越南岘港旅舍(The VietNam Hostel )- 85 Design

编辑导读:旅舍的设计采取了极简主义的方式,摒弃了一切复杂的元素以降低投资成本,同时依旧保障使用效率的最大化。建筑师选用了环境友好的建造方案,同时还使用了许多树木和自然照明,引入太阳光和自然风以让整个空间更加通风而友好。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:85 Design
地点:越南,岘港(Vietnam)
主持建筑师:To Huu Dung
建筑面积:600.0 m2
完工时间:2018
照片版权:To Huu Dung
 
项目简介:
岘港是越南的一座著名的海滨旅游城市。它不仅有美丽的海滩,还有美不胜收的汉江和山茶半岛。岘港也是通往世界遗产地会安途中的一个旅游目的地。因此近年来岘港由于旅游业而迅速发展起来,建设了许多度假村与酒店以服务来自世界各国的游客。但是旅舍( hostel )这种酒店类型在这四五年才受到注意并逐渐建设起来。这种类型的住宿在岘港并不流行,因此并没有足够多的旅舍来服务这类需求。
 
越南旅舍位于韩农贸市场的对面,这是整个岘港对所有居民和全世界的游客来说都最著名的景点。韩农贸市场被视作城市的心脏。每天数以千计的游客前来参观购物,尤其是购买本地特产。此外,从越南客栈到浪漫的汉江步行只需一分钟;从这里出发,游客可以方便地游览整座城市。
 
越南旅舍的设计采取了极简主义的方式,摒弃了一切复杂的元素以降低投资成本,同时依旧保障使用效率的最大化。因此我们使用了许多简单而平价的材料。同时我们尤其限制了可能造成环境破坏的材料的使用,例如油漆、石膏等等。我们选用了环境友好的建造方案,例如在屋内砌筑生土而非抹灰墙体,以控制水泥的使用。此外,我们还使用了许多树木和自然照明,引入太阳光和自然风以让整个空间更加通风而友好,这种做法也降低了材料的硬度。
 
在一层:我们将整座建筑推到后面,以保留出泊车与花园的空间,并隔离韩农贸市场与街道嘈杂的噪音。此外这片区域还可以用来享用咖啡以及观看街景。在室内的一边是用于接待的前台,其余部分则用作餐厅和咖啡厅,接待旅舍的住客和外来的常客。建筑的后部是办公室和花园。玻璃电梯营造了宽敞而清新的感受。
 
在二、三层:这两层是居住楼层的开端,容纳了多人间的宿舍。在房间之中是一个有着绿色树木的天井,住客可以走到这些区域工作、休闲、交谈以及舒适地吸烟,同时避免对房间里其他人的干扰。
 
在四层:这一层包括了大床间、娱乐区、咖啡店以及共享厨房。
 
在五层:我们设计了两套公寓。为什么要这么做呢?有两个原因:首先,这块用于建设的土地是租来的,所以房主需要一个能够保证收入的方案;在上面建公寓的话,可以轻松地收到比旅舍更高的租金。第二,由于这一地区对度假公寓的需求巨大,但周边地区并不能满足这一需求,因此公寓的出租率能得到保证。
 
设计和建造越南旅舍的目的是为来到岘港的访客带来精彩的体验。通过这个项目,我们想对公众传达这样的信息:我们完全能够在低成本、选择对环境危害较少的建设方案的情况下,仍然建造出漂亮的作品。最重要地,它们能够满足用户的需求。

Client:Mac Bao Gia Co.Ltd

Text description provided by the architects. Danang is a famous sea-tourism city in Vietnam. It has not only the beautiful beaches, but also the extremely wonderful Han River and Son Tra Peninsula. Danang is also a destination on the way to the World Heritage site of Hoi An. Therefore, thanks to Tourism, Danang has developed very quickly. Resorts and hotels are built to serve tourists from many countries in the world to Vietnam. However, the type of hostel has just been noticed and built in 4-5 years ago. This type of accommodation is not popular in Da Nang, so there is not enough demand to cater to tourists.

The VietNam Hostel is built opposite to Han Market, the most famous place in Da Nang for all residents and tourists worldwide. Han Market is regarded as the heart of the city. Every day, thousands of visitors come to visit and go shopping here, especially buy the local specialties. In addition, it takes less than a minute to walk from the VietNam Hostel to the romantic Han River. From here, tourists can easily travel around the city.

The VietNam Hostel is designed in a minimalist way, which eliminates all complicated elements to reduce the investment cost as low as possible but still ensures the maximum use factor. So, we use a lot of simple and inexpensive materials. And especially, we limit the materials that damage the environment such as paint, gypsum, etc. We prefer to use environmentally friendly solutions such as construction of unbaked bricks, not plastered walls in the house to limit the use of cement. In addition, we also use a lot of trees and sunlight to get the sun and wind for the purpose of making the space airier and friendlier, which reduces the hardness of the materials.
 
On the 1st floor: We pushed back the whole building back to the back to reserve a space for parking and garden to isolate the riotous noise of the Han Market and the streets. In addition, the area is used to enjoy coffee and watch the streets. Inside, the reception area is one side. The rest is used to make restaurants and coffee shop to serve both the guests of the hostel and frequent guests. The back of the building is office and garden. Elevators are designed with glass to provide a spacious and airy feeling.
 
 
On the 2nd and 3rd floors: They are the beginning of the residence floor, including the Dorm rooms. Between the rooms is a well and the space has green trees, people can walk to these areas to work, relax, talk, and smoke comfortably without disturbing the other on the inside.
On the 4th floor: This floor included Private rooms, playground, coffee shop and shared kitchen
 
 
On the 5th floor: We designed two apartments. Why do we do that? There are two reasons: firstly, this land is rented for construction, so the owner needs a financial security plan. If we construct the apartment above, it is very easy to rent for a better price than the Hostel. Secondly, due to the demand for tourist apartments in this area is very large, however, the surrounding area is not enough to serve.
 
 
The VietNam Hostel is designed and built with the purpose to bring visitors exciting experiences when coming to Danang. And through this project, we also want to send messages to people that: We can completely build the works at low cost, preferably use less harmful solutions to the environment, but they are still beautiful. Most importantly, they satisfy the users.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





















已邀请:

要发表您的看法,请先登录