空金属装饰板与项目新中式风格呼应,减少与小区内部环境的割裂感。出挑金属雨棚讲建筑体量感进一步减小,营造宜人尺度感受。
 
东侧生活配套设施采用了与整个项目相一致的新中式建筑风格,多重材质的拼贴与精细化的细节处理将建筑技艺运用到极致。米白色石材30mm离缝镶嵌金属线条的做法提升建筑品质,LOW-E玻璃隐框幕墙的做法与石材面形成强烈对比,凸显质感。
 
多层次开放空间
我们在设计中提供了多层次的开放空间以供使用者穿行、逗留和活动。城市转角处,设计了镜面水池与活动场地,提升整个场所的形象;东侧设计了入口广场,以满足商业使用的多种需求;围合的的内庭院则提供了内向、舒适的游憩空间;连接内庭院与城市空间的通道(即伞型柱位置)更多的提供一种通过的仪式感,大幅提高空间品质。
 
作为一个典型的社区型公共建筑,我们希望创造一个城市、社区与人的有机联系,使其成为一个独特的公共空间。
 
相关:
幕墙设计:苏州金螳螂幕墙
景观设计:绿城园林
业主:唐山海港新城房地产开发有限公司

Owner:Tangshan Harbor New Town Real Estate Development Co., Ltd.
Landscape design:Greentown Garden Greening
Curtain wall design:Suzhou Gold Mantis
Landscape design:Greentown Garden Greening

Introduction
Tangshan Blue Bay Town Project is located on the southeast coast of Leting County, Tangshan City and on the north side of Tangshan Bay International Tourism Island. As a commercial center of the project, the town center is located at the southwest corner of the project base, where Xiangying Road and Haijing Avenue join at 70 degrees in a narrow and long triangle land to define the land area with functions including life experience hall and community facilities.
 

Site and Architecture
As the first portal to communicate with city interface, we consider how to make the architecture efficient and reasonable: 1. A suitable site; 2. A landmark city interface; 3. Overall project architecture style to effectively connect neo Chinese style; 4. To create multi-layer public space and urban life.
 
 
The interface facing the city road is set with two strips and opens to the road intersection to form a display surface with an open frontcourt space and a shallow mirror pool as a buffer zone with the city environment, presenting a quiet and elegant posture.
 
 
The umbrella-shaped columns of cast-in-place concrete as high as 10m are undoubtedly the main part of the whole building. The umbrella-shaped columns at the two corners extend upwards to form a whole “C-shaped” flat roof, integrating the mass of the whole building under the roof to form a unified and concise architectural image. The flat roof in the east covers a community facility center with neo Chinese facade style, which organically combines modern style with neo Chinese style to form a good transition of city interface and community environment.
 
 
Function Organization and Spatial Sequence
The building is composed of three masses. The mass facing the city road in the west is of a living facility function, and the specialty catering and activity center and other functions have been mainly set up; the mass in the south is a life experience hall and the project in the early stage is used as a sales department; the mass in the east is close to the main entrance of the community, with main functions including supermarket, restaurant, fitness room, physical examination center and other facilities for the convenience of the people.
 
 
The space extends from west to east along the city interface and opens to all directions of the city to guide people from all directions. At the same time, the space between every two masses forms the main sequence of entry, transitional urban environment and internal landscape courtyard. The two concrete umbrella-shaped columns mark the space image, and the overhanging flat roof is limited upward in space, forming a grey space for users to pass through and stay in.
 
 
Architectural Texture and Expression
The life experience hall and the living facilities on the west side are designed in a modern style. The facade along city interface shall be a bilateral-skin facade. The inlayer includes block wall and long-strip windows and the outer layer is covered with white perforated aluminum plates, which can not only meet using requirements but also guarantee a clean city interface. In the lamplight at night, the lamplight in the building creates a hazy atmosphere through perforated aluminum plates.
 
On the architectural interface facing the internal courtyard, bronze carved hollowed-out metal decorative panels echo with the neo Chinese style of the project, thus reducing the sense of fragmentation of the internal environment of the community. The overhanging metal canopy further reduces the sense of building volume, which creates a pleasant measure feeling.
 
 
The neo Chinese architectural style consistent with the whole project is adopted in the living facilities on the east side. The collage of multiple materials and refined detail treatment utilize architecture technique to the utmost. Inlaying metal lines in the 30mm open joints of creamy-white stone improves the architectural quality. LOW-E glass curtain wall with hidden frame and stone surface form a sharp contrast and highlight the texture.
 
Multilayer Open Space
In the design, we have provided with a multi-layer open space for users to pass through, stay in and move about. At the turning corner of the city, we have designed a mirror surface pool and an activity site, which enhances the image of the whole venue. In the east, we have designed an entrance square to meet many demands for commercial use. The internal courtyard enclosed provides an inward and comfortable playing space, while the passage connecting the internal courtyard with the urban space (i.e. the position of the umbrella-shaped columns) provides more of a sense of ritual to pass through and greatly improves the quality of the space.
 
As a typical community-based public building, we hope to create an organic connection between a city, a community and people and enable it to become a unique public space.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录