江西南昌浪琴湾阳光雨露婴幼园攀爬活动空间(A Walking Box )- unarchitecte

编辑导读:建筑师意图为孩子们提供一个异于日常生活中规整体量的活动空间,籍此启蒙儿童对空间的多样性与可能性的认知。在空间的尺度与形态的变化中,在快乐的探索与游戏中,孩子们可以找到规律与逻辑,进而更新他们对空间的感知。(经典值评价:6.6)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:unarchitecte
地点:江西,南昌,浪琴湾阳光雨露婴幼园
主持建筑师:张赫天(Hetian Zhang)
建筑面积:100.0 m2
完工时间:2018

项目简介:
在南昌艾溪湖畔的浪琴湾,有一座幼儿园。园内景观雅致,四季斑斓。主楼门厅东侧,有个一百平方两层通高朝南面向庭院的室内空间。在得知了‘罗浮山谷林攀爬乐园’后,幼儿园找到unarchitecte,希望在此也以攀爬绳网为主题,为孩子们开辟一个活动空间。
 
建筑师意图为孩子们提供一个异于日常生活中规整体量的活动空间,籍此启蒙儿童对空间的多样性与可能性的认知。在空间的尺度与形态的变化中,在快乐的探索与游戏中,孩子们可以找到规律与逻辑,进而更新他们对空间的感知。
 
意向的活动空间是通过一系列装置的介入来体现的。这个体系由五部分组成:一个异形盒体的主体钢构,盒体内部的由十个大小不同的球体相互咬合而成的组合体钢构,在盒内连接以上两部分的两个平面,附着在所有构架上的绳网,及用以进出盒子的八个折筒。这个装置的主体部分通过二十三根钢索垂挂在棚顶新增的钢梁上(这些钢梁与被碳纤维加固的原建筑结构梁锚固在一起),并由另外八根起到稳定作用的钢索斜拉至附近的结构柱。
 
整个体系是一组可参与的装置,具有多重的活动空间:悬浮盒体的下方及其周边由垂绳来填充和界定的场地,作为通过空间的折筒,组合球体的内部空间,以及盒内围绕着组合球体之外的三层不同高度的空间。为了连接室内和院落景观,以钢化玻璃封口三个折筒穿过南侧的玻璃幕墙探出了室外。这些空间层层叠叠,层层递进,视线也层叠交错,让穿越其中的孩子们快乐的体验,细心的探索,持续的理解。
 
这样,一个以绳网和钢构为材质,由六个双曲面围合的、整体悬浮的盒子就重新定义了这个空间。盒体的耸动以及筒体的曲折,在盒内悬浮的灵魂般的组合球体,赋予了这个盒子作势行走的生命。这个行走的盒子寓教于乐,在拓展思维的同时,启发着孩子们以拟人的心态看待身边的各种事物,带着爱心,以开放的视角理解并吸收周围的各种信息。
 
这是一个快乐而努力行走的盒子,他攀爬在建筑的结构体系之中,却不为其所限,和那些在他身边或体内的孩子们一样,自信自强,快乐努力,充满对生活的热爱,充满创造力,伴随着孩子们在天真无虑的嬉戏中快乐的成长。

Development company:Yangguangyulu Group
Construction company:Jiangxi Fangzhi Architectural Engineering Ltd etc.

Text description provided by the architects. In the Langqin Bay by the side of Aixi Lake in Nanchang City, there resides a kindergarten filled with elegant and delicate landscapes and colorful scenery changing through seasons. At the east side of the kindergarten’s main building lobby, there’s a double height indoor space of 100 ㎡, facing south to the yard. Having heard of the Climbing Park of Luofu Mountain, the kindergarten came to unarchitecte, and expressed their wish to create an activity space themed climbing net.
 
 
 
The architect intends to provide an activity space different from the regular figure in daily life for children, by which chi ldren will be enlightened with the awareness of the diversity and possibility of space. When happily exploring and frolicking, through the changes of dimension and shape of space, children can find laws and logic, and their perception of space is renewed.
 
 
A series of installations are inserted to fulfill this goal. The system is made up of five parts: an irregular shape box as the main body of steel structure, a complex steel structure compounded by 10 snap-in balls of different sizes inside the box, two surfaces that connects the two above –mentioned parts inside the box, polyester nets adhering to all frameworks, and eight bended tubes as the entrances and exits to the box. The main part of this installation is hanged by twenty-three steel ropes to the steel beams newly added to the top of the ceiling( the steel beams are anchored to former architecture’s carbon-fiber-reinforced structural beams), and meanwhile eight cable-stayed steel ropes help to stabilize it to the close-by structure columns.
 
 
The system, as a whole an installation one can participate in, possesses multiple activity space: the underneath and surrounding(filled and defined by drooping polyester ropes) of the floating box, the bended tubes as passing space, the interior space of the balls complex, and the three layers of space of different heights which surrounds the balls complex inside the box. To connect the indoor and yard landscape, three bended tubes sealed by tempered glass cross the glass curtain wall on the south side and lean out to the outdoors. These layers of space overlap and go further one by one, so do our eye sights when looking at them. Happily crossing the different spaces, children can enjoy a cautious exploration and continuing process of understanding.
 
 
So was born this whole-suspended box, made of polyester nets and steel structure and enclosed by six hyperboloids, gives redefinition of the space. The shrugging box and the bended tubes, together with the spiritual floating balls complex, vitalizes the space and gives it a posture about to walk. Therefore, the whole design helps to inspire children to look at various things in life from an anthropopathic perspective and with a caring heart, to understand and absorb the surrounding diverse information with an open mindset, so as to broaden their mind and teach through lively activities.
 
 
Here it is, a happy walking box striving to walk. Climbing within the structural system of the architecture while not limited by it, the box is just like the children inside or around him, who are confident and self-strengthening, happy and positive. Full of the passion for life and creativity, the walking box is accompanying children to grow up happily in the carefree playing.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录