日本轻井泽“四叶”别墅(Four Leaves Villa )- KIAS

编辑导读:别墅采用了如叶片般的屋顶,用有机的形态呼应了所处的自然环境,屋顶或是凸出或是凹进,尽显简洁的曲面…(经典值评价:7.2)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:KIAS
地点:日本,轻井泽(Karuizawa, Japan)
主持建筑师:Kentaro Ishida, Akihito Fujiki
建筑面积:225.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Norihito Yamauchi
 
项目简介:
该别墅位于日本长野县轻井泽的森林中。这座私人别墅在距离东京150公里的清净山区的丰富自然环境中招待主人和他们的朋友。
 
为了获得特定的自然景观和光线环境,每个居住功能空间都面向各自适宜的方向。起居和就餐空间面向东南方向以获得更为明亮的居住环境,主人卧室和卫生间则面向提供独享森林风景的西侧。这些房间组合成为三个内部相连的体量,被安置在场地现存树木之间。
 
屋面被设计为如同轻微扭曲的叶片一般的曲面,以便为每种功能提供各自合适的剖面。凹面和凸面的屋面的结合形成了宽敞的高天花的空间和内向的紧凑的房间。每个屋面都设计为直纹曲面,而单板层积直木梁连续排布,形成了有机的几何形式。一系列木梁裸露在天花上,突显了各个居住空间活跃的空间性格。
 
回应环境的设计过程造就了多重有机屋面,也将建筑设计为多样居住空间的集合体。别墅的形式与周边自然环境和谐相融,也完美的融入当地景观。
- Kentaro Ishida

Structural Engineer:Building Structure Institute, Tokyo (Kazuyuki Ohara, Shuichi Takahashi)
Construction:Sasazawa Kensetsu

Text description provided by the architects. The villa is located in a forest in Karuizawa, Nagano prefecture of Japan. The privately owned villa is designed to accommodate the owners and their friends in the rich natural environment at a mountain retreat 150 kilometers away from Tokyo.
 
 
 
In order to acquire specific natural scenery and light environment, each living function faces its own desired orientation. Living and dining space faces south-east for a brighter living environment while the master bedroom and bathroom face west offering private scenery of the forest. These compartments are assembled into three interconnected volumes that are placed on site among the pre-existing trees.
 
 
In order to form variable cross section suitable for each function, roofs were designed as curved surface like gently twisted leaves. Combination of a concave and a convex roof configures from a high ceiling expansive space to an introverted compact rooms. Every roof has been designed as a Ruled Surface in which straight Laminated Veneer Lumber joists are arranged continuously to form an organic geometry. A series of wooden joists is exposed on the ceiling highlighting the dynamic spatial characters of each living space.
 
 
The design process that responds to its environmental context has produced multiple organic roofs and established architecture as an aggregate of diverse living spaces. The appearance of the villa blends in harmoniously with the natural surroundings and is perfectly integrated to the local landscape.
Kentaro Ishida
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录