越南 CHIENG YEN 公社活动中心(CHIENG YEN Community House )- 1+1>2

编辑导读:建筑的灵感来自当地少数民族的头巾和传统住宅的典型形式,同时与周边的山地景观和风景如画的瀑布相协调。建筑同时采用当地的材料,控制了西晒,满足了绿色建筑的要求。(经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:1+1>2
地点:越南(Vietnam)
完工时间:2017
建筑面积:406 平方米
照片版权:Do Minh Duc
 
项目简介:
建仁公社位于 Son La  省 Van Ho 区。 当地社区由五个主要民族组成:金、泰、蒙、道、孟。这个社区被一片古老的森林所包围,它位于 Van Ho区(Son La省)和 Mai Chau 区(Hoa Binh省)的交界上。这里有着令人印象深刻的自然风光,令人叹为观止的神鱼溪景观,天然的热水溪等等。景区风景、气候条件纯净、独具匠心,具有发展社区旅游潜力巨大。
 
选址和设计的过程都经过了仔细的考虑,以确保规划的建筑能够让当地居民方便到访,并成为一个旅游地标。该建筑的功能是作为一个信息中心,人们的聚会场所,可以发生不同的社会活动和组织。
 
活动中心的概念灵感来自当地少数民族的头巾和传统住宅的典型形式,同时与山地景观和风景如画的瀑布相协调。这所房子看起来既奇特又似曾相识,它是基于当地资源——经济、文化和劳动力——对当地智慧进行长期研究的结果。
 
建筑采用了土坯、竹框架结构、木材和棕榈叶屋顶,控制了西向阳光的影响,满足了绿色建筑的要求。建成后的建仁公社活动中心不仅在加强社区凝聚力方面发挥着重要作用,而且很可能会引起社会的极大关注,为当地的可持续发展做出贡献。

Category:Community Center
Site Area:1971 m2
Construction Area:253 m2
Total Floor Area:406 m2

Text description provided by the architects. Chieng Yen is a commune in Van Ho district, Son La Province. The local community consists of five major ethnic groups: Kinh, Thai, Muong, Dao, Mong. The commune is surrounded by an old-growth forest, which lies along the boundary between Van Ho district (Son La province) and Mai Chau district (Hoa Binh Province). This place has an impressive nature, breathtaking landscape with God fish stream, a natural hot water stream and so on. Scenery and climate conditions are pure and original, with high potential to promote community tourism in the area.
 
 
 
The process of site selection and design were carefully considered to ensure that the planned building can be easily accessed by local inhabitants and also become a tourist landmark. The building functions as an information center, people’s meeting place, where different social events and activities are organized.
 
 
The community house concept was inspired by the headscarf of the local ethnic minorities and the typical form of a traditional house, concurrently harmonize with a mountainous landscape and a picturesque waterfall. The house appears to be both strange and familiar focus point, which is the result of a long-time study on vernacular wisdom, based on local resources: economy, culture and local labors.
 
 
The house meets green-architecture requirements thanks to the use of adobe bricks, bamboo frame structure, wood, and palm leaf roof, control the effect of west-direction sunlight. The completed Chieng Yen community House not only plays a vital role in strengthening community bond but also likely to draw great social attention, contributing to the sustainable development of the local area.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



















已邀请:

要发表您的看法,请先登录