厄瓜多尔某废品回收站建筑改造(La Comuna )- Natura Futura Arquitectura + Frontera Sur Arquitectura

编辑导读:新建筑一改原先废品回收站的恶劣环境,对所需的生产功能进行了梳理,采用了模块化的结构系统、灵活的空间,使整个建筑既宜居、又促进生产,同时产生了更广泛的公共性。(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Frontera Sur Arquitectura, Natura Futura Arquitectura
地点:厄瓜多尔(Huaquillas, El Oro, Ecuador )
 
项目简介:
建筑可以被视作生产过程和城市居住环境的中间媒介
应一家基金会和私营公司的要求,该项目致力于改善一户实行废物回收再利用的家庭在恶劣环境下的居住环境,并为该家庭的生产需求提供适当的空间。
 
媒介
生产空间
项目的宗旨是:在开展提案内外的活动的同时,与城市的发展进行持续的对话交流,使建筑成为促进一系列生产过程和提高使用者的创业精神的一个媒介。
 
建筑的一层为家庭提供生产所需的存储和分类空间,以改善家庭的生产条件。我们为回收容器设计了不同的颜色以便于区分,有利于废物回收利用。这些器物位于城市的战略性位置。
 
瓦基利亚斯县(Huaquillas)位于厄瓜多尔南部边界,毗邻秘鲁的 Aguas Verdes ,由于他们不具有领土连续性,他们被称为“镜像城市”——这些被厄瓜多尔和秘鲁的武装冲突所产生的人工沟渠所隔开的城市仍然保留着原有的商业交汇地段。
 
建筑类型
该建筑采用了当地传统建筑材料木材,应用了通风井和格子框架结构,构建了包含六个模块化装置的结构系统。
 
改造过程
适应性强的房子应当能够将生产的空间与家庭的需求相融合。
 
我们通过对比过去的实验和项目,提出了具有渗透力和自我管理能力的空间介入策略。第一个策略是建立立面开窗系统,第二个策略是建立一个可以灵活使用的居住空间,使用者通过调节可旋转的面板,可以自我管理他们的日常生活空间。
 
用户手册
该项目采用3米×4米的模块化装置,使用者通过一个渐进式的系统做出各种的调整。每一个模块装置都有特定的功能。一层有三个模块,为家庭提供了一个社区生产和交换的空间。二层的三个模块的不同组合提供了灵活可变的空间,可以自由移动的带有轮子的家具与其配合使用。
 
在一个受污染的恶劣环境下,该建筑的改造过程已经成为了这座城市的里程碑:它的构造和外观向我们传递了一种信息,能够让公众和私人在建筑和回收利用方面进行反思。

 

Collaborators:Farmacias Mia, Fundación Comunidad Solidaria, Mikaella Dominguez, Daniela Cabrera, Yober Aguirre, Dalton Aguirre, Mayra Ramirez, Jose Arias, Veronica Astudillo, Leopoldo Bravo, Elizabeth Peralta, Betty Alvarado, Gabriela Torres, Paul Coello, Eduardo Cruz, Malena Quim, Herman Laroze, Antonio Moreno
 
 
Architecture as an intermediary of productive process and urban habitat.
The project was born from the request of a foundation and private company on how to improve the habitat of a family that is dedicated to recycling in unhealthy conditions and in the right space to carry out the operations that the process entails.
 
Intermediate Scales
Production Space
\'La Comuna\' seeks to maintain a constant dialogue with the development of the city through the different activities that are developed inside and outside the proposal, generating an intermediary to facilitate productive process chain and promote the entrepreneurship of the users.
 
 
The ground floor functions as a storage and classification space to improve the productivity conditions of the family. Complementing the design of containers to facilitate the recycling process, they are differentiated by the color applied to each structure. These artifacts are located in strategic locations in the city.
 
 
Huaquillas is part of the southern border of Ecuador, its neighbor Aguas Verdes (Peru), they are Cities that do not present territorial continuity, they have been consolidated as "mirror cities". In these cities that are separated by an artificial channel, product of the armed conflicts that have existed between Ecuador and Peru, the commercial interchange is constant.
 
 
Typology
The structural system is a container of the six modules that configure the volume. The wood is used by the tradition of the existing buildings in the area, the application of shafts or lattices contribute in the construction of the building.
 
 
Transformations
An adaptable house merges with the production space according to the needs of the family.
 
 
The house starts from the contrast between experiment and project, proposing intervention strategies with spatial permeability and self-management of space. The first strategy is developed in the system of openings that has the elevation. The second strategy seeks to establish a flexible habitability in which the user through rotating panels can self manage their daily living space.
 
 
User\'s Manual
The project it is configured from a module of 3m x 4m, with the purpose of establishing a progressive system that allows the user to grow from different adaptations to the structural system. Each module has a specific function; There are three modules on the ground floor so that the family can have a space for community production and exchange. Upstairs three modules are generated with flexible spaces in which the furniture also responds to being a configurator of the space, this because it has wheels that allow its easy sliding in space.
 
 
\'La Comuna\' becomes a milestone for the city, due to the transformation process it had, with a history of unhealthiness and contamination. The project communicates a discourse through its façade with a message, generating reflection between the private and the public through architecture and recycling.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





















已邀请:

要发表您的看法,请先登录