波兰 Jaworzno 水上乐园及景观设计(Jaworznickie Planty Water Playground )- RS + Robert Skitek

编辑导读:一系列曲线划分的空间,收放的序列,与绿植、长凳共同营造了亲子、休憩的公共空间。(经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:RS+ Robert Skitek
地点:波兰,亚沃日诺(Jaworzno, Poland)
主持建筑师:arch. Robert Skitek
建筑面积:6900.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Tomasz Zakrzewski 
 
项目简介:
该项目包括在原煤矿场地及一个带有公共绿地的水上游乐场设计。规划建立一组圆形广场,结合绿地配植,与流向中部的溪流相连。水上游乐场是焦点,周围是青山。它隐匿在小道中间,为小朋友们创造了舒适的环境,在主道上路过的人不会注意。
 
游乐场地与水池交织,充当足浴池。铺地指向喷泉,成为缤纷的水上玩具的背景。在水上操场周围有供父母用的长椅和座位,有助于他们照顾孩子。
 
科技屋隐藏在绿色小山后,在主道旁,带卫生间。罕见的弯曲长凳创造出绿色静谧氛围,适合休憩,会见朋友,在吊床上仰望天空。
 
精致的绿植、瑟瑟的青草、斑斓的灌木丛和花草组成整个项目,保留以前南部的树木位置。
 
现在,这些树在酷暑中形成了一个清爽宜人的荫蔽。圆广场的形式给人舒适和谐的感受,吸引路人。

Cooperation:arch. Jakub Zygmunt, arch. Jaros?aw Zieliński, arch. Martyna Lenart-Zygmunt, stud. arch. Wojciech Zientek
Structure:Lechprojekt, Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke
Water tech :RBB Baseny, Anna Terentjew
Planting plan:Ekosystem-Pracowania Architektury Krajobrazu, ?ukasz Bielawski

Text description provided by the architects. The project included designing of water playground with public greeneries land at the former coal mine terrains. The plan sets up a group of rounded plazas merging with greenery and connected with streams flowing down to the central part. The water playground is situated in the focal point, surrended by green hills. It?is recessed regard to the sorrounding alleys level. It makes a comfortable situation for little users, not being visible to walkers from the main alley.
 
Playground is? entwined with shallow stream, acting as footbath pool. Floors pattern refers to sprilling water and makes a background for colorful water toys. Around the water playground there are benches and seats for parents. That helps them taking care for their playing children.
 
A technical building with toilets is hidden inside one of the green hills alongside the main alley. Unusual shapes of curved benches create a green and quiet places, perfect for a resting, meeting with friends and looking at the sky laying on the hanging nets.
 
Carefully designed greenery, rustling grass, colorful bushes and flower meadow complete the whole project. The plan assumed keeping a previous trees localization in the south part.
 
Now, these trees make a balmy, cold shadow in the sizzling hot days. Rounded plazas, due of its form, make a comfortable and cosy exteriors, coax walkers to integrate, by its harmonious and consistent plan.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



























已邀请:

要发表您的看法,请先登录