阿根廷 NANZER 公寓楼 (NANZER Building )- V + Arquitectura

编辑导读:公寓楼与住区内部的众多低层住宅相协调,并与之对话。建筑外立面防止西晒的片墙形成了丰富的立面造型。核心筒位于建筑的中心,两侧均是通透的庭院…(经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:V + Arquitectura
地点:阿根廷(Pueyrredón, Santiago del Estero &, Villa Mercedes, San Luis, Argentina)
建筑面积:1850.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Gonzalo Viramonte
 
项目简介:
NANZER 住宅位于 Pueyrredón 街,这是一个离市中心很近的住宅区。住区以低层的独立住宅为主,邻里关系融洽。作为住区中的集中住宅, NANZER 住宅化繁为简,从建筑外部就能清晰地看出建筑的格局和排布。设计希望同周边单门独户的住宅一样保持简单的结构,以便于更好地融入整个住宅环境中,并与之对话。
 
为了加强集合住宅同独立住宅间的联系,建筑在外墙上使用了与周边房屋一致的材料,如红、金属板和混凝土。建筑的主体部分被分置两侧,通过中央的交通核心筒连接。核心筒包括一部升降电梯和一部楼梯。窄长的楼梯一侧是实墙,而另一侧的端部是大面积的开窗,强烈的虚实对比让人印象深刻。电梯两侧的大面积开洞并没有安装上玻璃,保持交通空间与外部环境的无阻碍联系。沿着隔墙排列的照明设备以及良好的通风装置,让核心筒不再是一个无趣的连接空间,而成为人们交流的发生地。
 
公寓分布在建筑的二层至六层,每层有四套公寓。一层是住宅的入口,还有八个有顶车位和一些娱乐休闲空间。在户型设计方面,私密的卧室统一朝向建筑的内部凹槽,侧面对着交通核心筒。而起居空间和餐厅则朝向外部。其中两户面对着街道,而另外两户面对着建筑背面的其他住宅。卧室采用白色的石膏天花板,舒适而明亮;客厅采用深色的钢筋混凝土吊顶,强调空间限定。每一户住宅均有三面采光,通透的格局不仅有利于室内通风,还让各个区域的联系更加紧密。
 
建筑的外观设计基于技术的需要更甚于美学的考量。住宅阳台上垂直的片墙,让室内空间免于西晒,同时丰富了立面造型。建筑底部交通核的南北两侧,以及公寓的东侧,高高的围墙围合出三块庭院,构成住宅楼的休闲区。在最大的一个庭院内,有一个纵向的小型游泳池。泳池同围墙内外盎然的绿意,构成一个无比惬意的空间,让人禁不住驻足欣赏。

Architects in Charge:Maria Eugenia Scardino, Arch Antonella Lepore, Manuel Gonzalez Gola, Sebastian Carrasco, Guillermo Pereira

Constructor:Mas Obras S.R.L

 
Text description provided by the architects. The building is situated in a zone very close to the central area of the city, on Pueyrredón Street, where the low-rise individual housing in a consolidated neighborhood prevails. The architecture does not pretend to be sophisticated, but simple and apprehensive with the neighborhood itself, for that it takes the environment and generates a dialogue with it.
 

To achieve this link, traditional and well-known materials as brick, metal sheet and concrete, were used on façade. The proposal is armed in two volumes, these are articulated by means of a vertical circulation core (a lift and semi-covered stairs) that together with a large vacuum guarantee light and ventilation to the whole.
 
 
Four apartments per floor, develop a total of five floors of housing plus a baseboard that contains the pedestrian entrance, eight covered garages and the recreation and residence area. In both volumes the private areas are organized in the center with suspended white plaster ceilings (bedrooms) while the social areas are located on the front and back , with reinforced concrete slabs (living room) generating good cross ventilation in all units.
 
 
We designed the façade from a technical aspect rather than an aesthetic search. The vertical parasols fulfill a double function, they guard the west orientation and grant dynamism to the façade. The heart of apple is used as an area of recreation, this has a small longitudinal pool that together with the green area make an urban pause.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲






















已邀请:

要发表您的看法,请先登录