台湾高雄透天厝室内设计(Migration& Vibration )- HAO Design

编辑导读:四层楼高的透天厝,设计师进行了分明而诗意的设计,顶层与阁楼及地下楼编写潇洒、沉稳的雅痞路线,而1~3楼设定为女主人喜爱的优雅美式空间,混搭轻古典、乡村、现代风。整栋楼的室内设计令人享受巨细弥遗的美感,足以充分体验居住在透天厝的生活创造力。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
室内设计:HAO Design
地点:台湾,高雄(Kaohsiung, Taiwan)
建筑面积:364.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Hey!Cheese

项目简介:
作为一名守护者,你坚守的岗位是你灵魂之延伸,终其一生在时间与空间各自展开的向度中恒定地巡视、导引。一栋透天厝,象征屋主一家独立又团结的意志,好室设计运用温柔的包覆,在日常家居风景中铺排渐变的诗意。
 
本案设计范围包括地下1楼、地上4楼半,屋前有种植大树的绿地。屋主是一对牙医师夫妇,养育两名幼子,重视培养独立自主的性格。
 
设计师分析,透天厝如果没有划分明显的功能性,顶楼往往流于闲置。他决定充分利用顶楼造型独特的三角天窗,结合男主人憧憬的工业Loft风,在高楼层与地下楼(车库、储藏室) 编写潇洒、沉稳的雅痞路线,引人联想蝙蝠侠电影场景。
 
顶楼最吸睛的亮点是在4楼(健身房、影音休闲空间)~阁楼(书房)辟建一座黑铁螺旋梯,古典的弧线犹如芭蕾旋转的黑天鹅,不仅让底部面积更加完整,也可浪漫登梯趋近天窗眺望, 更可停留梯级从各角度欣赏斜屋顶下的壮观书墙。
 
1~3楼设定为女主人喜爱的优雅美式空间,混搭轻古典、乡村、现代风,色调明亮可喜,有简约的线板与扶梯线条。多木节纹理的地板与灰橡色复古玄关鞋柜,平衡古典与现代调性。 1楼为公共空间,在客厅与餐厅之间过道经营欧式圆拱墙,兼收美化梁柱与提升休闲氛围优点,为狭长的透天厝添加丰富空间感。
 
一端有蓝色黑板墙与休闲小平台,穿过圆拱步入餐厅厨房,本区媲美梅莉史翠普的美食电影场景,着眼屋主重视饮食艺术,安排柔美的蓝灰色中岛平台与餐橱,点缀铜金灯具提升精致感,美式格窗可欣赏后花园绿意、关注毛孩子动向。
 
2楼为孩子卧房区、储藏间、工作洗衣间、开放式书房,在孩子房中线精心设置一道拉门,可灵活区隔成独立卧室,训练自主性。
 
为鼓励小朋友自己收纳,柜体把手以雷射切割成孩子喜爱的各种恐龙造型,洋溢缤纷童趣。3楼为主卧室、更衣室、主卫浴与客房,浴室设计别具巧思,细腻的拱形窗户搭配白色百叶修饰铝框,分隔淋浴的墙体下半部为大理石风铁道复古,具隐密性,上半部搭配黑格雾玻璃增进穿透性,整体流露浓浓的曼哈顿风情。3~4楼间设置隐藏式推拉门,可封闭楼梯口,控管稚子的活动范围。在均衡的流动中享受巨细弥遗的美感,充分体验居住在透天厝的生活创造力。

 
Text description provided by the architects. As a guardian, your position is an extension of your soul, and you will spend a life-time patrolling and providing guidance in time and space as part of this position. The independent home symbolizes independence as well as unity on the part of the owners. Hao Design tries to introduce sensitive touches that gently unravel themselves in a comforting style during day-to-day routines.
 
 
 
The design scope includes the basement and four and a half floors above ground, with green space for planting large trees in front of the house. The owners of this house are a couple who are both dentists. They are keen to nurture the independent spirits of their two young children.
 
 
According to the designer Ivan Chen, without obvious functionality assigned, attics often get left as wasted space by designers. In order to make full use of the unique triangular skylight in the attic and reflect the master’s love for the industrial Loft style, Ivan decided to draw inspiration from the ‘Batman’ movies, making the upper floors and basement (including the garage and storage room) a chic and elegant retreat that is fit for urban professionals.
 
 
The highlight is a black iron spiral staircase on the 4th floor (where the gymnasium, video and leisure room are located) leading to the attic (study). The spiraling railings resemble the endless pirouettes of the ‘black swan’ of ballet. It not only makes effective use of the space below but is also a romantic ascent to the skylight. Moreover, it serves as a 360-degree viewing gallery of the magnificent ‘bookcase wall’ under the inclined roof.
 
 
The interior from the 1st to 3rd floors is decorated in an elegant American style which the hostess prefers. It blends together light classical, country garden as well as modern elements. Space is painted in bright and attractive colors and decorated with minimalistic wood panels and rails. The multi-knot pattern of the floorboards and the grey oak restored vestibule shoe cabinet, balance both classical and modern tonalities. The family area is on the first floor where a European-style round arch wall runs between the living room and the dining room.
 
 
By cleverly disguising the pillars, it also enhances the relaxing atmosphere and adds a sense of space to this long and narrow independent home. Walking past the blue-board wall and the leisure platform, through the arch, one is greeted by a beautiful kitchen straight out of Meryl Streep’s ‘Julie and Julia’. The soft blue-grey island and dining dresser are designed with the master’s love of culinary art in mind. The brass and gold lamps add a sense of refinement. The American style windows allow the chef to appreciate the garden as well as keep an eye on the pets while cooking.
 
 
On the 2nd floor, there is a children’s bedroom, a storage room, a laundry room, and an open study room. A sliding door is discretely installed in the middle of the children’s room, which can be flexibly divided into a separate bedroom when it comes to the time the children need to be more independent. Can tidying up ever be fun for the children? Well, it can be if the handles of their cabinets are cut into dinosaur shapes that they love!
 
 
On the third floor, there is the main bedroom, dressing room, main bathroom and guest room. The Manhattan style bathroom design is ingenious. The exquisite arched windows are decorated with white shutters. The lower part of the wall separating the shower is decorated with marble railway retro tiles to protect privacy. The upper part is made of black square frosted glass to let light come through concealed sliding doors installed between the 3rd and 4th floors. When needed, the stairway can be closed off to prevent the children from running through. Beautiful details are celebrated through a balanced flow, which in turn brings a sense of discovery to a seemingly ordinary independent home.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
















































已邀请:

要发表您的看法,请先登录