共 18+ 张图片,点击图片进入幻灯
公园大门

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:刘宇扬建筑事务所 (Atelier Liu Yuyang Architects)
位置:中国上海嘉定 (Jiading, Shanghai, China)
项目类型:公园入口及茶会所建筑
建筑面积:850 m2
设计团队:刘宇扬 陈君榜 JIMMY POEK 梁永健 赵刚
设计/建成:2010 / 2011
照片版权:Jeremy San

项目简介:
(说明来自建筑师)菊园新区是上海嘉定老城北边的一个社区。与嘉定其他区域(如安亭镇或嘉定新城)相比,属于比较安静、发展也比较慢的地方。由于附近地铁站的开通,与上海市中心的交通连结方便许多,周围地区也开始有了新的发展能量。

本案位于菊园新区内刚落成的陈家山公园里,原建筑是公园内已有的一栋配套用房,但建成后一直未投入使用。借此当地政府希望通过新的设计理念和经营模式,重新营造一个更符合未来本地消费人群的建筑空间,以带动公园的人气并提供周边居民未来的餐饮休闲设施。

设计前期原本仅仅考虑室内改建,但经过与业主方在项目定位的探讨,决定用更综合的建筑、景观、室内设计手段提高空间的品质和项目的可识别性。设计理念以“环保、时尚、茶文化”为出发点,通过对局部空间和体量上的调整和改造,让原本比较开敞但缺乏叙事性的空间有了新的层次感和丰富性。原本封闭的几个庭院被重新赋予视觉穿透性和新的景观绿化,形成了协调周围公园景观和建筑内部功能的过渡和延伸空间。

设计在靠近西侧原有的一层露台上加建了一个异型悬挑空间。这个体量除了满足室内包房的需要外,更提供了公园游客在接近此建筑时所能感受到的空间张力和视觉印象。最后,透过增加一系列安装于建筑物西、南面的镀铜镂空金属外遮阳板,并茶叶的形式做为遮阳板的图像构成,来达成一个节能、诗意和代表茶文化的休闲会所。

室内改造延续了外立面的“茶”元素,以茶叶夹胶玻璃、青瓦、镀铜金属片等材料做为隔断、灯具等室内构筑。由于后期运营方的介入,室内方案未能得到很好的落实,与建筑外观所体现的氛围反差较大,这也是我们在处理委托方和运营方之间的差异时感到比较遗憾的主要方面。

在外墙深化设计启动前,业主同时委托我方以同样风格对公园的入口大门进行设计,并在非常短的时间内先行建成此处。这个公园大门提供了我们在材料、节点、和镂空纹路的尝试机会,有如在会所施工前做1:1 mock-up (实体大样) 的机会,在一定程度上成为了会所深化设计的参考和施工依据。这是这个项目的一份意外收获。

本案的初衷是为了激活上海市郊一典型住宅区,由当地行政领导所启动的改造项目。过程中,地方领导对建筑师的设计体现了充分的尊重,并把设计任务延展至公园的入口大门。而这个项目其实在某种程度上也反映了当代中国城市化进程面临的一些困境,如何让一个新区建设从“房地产”建设走入“社区”建设?如何协调行政领导意图和市场运营的实际情况?以及建筑师在自身权限所及的条件下,如何体现建筑设计的价值?



From the architect. The project is located in a newly built park in suburban Shanghai. The original structure was an annex building that has been left unused since it was built. Due to the recent opening of subway nearby, linking this area to the city center, a new development dynamics has emerged. As a result, the local government began to consider how to create something on this site–through new programing and architectural concept–to better serve the potential visitors.

The design adopts the notions of “Environment, Style, Culture” and through installing on the south-facing facade a series of copper plated water-jet hollowed stainless steel exterior sun-shading panels with tea leaf patters, the project aims to achieve an architecture that is energy-efficient, poetic, and representative of the Chinese tea culture. At the same time, through adding and adjusting the various volumetric composition of the existing building, the design seeks to overcome the previously open spaces which are lacking in narratives, creating a new sense of layering and spatial richness. Most particularly is the newly added cantilevered room with a non-orthogonal geometry at the western end of the building, besides fulfilling the functional requirement for accommodating a private dinning room, it presents a strong spatial dynamics and formal impression to the park visitors on approach in the otherwise flat and open landscape. The interior design continues the formal idea of the“tea”by using tea leaf laminated glass panels, dark green Chinese roof tiles, and the cut-outs from exterior sun-shading panels creating in the tea-leaf shaped copper plated stainless steel, as inspiration for interior wall partitions and lighting fixtures designs.

Before commencing on the detail design, the client also commissioned us to design the park entrance gate and the guardhouse, which were built immediately and to a certain degree served as useful references for our detail design and subsequent construction of the clubhouse itself.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录