马来西亚“伊甸园” 白色装置(Eden )- Pamela Tan

编辑导读:装置“伊甸园”模糊了人造奇景与自然美景之间的界限。这个装置将自然元素和参照神话故事“伊甸园”创作的奇幻景观交织结合在了一起。全白色的如水晶宫的空间令人忘却俗世,重返童年。(经典值评价:6.6)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Pamela Tan
地点:Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
建筑面积:154.0 m2
完工时间:2018
照片版权:David Yeow 
 
项目简介:
“我的双脚也许会被土地禁锢,
但我的思想遨游到伊甸园的边界,
是天堂的奇迹。”
 
“My feet may be stuck on earth,
But my mind is a realm of Eden;
The heaven’s wonder.”
 
装置“伊甸园”模糊了人造奇景与自然美景之间的界限。这个装置将自然元素和参照神话故事“伊甸园”创作的奇幻景观交织结合在一起。
 
“伊甸园”让人们透过它的有机结构形式放大微妙细节来重新发掘怎么感受自然,使人们置身于不同于他们所遇到过的任何事物的另一个世界。以唤醒人们感知的全白色景观作为安宁冷静的背景,设立了一座宛如神话中的庙宇。一条用白色水晶卵石覆盖的步道引领人们穿过一道受维多利亚时期学院风铁制结构启发的拱形门廊。它明快的骨架结构致敬了建筑结构工程的奇迹“水晶宫”,那是一座巨大的铁铸建筑它为举办1851年伦敦世博会而建。
 
在“伊甸园”中,它的整体比它各部分的集合更壮观,因为各个要素融化再凝聚在一起成为一个独立的舒展的结构。在这里,萦绕在拱顶的悬挂“藤蔓”由院子的门廊得出形状,就像是洞穴中的石笋。垂直和水平的藤蔓交汇之处形成了坐憩区域,就犹如它们从古老的树根中有机地生长出来一样。
 
更近距离观察可看到,玻璃球体被巧妙地安放在悬挂藤蔓的尖端,仿似骤雨停歇后树叶边缘微微晃动的水珠。建成的这个类似教堂的空间,带有很多高度多变的藤蔓,在它的周围投下的错综复杂富有戏剧性的影子。“伊甸园”洞穴般的空间特征灵感来源于儒勒·凡尔纳的作品《地心游记》,提升了参观途中的整体空间体验。
 
“伊甸园”希望能使人们重新发现近距离观看的乐趣,令他们片刻忘却俗世并重回童年。让人们相信,哪怕只有一刻,他们真的置身在天堂中。

 
“My feet may be stuck on earth,
But my mind is a realm of Eden;
The heaven’s wonder.”

‘Eden’ blurs the boundaries between man-made wonders and the beauty of nature. The installation is a celebration of natural elements with wondrous landscape referenced from the mythical story of the ‘Garden of Eden’.
 
 
‘Eden’ invites you to re-discover how nature can be experienced by magnifying subtle details through its organic structures, transporting you to another world unlike anything you have encountered. An all-white landscape awaits as your senses are treated to the calm & serene environment, akin to being in the grounds of a mythical temple. A pathway covered with crystal-white pebbles leads you through an arched passageway inspired by Victorian-era steel conservatory structures. It’s light, skeletal structure is a nod to the architectural and engineering marvel of the ‘Crystal Palace’; a massive cast-iron structure built to house the Great Exhibition of 1851 in London.
 
 
In ‘Eden’, the whole is greater than the sum of its parts, as elements melt and merge together becoming a single growing structure. Here, the garden passageway gives form to hanging ‘vines’ hovering above the arches, imitating stalagmites in a cave. Where vertical and horizontal vines converge to form seating areas as if they were organically grown from ancient tree roots.
 
 
Upon closer observation, glass spheres can be seen delicately perched on the cusp of the hanging vines; echoing water droplets balancing on the edge of leaves after rain has subsided. A cathedral-like space is achieved with the varying heights of the vines casting an intricate play of shadow upon its surroundings. Jules Verne’s drawings for the ‘Journey to the Centre of the Earth’ provided the inspiration for ‘Eden’s’ cavernous-like quality. Enhancing the overall spatial experience of the journey.
 
 
‘Eden’ wishes to bring you to re-discover the joys of looking closer, to cause you to momentarily suspend your beliefs and become a child once again. To believe, if only for a moment, that you are actually in paradise.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录