越南胡志明市“大屋顶”住宅(The Umbrella )- AD+studio

编辑导读:在常年处于热带高温下的都市中,建筑师采用了如阳伞般的“大屋顶”,大屋檐下的空间,绿植环绕自然通风,空旷而私密。不加饰面的砖墙、细腻的白墙,对比中彰显现代里的本土性。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:AD+studio
地点:越南,胡志明市(Vietnam)
建筑面积:120.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Quang Dam 
 
项目简介:
住宅位于西贡(胡志明市)一条小巷的角落里,初次来造访的人常常会经过此地。穿过住宅的大门,这个安静的角落让我们感觉到内心的安宁,同时又讶异于它宽敞的内庭。
 
场地原址存留了一些令人倍感亲切的建筑特色,如露台,砌幕墙等,它们都是这个温差小且雨量丰沛的热带地区自发产生的建筑建造细节,我们打算将它们应用于新的设计中。宽敞的庭院位于建筑前,我们也将尽可能地利用由周边建筑转角与现存植被围合出的一片空旷而私密的区域中,从屋顶高度由上而下的视野。正是这两点促成了我们对这栋建筑的翻新策略:大屋檐下的自由呼吸空间。
 
新住宅高而封闭的大门阻挡了来自主路的视线从而保有了墙内的宁静,同时也让我们感受到在经过大门后这栋建筑带来的惊喜。
 
业主是一对生活方式简单朴素的年轻夫妻。与西贡当地典型的联排住宅所不同的是,场地宽度为6米(原为4米),由此提供了空间划分上的双向视野,并形成了多样化的空间。私密性作为住宅的一个重要因素,沿着场地进深然后是高度逐渐加强,这种集合方式将建筑内的功能逐一安排到前后上下四个空间中。
 
我们在对原有建筑进行评估后觉得可以对其进一步利用,所以保留了建筑框架并对它进行强化以支撑二层楼板并增加可用的楼板面积。这项策略很适合最初的设计定位(二楼通风且空间划分少)但对于屋顶的承重能力就有一定限制。
 
在常年处于热带高温下的都市中,树荫、露台或是阳伞都会让人感到舒适,置身其中,不仅更加凉爽,同时也能够获得更为清晰的视野。在这三者中,“阳伞”给了我们在设计屋顶的形式与结构时的灵感:它彰显了热带建筑的特点,并重现了阳伞下的舒适感,而且也是对如何兼顾屋顶承载能力与开放性视野二者这一问题的回应。

 Text description provided by the architects. The house is situated in a corner hidden from the small alley in Sai Gon where people usually pass by in their first visit. This position leaves us with a feeling of silence of the site inside as well as an astonishment at its wide yard when we go through the gate.
 
 
The current condition is a small old house with some familiar architectural characteristics (the patio, screen block walls…); they are spontaneous details of a building that is built in a region with little temperature amplitude, hot climate and much rain; such details are considered to use in the new design. In front of the house is there a wide yard; from the height of the roof we can utilize the view – an airy and private area that is formed by the current greenery and the set-back from surrounded buildings. These two main factors orientate the refurbishing method: AN AIRY AREA LYING BENEATH A WIDE ROOF.
 
 
The new house is protected by a high and close gate. It blocks the view from the main road and keeps the site’s silence, concurrently gives an impressive feeling when we see the architecture behind.
 
 
This design is for a young couple having a simple lifestyle. The site’s width is 6m, which is different from that of a typical row-house in Saigon (4m), allowing the division of the space in both directions and forming a diversification of space. Privacy – an important factor of a house – first, is arranged along the site and then to the height. This aggregation arranges the house’s function into the front – back – top - bottom.
 
 
We evaluate that the old house has its self-value, and accordingly we decide to keep the structure frame and reinforce it in order to support the second floor and increase the usable floor area. This method is suitable with the original design orientation (airy and less divided space on the second floor) but requires the limitation on the loading capacity of the roof.
 
 
In a tropical urban with high temperature all year long, shades of the trees, the patio or an umbrella will inspire a feeling of comfort. It is a space of which the temperature is lower than the outer and creating a clear view. The umbrella, among others, is an image that gives us an inspiration when designing the form and structure of the roof: highlighting the nature of a tropical building, reappearing the comfortable feeling beneath, as well as being an answer to the issue of loading capacity of the roof in order to keep the clear and open view.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
































已邀请:

要发表您的看法,请先登录