挪威奥斯陆户外疗养屋(Outdoor Care Retreat )- Snohetta

编辑导读:建筑师参考了孩子们制作的木质树屋,并将这个有趣的建筑结构用在本项目的设计中,明亮的木屋看上去就像是倾斜的木块,通过不对称的造型向周边环境延伸。随着时间的推移,木屋主体结构所使用的木材将会逐渐褪成灰色,自然而然地融入其周围的森林环境。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Snohetta
地点:挪威,奥斯陆(Sognsvannsveien 20, 0372 Oslo, Norway)
建筑面积:35.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Ivar Kvaal
 
项目简介:
这座为Outdoor Care Retreat项目所设计的木制疗养小屋坐落于一片郁郁葱葱的森林之中,靠近涓涓的Sognsvann小溪,距离挪威最大的医院——奥斯陆大学国家医学院的入口仅有100米。而另一座为该项目所设计的疗养院则坐落于挪威南部的克里斯蒂安桑市的Sorlandet医院旁,也静静地伫立在一片橡树和桦树之间,俯瞰着附近的池塘。Outdoor Care Retreat项目的概念由Friluftssykehuset基金会提出,随后,其与奥斯陆大学医学院心理学和CL儿童精神病学系合作进行开发,从而为使用者提供了一个宁静的空间,使他们可以在自然的环境下进行理疗。
 
“大自然提供自然的快乐,帮助病人放松。生活在自然环境中给他们带来了新的平静,他们可以带回到医院。从这个意义上说,户外疗养空间有助于激励患者完成治疗,并有助于更好地管理疾病。”该项目的发起人之一,奥斯陆大学医院儿童心理学家Maren Østvold Lindheim 表示。
 
这个空间可以用来治疗和沉思,也可以远离医院走廊和亲戚朋友一起度过时光。每个与医院有联系的病人,无论何种疾病,都可以使用这些位置,并且通过预订系统管理预订。

宽敞舒适的设计空间
这个35平方米的狭小空间与其所隶属的医院的巨大建筑体量形成了鲜明的对比。建筑师参考了孩子们制作的木质树屋,并将这个有趣的建筑结构用在本项目的设计中,明亮的木屋看上去就像是倾斜的木块,通过不对称的造型向周边环境延伸。随着时间的推移,木屋主体结构所使用的木材将会逐渐褪成灰色,自然而然地融入其周围的森林环境。

Snøhetta遵循了其对社会可持续设计和公共空间的责任和承诺,木屋可供轮椅使用者使用,略微倾斜的由黑色锌板打造的入口尺度很大,甚至可供医院的病床进出。

木屋包括一个主房间、一个略小的交流/理疗室以及一间浴室,全部使用橡木作为内表皮,与室外的森林自然环境相呼应。在木屋内部,各色的方形枕可以根据用户的需要自由移动,从而确保孩子们不仅可以用枕头搭积木,更可以躺在主房间的地板上,透过天花板上的圆形天窗看到外面的树冠和天空。

木屋的大玻璃窗可以完全打开,从而将自然引入室内。通过这种方式,使用者可以在室内欣赏到森林的景色,嗅到森林中潮湿的空气,甚至是聆听小溪哗啦啦的流水声。

虽然木屋建在医学院的校区内,但其僻静的地理位置和独特的自然美学意义使其成为一个完全独立的空间。这里是一个与众不同的静谧场所,可以为所有年龄段的使用者提供一个他们急需的舒适的呼吸和放松空间。

Text description provided by the architects. Leaning towards the lush forest and the trickling Sognsvann creek, the Outdoor Care Retreat is located only a hundred meters from the entrance of Norway’s largest hospital, Oslo University Hospital, Rikshospitalet. Its sister building is situated in the deciduous woodland by S?rlandet Hospital Kristiansand in the South of Norway, between oak trees and birch, overlooking a nearby pond. Originally developed in collaboration with the Department of Psychosomatics and CL-Child Psychiatry at Oslo University Hospital, the Outdoor Care Retreat provides a peaceful space where visitors can benefit from the therapeutic qualities of nature.?
 
 
 
"Nature provides spontaneous joy and helps patients relax. Being in natural surroundings brings them a renewed calm that they can bring back with them into the hospital. In this sense, the Outdoor Care Retreat helps motivate patients to get through treatment and contribute to better disease management", states children’s psychologist Maren ?stvold Lindheim at the Oslo University Hospital, one of the initiators of the project.
 
 
The space can be used for treatment and contemplation, and for spending time with relatives and friends away from the hospital corridors. The cabins are open to every patient connected to the hospitals regardless of disease group, and reservations are managed through a booking system.
 
 
A Generous Design
The subdued 35 m^2?spaces stand in stark contrast to the monumental hospital buildings that they are affiliated with. Referencing the playful construction of wooden tree cabins typically made by children, the luminous cabins are formed like skewed blocks of wood that extend into the landscape through asymmetrical branches. The massive wood of the main structure of the cabin will turn gray over time, blending naturally into the surroundings.?
 
 
Following Sn?hetta’s commitment to socially sustainable design and public space, the cabins are accessible for wheelchair users and the angled entrance of black zinc is large enough to make room even for hospital beds.
 
 
The cabin consists of a main room, a smaller room for conversation and treatment, and a bathroom. The interior is fully clad in oak, echoing the natural materiality of the woodlands outside. Inside the space, colorful, sculpted pillows can be moved around freely, allowing children to build huts or lie down to gaze at the canopies through the circular window of the ceiling of the main room.
 
 
The cabin’s large glass windows can be fully opened, inviting nature into the space. In this way, visitors can peek into the woods, smell the damp forest floor, and listen to the sound of trickling water while still being inside the cabin.
 
 
Although the cabin is integrated in the hospital campus, its secluded location and natural aesthetics allows it to be perceived as a place of its own. It is a place of muted magic, a place out of the ordinary that provides a generous and much-needed breathing space for visitors of all ages.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录