登录免广告

南非姆普马兰加大学(University of Mpumalanga )- GAPP Architects & Urban Designers

编辑导读:建筑师在建筑材料的配色中体现了当地特有的自然色彩和肌理,镂空的砖墙,格栅百叶的采用,让建筑既富有表现力也能自然通风…(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:GAPP Architects & Urban Designers
地点:南非(Cnr R40 and D725 Roads, Nelspruit, 1200, South Africa)
建筑面积:9624平方米(103591.9 ft2)
完工时间:2018
照片版权:Tristan McLaren, GAPP Architects & Urban Designers
 
项目简介:
2013年,南非高等教育和培训部( DHET )举办了一次建筑设计竞赛,希望在南非建立两所新的高校,位于金伯利( Kimberley )的 Sol Plaatje 大学(简称 SPU )和位于姆博贝拉( Mbombela )的姆普马兰加( Mpumalanga )大学(简称 UMP )。 GAPP 事务所是负责姆普马兰加大学( UMP )建设项目第一阶段的四家建筑公司之一。事务所的建筑师和城市设计师们接到的任务是设计一座新的学生宿舍楼,其中包含学生会设施、健康中心和多功能厅。
 
倾斜陡峭的地形走势决定了建筑体量在场地中的位置。建筑背倚着一块露出地面的岩石,坐拥整个城市的繁荣以及周围山坡的全景。 GAPP 事务所的设计核心是让建筑与场地完美结合,在依山势而建的建筑中实现功能的多样化和综合化。宿舍楼通过连接校园住宅和娱乐设施的公共长廊与新建的图书馆以及行政大楼贯通。学生宿舍、公共休息室和学生会设施都与长廊关系紧密,进一步激活了走廊的边缘空间。此外,与走廊相连的还有一条室外的木制廊道在林间蜿蜒。
 
宿舍楼内的寝室每八个一组,共享一片中央生活区。每个单人间的寝室外都有半私密的景观庭院。游戏室、汇报厅和零售等公共设施沿着走廊分布,并向走廊开放。这种功能布置可以激活建筑内部的走廊空间。
 
健康中心和 SRC 设施分布在游泳池和休闲区周围,形成一个封闭的区域。多功能厅既可供日常使用,同时也能开展纪念性的仪式活动,例如体育赛事、考试和毕业典礼。砌的大厅体量完整,侧墙上部的高窗如一条光带环绕立面。窗户采用透光的不透明玻璃。漫反射光线经过滤进入室内,为大厅底部空间带来柔和的光亮。夜晚,当大厅举办活动的时候,灯光透过高窗上的玻璃溢了出来,在漆黑的夜空中仿佛是一盏灯笼,点明了整个校园。大厅北立面设有滑动折叠门,可使大厅内部与外部的运动场相连。
 
建筑材质的配色体现了姆普马兰加地区特有的自然色彩和肌理。由于主要材质选用了当地的粘土面砖,建筑仿佛是从自然景观中生长出来的一般。镂空的砖墙使建筑立面免受阳光的直射,提供自然通风,同时保障私密性和安全性。窗户外部的格栅是能够体现材质变化的极富表现力的建筑语素,它同时具有过滤直射光线的作用。宿舍楼窗外的滑动铝制百叶窗可以防止西晒,降低室内热量,引导自然通风。设计的另一个亮点在于,长廊不仅仅是交通空间,同时也是公共艺术的展廊。这里有一系列由当地艺术家设计的马赛克瓷砖画,构成丰富多彩的艺术墙壁。

Project Management:GladAfrica Project Management
Evaluation:Siyaka Quantity Surveyors
Structural Engineers:SKCMasakhizwe Engineers
Civil Engineers:Delta Built Environment Consultants
Mechanical Engineers:Aurecon
Electrical Engineers:PLP Consulting Engineers
Wet Services:Delca Systems
Landscape:Insite Landscape Architects
Environmental Consultant:PJCarew Consulting
Contractor:Trencon Construction

Text description provided by the architects. In 2013, an architectural design competition was held by the Department of Higher Education and Training (DHET) for the establishment of two newSouth African universities – Sol Plaatje University (SPU) in Kimberley, and the University of Mpumalanga (UMP)in Mbombela. As one of the four architectural firms selected for the first phase of development of UMP, GAPP Architects & Urban Designers were tasked with the design of a new student residence building including student union facilities, a Health and Wellness centre and a Multipurpose Hall.
 
 
 
The steeply sloped topographyguided the placement and massing of the built form. Perched along a rocky outcrop, the building provides sweeping panoramic views over the city and surrounding hillside. Central to GAPP’s design was the creation of an integrated mixed-use precinct woven into the existing building fabric of the site, tied together by a public promenade that connects the campus residences and recreational facilities to the new library and administration building. This presented an opportunity for the student residences, common rooms and student union facilities to activate the edge of the promenade. As part of the promenade route, the design includes a timber deck that winds its way through the trees.
 
 
Within the residences,student accommodation is grouped into a series of apartments of eight bedrooms with a shared central living space, arranged around a semi private landscaped courtyard.Morepublic facilities such as the games rooms, lecture facilities and retail areas are placed along and open up to the promenade, activating the walkway.
 
 
The Wellness Centre and SRC facilities are arranged to form an enclosed area around the swimming pool and recreational area. The Multipurpose hall is both functional and ceremonial, accommodating a variety of functions including sporting events, examinations and graduation ceremonies. The single brickwork volume of the hall incorporates a continuous band of opaque glazing along its length, filling the lower level of the hall with softly diffused light. In the evenings, this glazed strip allows the hall to radiate a lantern-like glow when events are held. A series of sliding folding doors open up along the northern façade of the hall to connect with the external sports courts.
 
 
The material palette reflects the natural colours and textures of the Mpumalanga landscape. The building has a sense of growing out of landscape with thecore material being a local clay face brick. Punctured brickwork screens shield the facade against direct sunlight, allowing for cross ventilation while maintaining privacy and security. Screens are an expressive architectural element for exploring texture and the filtering of light. Sliding aluminium shutters enable residents to control glare and heat gain on the west facade. Vertical fins on the shutters are designed to induce a negative-positive air pressure, channeling ventilation into and out of the rooms. Public art is also introduced along the promenade through a series ofbespoketerracotta mosaic tile feature walls by a local artist.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录