捷克葡萄园上的环形景观步道(The Walk Above the Vineyards )- Keeo4design

编辑导读:海拔334米的山顶上,葡萄园的上方设置了一个334度的不断上升的环形坡道,倾斜的平面代替了台阶,行走中不断变化的景象……(经典值评价:6.6)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Keeo4design
地点: 捷克(Stezka nad vinohrady, Observation Deck, Jihomoravsky kraj, Czech Republic)
建筑面积:113.5 m2
完工时间:2018
 
项目简介:
该步道位于Kobylí山上村庄附近的葡萄园。葡萄园位于海拔334米的山顶上。“正是因为这座位于山顶的葡萄园激发了我们的步道设计灵感。这个观景平台的形状像一个334度环形坡道,与周围的环境巧妙地融合在一起。环形象征着生命的自然周期,同时也代表了正在发展中的Kobylí。”项目中的一位主创建筑师解释到。
 
“由于倾斜的平面代替了台阶,葡萄园上方的步道可以给一些不愿意攀爬正常观光塔的人使用。在步道最高点,距离地面7.6米的位置,人们可以看到联合国教科文组织列表中的列德里格斯文化景观 (Lednice-Valtice Cultural Landscape),小部分的喀尔巴阡山脉 (Carpathians mountain)或者当视线范围好的时候,甚至可以看见奥地利阿尔卑斯山 (Austrian Alps)。”另一个主创建筑师说到。
 
谈到步道的设计理念,向上行走过程中看到的景象与到达顶峰看到的景观是同等重要的。在步道上有一些信息板上面详细介绍了时间-空间线。向上步行在步道上时,人们可以在一些特定的信息板上找到带箭头表明在这一区域重要地标的标示,同时,信息板上还有在村庄里从前发生和即将发生的重要事件的信息,或者一些板上也会有向游客询问关于人生哲理的问题。
 
建造
这个步道坡道由8片相同的片段和位于步道开端和末端的3片不规则的片段组成。这些片段由19根很细的双钢柱支撑。有超过11吨的钢材用来建造步道,其中包括扶手。步道是由超过500块木制立方块和超过1000块木板以及130米木制扶手组成。 1.2乘1.2米的钢筋混凝土基础作为地基,同时步道也有一套地基建造系统。

Building Contractor:Teplotechna Ostrava a.s.
Investor:Kobylí Municipality

Text description provided by the architects. The Walk Above the Vineyards is located near the village of Kobylí on the Kobylí vrch hill. The hill is covered in vineyards and at 334 meters its summit is the highest point in the area. “It was this place that inspired us to design the Walk. The observation deck is shaped like a 334° circle ramp segment, unobtrusively overlooking the beautiful surrounding landscape. The circle represents the natural circle of life and is a symbolic reference to the growth of Kobylí,” explains Ji?í Vojtě?ek, one of the two architects.

”Thanks to the inclined plane which replaces stairs, the Walk Above the Vineyards is accessible to those who cannot climb common observational towers. From the Walk’s highest point, 7.6 m above the ground, people can see the UNESCO-listed Lednice-Valtice Cultural Landscape, the Little Carpathians mountain range or even the Austrian Alps when the visibility is good,” says Jakub Role?ek, the second architect.
 
 
In the concept of the Walk, the way up is as important as the view from atop. The Walk is equipped with information plates representing a time-and-space line. Along with their way up, people can find the typical plates with arrows pointing towards important landmarks in the area, but in this case, the plates also contain information about both future and historical events taking place in the village or are asking the visitors philosophical questions about themselves.
 
 
Construction
The Walk’s ramp consists of eight identical floor segments and three atypical segments at its beginning and its end. These elements are supported by 19 thin steel double columns. Over 11 tons of steel were used to build the walk, including the railing. The floor consists of over 500 wooden cuboids while over 1000 wooden planks and 130 meters of wooden handrail were used to build the railing. Reinforced concrete 1.2 x 1.2 m footings were used for the foundation and the Walk also has a system for grounding the construction.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录