日本高槻市天窗住宅(House in Takatsuki )- Shogo ARATANI Architect & Associates

编辑导读:由于场地所处的位置,建筑很容易暴露在邻家的视野当中,为了保证隐私性,核心生活空间的顶部开贯穿大屋顶的成条天窗,同时也对功能部分进行了着重的调整。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Shogo ARATANI Architect & Associates
地点:日本,高槻市(Takatsuki, Japan)
建筑面积:124.01 m2
完工时间:2018
照片版权:Shigeo Ogawa
 
项目简介:
该项目旨在对开发于40年前的小区中的一座住宅进行重建。建筑周边留有很多那个时代的建筑,此次新的结构设计在屋顶形式、外墙色彩以及整体形态的其他方面遵照了旧有房屋形式。观察旧有房屋后可以发现,应建筑退台规定而形成周边宽为1米的边缘空间被巧妙地利用为储藏室或隐藏公用管道或空调机组这类设备的间隙。即便退台有可能会更宽,场地方位使得周边建筑的窗户时刻不离这片开放空间,使得隐私难以保证。
 
场地较长一边的地段尤其容易暴露在邻家视野中。我们对此并没有对外部间隙进行扩展,而是将建筑边缘带往退台线,并在外墙内侧置入缓冲区域,由此将居住空间带离周边场地。在地面层,缓冲区包括一条混凝土面入口通道,环绕建筑部分周长延伸的它包围着生活空间。二层缓冲区包括由纸屏风滑门(障子)围合的走廊,它使得空间在避开外部视线的同时让光线进入,在与其毗邻的房屋之间创造一种模糊的分离感。屏风之间部分穿插了可在底部开启的木门,保留隐私性的同时让微风吹入室内。
 
虽然与周边社区保持关联对于房屋建设非常重要,但隐私也是必需的。在这个项目中,缓冲区作为一个设计点同时拥有疏远和关联的作用;通过将其内置,我们希望能够创造日常生活必需之余的空间。同时,核心生活空间由附带贯穿其长度的天窗的大屋顶所覆盖。这些天光为整个房屋带来额外的阳光,包括主卧、厨房、书房甚至是浴室。

Consultant:Mitsuda Structural Consultants inc.
General Contractor:Nishimura Kenchiku Kobo
Structural system:timber flame
Total floor area:124.01m2

Text description provided by the architects. The architectural program for this project was to rebuild a house in a residential subdivision developed about forty years ago. Many houses from that era remain in the neighborhood today, and this new structure follows their lead in terms of the shape of the roof, color of the exterior walls, and other elements of the overall form. Looking at these older buildings, one notices that the one-meter-wide margin of space around them that is required by setback regulations is typically a simple gap used for storage or to house utility pipes or appliances such as air conditioning units. Even when the setback is wider, the orientation of the properties often means that large windows in neighboring houses look out on these open spaces, making privacy difficult to obtain.

On this property, the longer sides of the lot were particularly exposed to neighboring houses. We responded not by widening the exterior gap but instead by bringing the edges of the building right up to the setback lines and including a buffer zone on the inner side of the exterior walls, thus distancing the living spaces from neighboring properties. On the ground level, the buffer zone consists of a concrete-floored entryway extended around part of the perimeter so that it enwraps the living spaces. The buffer zone on the upper level consists of a veranda enclosed by sliding paper screens (shoji) that shield the space from view but still allow light to pass through, creating an ambiguous sense of separation from the adjacent houses. In several places, the screens are interrupted by wooden doors that push out at the bottom, letting in breezes while maintaining privacy.
 
 
While relationships with the surrounding community are important in housing developments, privacy is also essential. In this project, the buffer zones serve as that point of distancing and connection; by locating them inside, it was our intention to create a surplus zone beyond the areas essential for daily life. Meanwhile, the core living spaces are covered by a single large roof with skylights running all along its length. These skylights admit an even sunlight to the entire house, including the main room, kitchen, study, and even the bathrooms.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲














已邀请:

要发表您的看法,请先登录