深圳留仙洞万科云设计公社(Liuxiandong-Plot A4+B2 of Vanke Design Community )- 坊城设计(FCHA)

编辑导读:设计通过大绿化坡道将首层与负一层连接,划分连续的办公单元,将北向区域高起作为独立建筑单元,增加自然采光通风洞口。整个设计在保证屋顶公共绿地连续性的前提下提供了良好的地下办公空间环境,整个空间丰富多样。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:坊城设计(FCHA)
地点:中国,深圳,南山区,西丽留仙洞(Nanshan District, ShenZhen, Guangdong, China)
主持建筑师:Zetao Chen
建筑面积:7500.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Guanhong Chen

项目简介:
项目背景
项目位于深圳南山区大沙河创新带,科技园北区,是留仙洞总部基地九街坊规划中的北绿廊地块。万科想借此机会在北绿廊打造一个集合产业链上下游的一个创意园区-设计公社。万科与项目总规划单位都市实践(URBANUS)对设计单位进行筛选及召集,最终确定在都市实践的指导下,通过集群设计的方式来完成05-02,05-01地块这个首开启动区的设计。
 
A4+B2地块
在大的规划及地块导则的指引下,坊城设计(FCHA)通过抽签获取A4+B2两个地块的设计任务。这两地块占地面积7500平方米,地块呈刀把形,长宽为135米*50米,场地南高北低呈缓坡趋势,高差为3.7米。在城市设计导则的指引下,设计通过大绿化坡道将首层与负一层连接,划分连续的办公单元,将北向区域高起作为独立建筑单元,增加自然采光通风洞口。在保证屋顶公共绿地的连续性与提供地下办公空间良好环境之间寻找平衡点。
 
自然材料
材料由集群设计师多方经过商讨后决定统一使用清水混凝土,钢,玻璃等自然材料来进行建造,明确营造一个语言统一,空间丰富,产品多样的园区。
 
办公单元
每一个独立的办公单元都可以拥有一个独立的采光天井以及户外休闲平台。这里是冥想发呆,面壁思过,坐井观天的好地方。
 
共享空间
共享空间位于B2地块地面层往地下一层的斜板底下,室内总建筑面积约为2000平方米,是整个项目中的共享办公(co-working)场所。各个不同产业与工种在一个大的共享空间里进行协同创新,高效运作,共享资源和分享价值观。
 
小型报告厅
小型报告厅兼顾报告,讲座,交流活动的功能,在后方可开启的折叠门平常开启形成空间的流动,在有讲座活动的时候可以关闭。
 
共享办公台地
共享办公台地通过柜子以及书架的围合形成互相有交流又各具独立性的空间场所,使用者能够在一个大的共享空间内找到属于自己的位置。设计将台地之间700mm的高差设置为书架,减少上层空间以及下层空间的视线干扰。
 
独立办公区
独立办公区位于通过中庭采光,这个区间每层是更具安静氛围的独立办公场所,每层可以容纳30人左右。
 
创客工坊
X-FACTORY创客工坊提供的大工作桌面以及工具操作间,是创客们乐意呆的地方,墙的利用可作为工具展示及储存。模型制作间可放置各种3d打印设备,激光切割设备以及模型制作工作台等。
 
采光天井
设计在错层高差转换的地方置入采光天井、交通楼梯及交流平台,形成富有变化及趣味的空间场所。
 
自然岩石墙面
原始爆破留下的自然岩石墙面无不述说这这块场地位置的独特性,采光的洞口,通风的廊道,形成具有特色的空间。
 
设计团队:王剑辉, 刘学发,梁杰,赵佳琦 ,郭旭生,李欣

Project manager:Xianzhi Zeng, Wan Gan
Design Team:Jianhui Wang, XueFa Liu, Jie Liang, JiaQi Zhao, Xusheng Guo, Xin Li
 
Planning & Lanscape Design:Urbanus
Think Tank:ICITY
Cluster designer:A1+B3 URBANERGY A2+B1 HuaYi Design A3+B4 NODE
Construction Drawing:CAPOL.Ltd. (Shanghai)
Curtain wall Consultant:Shenzhen Tiansheng exterior wall consulting
Client:Vanke (Shenzhen)

Project background
The project is located in the Dashahe Innovation Zone in Nanshan District, Shenzhen, and in the North District of the Science and Technology Park. It is the North Green Corridor site in the planning of the 9th Neighborhood of the headquarters of Liuxiandong. Vanke would like to take this opportunity to create a creative park-design community in the North Green Corridor that integrates the upstream and downstream of the industry chain. Vanke and the project overall planning unit URBANUS selected and convened the design units, and finally determined that the design of the first start-up area of the 05-02, 05-01 plot should be completed through Cluster Design under the guidance of URBANUS.
 
 
 
A4+B2 plot
Under the guidance of the large-scale planning and land plot guidelines, FCHA undertook the design tasks of the two plotsA4+B2 . The two plots cover an area of 7,500 square meters. The plots are knife-shaped, the length and width are 135 meters * 50 meters. The site is high in the south and low in the north, showing a gentle slope with a height difference of 3.7 meters. Under the guidance of the urban design guidelines, the design connects the ground floor and the basement level one floor through large green slopes, the plot was dividedinto continuous office units, and raises the northward area as an independent building unit to increase natural lighting ventilation openings. A balance is maintained between ensuring the continuity of the public green space on the roof and providing a good environment for underground office space.
 
 
Natural materials
As for materials, after many discussions, the cluster designers decided to use exposed concrete, steel, glass and other natural materials for construction. It has been made clear that a park with unified language, rich space and diverse products should be created.
 
 
Office unit
Each individual office unit can have a separate lighted patio and outdoor leisure platform. This is a good place to meditate, be in a trance, reflect on one\'s mind or looking at the sky.
 
 
Shared space
The shared space is located underneath the inclined board connecting the ground floor and the basement level one floor of the B2 block. The total interior building area is about 2,000 square meters, and it is a co-working space for the entire project. Various industries and work types collaborate on innovation in a large shared space, operate efficiently, share resourcesand values.
 
 
Small lecture hall
The small lecture hall combines the functions of reports, lectures, and exchange activities. The folding doors that can be opened at the rear are usually open to form the flow of space, and can be closed during lectures.
 
 
Shared office platform
The shared office platform forms spatial places that communicate with each other and have their own independence through the enclosure of cabinets and bookshelves. Users can find their own places in a large shared space. The design sets the 700mm height difference between the platforms as a bookshelf, reducing visual interference in the upper and lower spaces.
 
 
Independent office area
The independent office area is located in the atrium for lighting. Each floor of this section is a more quiet and independent office space. Each floor can accommodate about 30 people.
 
 
X-FACTORY
The large work desk and tool operation room provided by X-FACTORY maker workshop is a place where makers are happy to stay. The wall can be used for tool display and storage.
 
 
Lighting patio
The design incorporates lighting patios, traffic stairs and exchange platforms in places where there is a split-level height difference, creating a space that is both varied and interesting.
 
 
Natural rock wall
The natural rock wall left by the original blasting has all described the uniqueness of this site, the lighted hole and the ventilated corridor form a unique space.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲






















已邀请:

要发表您的看法,请先登录