墨西哥山间礼拜堂(改扩建)(Ermita Guadalupe )- S-AR + Comunidad Vivex

编辑导读:礼拜堂采用了简洁的体量,充分发挥了木材料的特性,结构限定了空间,而木格栅则将室内外界限进行了模糊…(经典值评价:6.3)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Comunidad Vivex, S-AR
地点:墨西哥(Croc, 64200 Monterrey, N.L., Mexico)
主持建筑师:César Guerrero, Ana Cecilia Garza
完工时间:2017
照片版权:Ana Cecilia Garza Villarreal
 
项目简介:
项目需要对现存的献给瓜达卢佩圣母(Our Lady of Guadalupe)的修道院经行加建。修道院坐落于墨西哥新莱昂州蒙特雷(Monterrey) Topochico 山南侧,正位于 Croc 住区上方。
 
这座修道院原本有一个大约15平方米的礼拜堂和一个相似尺寸的门廊。礼拜堂保存状态良好,因此决定将其保留在项目之中,仅在墙体上开一些洞口以实现更好的采光和通风。门廊和金属板屋面被拆除,为建造用于社区小型聚会和宗教仪式的加建部分创造空间。原来的修道院主要用于个人和私人的活动,新的修道院则被设计为用于满足当地居民需求的小型公共建筑和社会基础设施。
 
新的体量充分利用原门廊所在场地的长度,创造了14米长朝南的半开放空间,该空间朝向 Topochico 山与 Las Mitras 山脉之间的山谷,并利用其位于场地最高点的位置及其朝向坐拥朝向山谷的视野。而且,随着修道院的规模扩大,它可以从远处看见,它在形式上是抽象的体量,其建造过程考虑了材料的特征,建筑有望成为小而重要的社区地标。建筑成为场地景观中的标志性体量,唯一的到达方式就是通过过去由当地居民建造的台阶。项目是一个有顶的开放空间,保持了门廊原本的特征,但被用作宗教场所和瞭望台。
 
项目主要由木材建造而成:木条用作格栅,木杆用作墙体,木板用作屋面。木结构固定在一圈混凝土梁上,混凝土梁也同时定义了碎石铺地位置。一个小庭院作为建筑结构的延伸,被用作新修道院的入口门厅。
 
为了完成施工,在神父 Alberto Lopez 的领导下,当地社区成员和居住在 San Rafael Arcangel 教堂附近的居民的参与至关重要。由于几个月内举行的多种募资活动,社区得以募集到大部分必要的资源用于支付施工劳务费用,材料则通过 San Rafael Arcangel 教堂的捐赠和公民团体 Comunidad Vivex 获得资助。
 
资源筹集完毕,社区成员就投入到施工过程中,准备场地,并协助施工工人进行大量的任务。即使由于简单的建造体系,施工相对快速,项目过程也持续了一年多,从社区和建筑师之间的第一次接触开始,到设计过程,再到募资活动的组织,直到材料和施工的管理。以其居民和圣女为荣的社区将赋予项目生命。

Construction:Gustavo Rojas, Comunidad de la Parroquia de San Rafael Arcángel de Monterrey
Client:Parroquia de San Rafael Arcángel de Monterrey
Collaborators:Carlos Morales, Diego Galarza

Text description provided by the architects. The project consists in creating an extension of an existing hermitage dedicated to Our Lady of Guadalupe, located at the south of the Topochico Hill, just above the Croc locality in Monterrey, Nuevo Leon, Mexico.

This hermitage originally had an adoration room of approximately 15 square meters and a porch of similar dimensions. The adoration room was in good conditions, so the decision of preserving it within the project was made, creating only a few new openings to the walls to generate a better illumination and ventilation to the complex. The porch and the metallic sheet roof were removed in order to create a space to construct the new annex, which would be used for small meetings and celebrations of religious ceremonies for the community, such as presentations or masses. While the previous hermitage responded mainly to personal and private activities, the new hermitage was transformed to a small public and communitarian building with the idea of creates a social infrastructure for the growth and fulfillment of the local neighbors.
 
 
A new volume was proposed to take advantage of the length of the mountain’s level where the porch was before, creating a semi-open space of 14 meters long facing south, to the valley that is between Topochico Hill and Las Mitras Mountains, privileging from the highest location of the site and the orientation views facing to the valley. Furthermore, as the hermitage’s scale was enhanced, it can be seen from the distance and even if it’s an abstract volume in its form and the process of construction regarding its material, the project is expected to be seen as a small and significant urban landmark of the neighborhood. The building is then a recognizable volume in the small landscape of the hill’s plot, where the access is exclusively pedestrian through the stairs that were also built by the neighbors in the past. This project is a covered but open space, maintaining the porch’s previous character, but being used as a religious and lookout site.
 
 
The project is constructed mainly with wood: wooden bars for the latticework, wooden poles to create walls and wooden planks for the roof. The wooden structure is anchored to a perimeter of concrete beams, which define at the same time the gravel paving of the complex. A small patio, an extension of the construction’s structure, is used as an access atrium for the new hermitage.  
 
 
In order to accomplish the construction of this project, the participation of the members of the community and neighbors living near the San Rafael Arcangel Church led by Father Alberto Lopez was crucial. Due to diverse fund-raising activities made during several months, the community was able to collect a great part of the necessary resources to pay for the construction labor, while the materials were financed through donations made by the Church and through the Civil Association Comunidad Vivex.
 
 
Once the resources were gathered, the members of the community contributed with time and effort in the construction process, preparing the site and assisting the construction workers with numerous tasks. Even if the construction was relatively fast due to the simple constructive system, the process of the project lasted more than a year, starting with the first approach between the community and architects, the design process, organization of fund-raising activities, and the material and construction management. The community will be the one that will give life to this project, which honors the neighborhood’s Holy Lady and its people.
 
 
Acknowledgements:
 
 
Special thanks to all the people that together contributed with time and effort in the fund-raising activities, donations, or construction work, supporting Father Alberto Lopez and San Rafael Arcangel Church in Monterrey. 
 
 
Acknowledgements to all the companies and people that donated materials and resources to Comunidad Vivex; without your help this project wouldn’t have been possible. 
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

已邀请:

要发表您的看法,请先登录