日本京都“错动”的人字坡屋顶住宅(Gable Roof House )- Alphaville Architects

编辑导读:将传统的长长的人字坡屋顶住宅一分为四,并将这些体块进行相应的旋转或调整,由此产生了一系列不连续的房间,提高了住宅的采光和通风,也让单层的住宅不再单调。(经典值评价:7.3)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Alphaville Architects
地点:日本,京都(Kyoto, Japan)
建筑面积:158.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Yasutake Kondo
 
项目简介:

基于京都的城市景观,我们试图在现代住宅的框架内,以新的方式诠释传统的人字坡屋顶。在洛吉耶(Laugier)所提出的“原始房子(Primitive Hut)”理论中,人字坡屋顶有一种与生俱来的吸引力。然而,我们发现,这种屋顶会对房子的方向轴线有明显的影响,同时房屋内部会出现阳光分布不均匀的问题。另外,我们也需要处理山墙的侧推力的问题。
 
我们在场地中采用了一个很长的人字坡屋顶,并将其分为四个方形房屋。我们调整了它们的位置,从最靠近街道的方形房屋开始,依次旋转并调整高度。这样的位置分布让我们可以在建筑物之间创造一个遮蔽的空间,同时建立了多个方向的房屋轴线。房子的中心是一个旋转了30度的一层的厨房和用餐空间,在这里,住户可以看到与这里相邻的两个方形房子中一楼和二楼的每一个房间。旋转的单层体块和双层体块交错组合,屋顶的高度与倾斜度的不同,以及一系列不连续的房间,带来了一种开敞的感觉。
 
我们在单层房子的面向花园的墙中设计了一个巨大的窗户,虽然房子采用了木墙结构,但这座房子的屋顶的梁可以为整体结构提供支撑。通过把不同的结构部件在窗户周围相连接,使屋顶的托梁与屋顶坡度相协调,我们成功地使山墙结构不产生侧推力。每个房子的位置和高度的变化让我们创造了自然光线充足的活动空间和阅读空间。在这个项目中,每个房子之间、房子和花园,房子和周围的空间都有着紧密的联系。

Lead Architects:Kentaro Takeguchi, Asako Yamamoto, Tomohisa Koike

Text description provided by the architects. We tried to interpret traditional gabled roofs in new way, because of Kyoto\'s townscape codes, within the framework of modern dwellings. As?Laugier\'s?"Primitive Hut, "gabled roofs hold a sort of fundamental appeal. However, we felt there was a problem in their strong axis of the direction?and the fact that sunlight in the house is distributed?unevenly.?Additionally, we also saw an issue in dealing with the gable\'s outward thrust.?
 
 
 
We took a long gabled roof spanning a deep plot of land and divided it into four parts. We shifted the position of the four square houses, starting from the one closest to the?street, rotated them and changed their heights. In?such a distribution,?we created a sheltered space between buildings, while?diversifying?the house\'s axis line. The center of the house is a one-story kitchen-dining?volume?angled at 30 degrees. From this area one can look into each of the rooms on the first and second f1oors of the two?connected roofs. A?sense of openness?is generated by the discontinuous sequence of rooms with varying roof heights and tilts which are built from a combination of twisted single-and double layered volumes.?
 
 
The house?is depending upon?wooden?wall?structure, but we made it possible to place a large transparent opening in the garden-facing wall through having the roof beam of the single story structure to act as a brace. In this way, through?setting?together different constructional components at?openings?and squaring the roof\'s joist with the gradient,we have changed the gable?roof?shape into a structure which does not generate thrust. The shifting and layering of the gabled roof created?spaces?where?natural?light-filled active areas?and?areas for books are. Through?this?project, we?would like to?create deep relationships between each room; between the rooms and the garden; and between both of these spaces and the?surroungdings.?
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
























已邀请:

要发表您的看法,请先登录