登录免广告

意大利 Masi 住宅(建筑改造)(Casa De Masi )- Toti Semerano

编辑导读:住宅强调各个空间与花园的连通,强调客户的参与和自我发挥,用丰富的表皮对旧建筑进行覆盖,用格栅包裹的新玻璃亭,一切促进了建筑与自然的融合。(经典值评价:6.8)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Toti Semerano
地点:意大利(Casarano, Italy)
主持建筑师:Toti Semerano
建筑面积:4042.0 m2
完工时间:2008
照片版权:Stefano Zanardi, Nicolo Gandolfi, Carossio

项目简介:
建造一栋没有任何艺术和建筑设计的意味的乡村别墅,任由它低调地存在,一下融入环境中,这不是近些年的趋势,也不是房屋主人想要的。如果将现有的房屋推翻重建是很简单的,但是我们却选择了不去做任何的清扫,而是将现有的情况作为起点:为老旧的厂房覆盖上新的外表皮,一种白色的木制衬砌为体块增添了新的意味,使它们成为一体,并重新划分立面。
 
在建筑的某些地方,这些衬砌与房屋分离,形成护栏。房子里收藏有日本艺术家 Hidetoshi Nagasawa的作品。无论是在房屋内还是在花园里的装置艺术,都是这个家必不可缺的元素。当你跨越门槛进入房屋内部,你会看见一系列的私人花园,这也是这栋建筑内部不可缺少的空间。
 
房屋里的每一间房间都是与这些看上去分离其实相连的小花园相通,所以每一间房间都有向室外延长的部分,并且保证了私密性。每个花园都有专属的颜色和气味,并且有着独特的内涵,比如说,每个花园植物的颜色都是相似的,不过由于花开放和飘香的季节不同,这样摆放可以保证全年都能有花卉开放。
 
这个项目并不是完全完成了后才交房给顾客的,而是一个有机的过程,在项目的一开始就让客户参与进来,加上自然作用,共同完成。梁和木墙覆盖房子外部,这不仅仅是为了创造某种风格,简单的掩盖“废墟”,而是为客人可以按自己的规则进行持续性施工的建筑脚手架。
 
为了保留老旧厂房弯曲的形状,在它的两边布置了私人花园、主人和客人的房间,厨房和餐厅的功能需求都被满足。
 
起居室特别地设计了一个新的亭子,与原先的建筑相邻。它被安置在一个公共花园,那里摆放了私人藏品名为"Pozzo nel Cielo"的雕塑。一块弧形玻璃环绕形成了起居室,这个空间中没有任何内部结构,只是一个像是浮在空中的外壳。四面覆盖木质的芦苇森林,用以过滤阳光。
 
这些芦苇状的外表皮还有满足嗅觉的作用,因为它们是用雪松木制成的,当它们被雨水弄湿时会散发出香味。在弯曲的玻璃外壳与人造藤林的中间是水生花园,又一次加强了建筑与自然的融合。

Design Team:Stefano Antonello, Giuseppe Apollonio, Mauro Aschedamini, Carolina Bozzi Colonna, Valeria Crasto, Luigi Cremonesi, Ludovica Fava, Iride Filoni, Clémentine Gautreau, Joao Loureiro, Marta Montinari, Andrea Piscopo, Sergio Rollo, Simone Romaro, Giuseppe Scarabello, Gunar Thom, Caterina Zaccaria, Stefano Zanardi, Salvatore Musarò, Stefano Sabato

Construction Company:Givierre
Installations:Salentina plants
Metallic works:Metasistemi
Glass works:Vetreria Calasso
Nursery:Vivaibambù
Artwork:Hidetoshi Nagasawa

Text description provided by the architects. Turning a country house, lost in the Agro di Casarano from an anonymous building without quality in a meeting place between art and architecture was not a recent request. It would have been much simpler to demolish the existing one and redesign the whole lot from scratch, instead we chose not to make a clean sweep, but rather to accept the actual state as a starting point: the old factory building is It was wrapped in a new wrapping, a white wooden lining that redefines the volume, unifying it, and redraws the score of the facades.
 
 
 
In some places the lining is detached from the house and becomes a fence. The house houses an important collection of works by the Japanese artist Hidetoshi Nagasawa.Their installation, both inside the building and in the garden, is an integral and foundational part of the concept of domestic space. Once crossed the threshold of the internal enclosure, the discovery resumes in the succession of private gardens, which are an integral part of the interior space.
 
 
Each room in the house corresponds to one of these small, communicating but visually separate gardens, so that each room has its natural continuation outside, without affecting its exclusivity and privacy. Each garden has its own precise connotation of color and smell: the plants that reside in each of them have similar colors, but bloom and perfume the air in different seasons, so as to ensure the continuity of the floral presence throughout the arc of the year.
 
 
The work is not handed over to the clients as a finished product, but as an organism at the beginning of a new process of transformation, which will be carried out by them and by nature together. The beams and the wooden walls that surround the spaces outside the house, in fact, are not a mere style, simple prefiguration of the \'ruin\', but the scaffolding of a continuous construction site that from now on will proceed according to its own rules, entrusted to the care of clients and their needs.
 
 
In keeping with the winding criterion, in the old factory building, which is surrounded on two sides by private gardens, the private rooms of the owners and guests have been arranged, as well as the kitchen and the dining room.
 
 
The living room has been specially designed for a new pavilion, adjacent to the existing building. This pavilion is immersed in the common garden, which houses, among other sculptures of the private collection, the "Pozzo nel Cielo". A curved glass wall surrounds the living room space that has no internal structure, but only a cover that apparently floats in the air. All around, a forest of wooden reeds act as a filter to the light.
 
 
The reeds also have an olfactory connotation, since they are made of cedar wood and smell when they are wet by rain. Between the curved glass envelope and the artificial cane thicket there is an aquatic garden, which enhances even more the integration of architecture and nature.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












已邀请:

要发表您的看法,请先登录