斯洛文尼亚 Koper 中央公园(Koper Central Park )- Enota

编辑导读:该公园设计独特,布局创新,公园的建筑采用了统一而起伏的城市元素为理念,绿色的植被将建筑物柔和地分隔开,形成一个个功能分区。该设计超越了功能性公园的条条框框,代表了开阔空间设计的新理念…(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Enota
地点:斯洛文尼亚(6000 Koper - Capodistria, Slovenia)
建筑面积:26000.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Miran Kambi
 
项目简介:
随着海滨治理得越来越干净,沿着海滨发展新的城市沙滩将变得切实可行。成功的案例表明城市沙滩不仅是市民们游玩的场所,更将成为闲暇时间进行社交的最佳地点。由于密集发展的旧城区已然没有足够的大型公共开放空间,而且空间大小也十分受限,而狂欢的闹市、音乐会、深夜活动定会影响周边居民,所以这类活动的选址更应谨慎。
 
旧城核心区域、住宅区、过去盐湖区的商业和服务发展带是根据以现代科佩尔为特色的异构发展形式设计规划的,而现代海港所须的所有公共设施都需要一个趋向封闭的、有良好视觉景观的空间,其规模和外部表现力要能超越周围环境,同时又能将周围的元素联系、融合起来。
 
新城市公园从面积上覆盖了更大的区域,因此,设计可以作为进一步开发的范本。新的开发项目不仅提供了和谐而悦人的环境,密集的绿化也柔和了周边建筑之间的差异感。设计融合了城市沙滩和当代城市公园的设计元素,并且鼓励本地居民和游客以不同的方式享受这个城市空间。
 
新城市公园的建筑以统一而起伏的城市元素为理念,绿色的植被将建筑物柔和地分隔开,形成一个个功能分区。 各个城市元素被运用在不同的功能分区设计中。高处用作观景台和安静的谈话空间,而低矮的区域则连接着各个功能区。各个城市元素有条理地分布在公园内,有儿童障碍翻越课程场地、攀岩墙、海边酒吧、音乐会场地、儿童游乐场、阅读区域等等等等。由于靠近海边,功能区的设计大量引入了水元素。池塘、地面喷泉、间歇喷泉、抛物线喷水口、小瀑布、水台和各种各样的城市元素相结合,设计将积极利用空间,将海滩延伸至公园内。
 
景观设计中,大部分植被将使用本土的地中海植物。设计将特意种植快速长高的植物,与公园两侧现有的树林融为一体,并为各个功能区提供树荫,维护公园内部环境。为了鼓励空间使用的多样性,新的城市公园没有设计传统的人行道,而是在公园的入口和部分区域铺设草色瓷,未来这种草色瓷砖将铺设在更多地方。这样,游客可以自由选择路径。如果有更多活动加入公园,或者形成了明显的路径,虽然这很难预计,但使用这种铺路方式,二次调整和铺设将非常方便。
 
城市公园的创新性设计将是科佩尔市民们的财富,它将开发目前科佩尔没有的功能。新公园设计独特,布局创新,它超越了功能性公园的条条框框,它代表了开阔空间设计的新理念,同时,该设计也将给衰败的斯洛文尼亚海岸带来生机。

Category:Park
Architect in Charge:Enota
Design Team:Dean Lah, Milan Tomac, Gregor Vre?, Peter Karba, Polona Rupar?i?, Peter Sovinc, Jakob Kajzer, Carlos Cuenca Solana, Nu?a Zavr?nik ?ilec, Sara Me?ik, Eva Tomac, Goran Djoki?
 
Structural Engineer:Ivan Ram?ak s.p
MEP:Nom biro
Greenery :Spicy Garden

Text description provided by the architects. In line with the prognosis that the sea by the promenade is to grow increasingly cleaner, it is feasible that a new city beach may appear along the promenade. Successful similar examples show that a city beach is not only an area where people take a dip in the sea but that city beaches can become the most important free-time socialising space. Since the densely developed old town core does not allow for a sufficient number of large open spaces and constrains their size, and since we need to understand that convivial bustle, concerts, and late-night events disturb the residents in the immediate vicinity, the placement of such programme in the area under consideration is all the more suitable.
 
 
 
The heterogeneous forms of development which characterise present-day Koper - the old town core, the residential suburbs, the commercial and service development belt in the former salt-pond area, and the inescapable presence of all the infrastructure required by a modern seaport call for a space with an inwardly oriented form enabling a visual escape, but whose scale and outward expressiveness would rise above the heterogeneity of development around it and tie it all together.
 
 
The area of the new city park covers a sizeable portion of the wider site and its design can thus serve as a prototype for further interventions. The new intervention offers a uniform and attractive appearance, and with its intensive hinterland greenery, it drowns the heterogeneity of the surrounding built structures. The fusing of the elements of a city beach and a contemporary city park encourages the area\'s residents and visitors to use the space in different ways.
 
 
The basic building blocks of the new city park are monolithic, undulating urban elements. Their controlled placement in the space in combination with a pronounced topography of the green surfaces softly divides the whole of the park\'s surface into individual introverted programme isles. The design of the individual urban elements consistently follows the different programmes. In places, they are taller and act as a shelter from views and the noisy surroundings; elsewhere, they are lower and allow for an unimpeded contact between programme zones. The organically designed urban elements form stands for viewers, an obstacle course for children, climbing walls, a backdrop to a seaside bar, a concert venue, a children\'s playground, a reading area, and more. Due to the proximity of the sea, the programme zones are appointed with numerous water elements. A pond, ground sprinklers, a geyser, parabolic water jets, cascades and a water platform in combination with the variegated urban elements encourage active use of the space and an expansion of the future beach towards the interior of the park.
 
 
The planted portion of the landscape design is laid out only with indigenous Mediterranean vegetation. The strategically arranged tall growth complements the existing tree lanes on both edges of the park, gives shade to the individual programme zones, and offers the park area additional protection from the impacts of the surroundings. In order to encourage as much diversity in the use of its space, the new city park doesn\'t feature traditionally designed footpaths. Interlocking paving with a free arrangement of grass-coloured tiles is limited to the access points and the sections of the park where a more intensive use of the ground is expected. In this way, the visitors define their own path and their own manner of using the space. In case new content is added to the park, or if obvious desire lines are formed, which is very difficult to predict initially, this manner of paving enables an easy rearrangement of the compacted surfaces at a later time.
 
 
The innovative layout of the city park is a great new asset for the citizens of Koper as it enables the development of programmes which the city presently cannot offer. The new park is an attraction and with its unique form and the manner of spatial organisation, it transcends a merely functional park regulation. It represents a prototype for further designing of the wider area, as well as motivation for development-oriented attitudes in regard to other sections of the Slovene seacoast currently in a state of decay.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲























已邀请:

要发表您的看法,请先登录