登录免广告

印尼雅加达公共空间在“楼上”的住宅(The Upstairs House )- Wahana Architects

编辑导读:该住宅有些反常规,不同于大部分住宅将私密空间置于更高层,该住宅将卧室等私人区域放置在低层,而二楼则是可用于聚会的公共空间,这样的公共空间显得更为开阔。整个住宅与自然、景观进行了充分的互动。(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Wahana Architects
地点:印度尼西亚,雅加达(Yakarta, Indonesia)
主持建筑师:Rudy Kelana
建筑面积:680.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Fernando Gomulya
 
项目简介:
这座热带的现代住宅位于雅加达南部一栋联排别墅建筑群中,在拐角处占用了560平方米。住宅位于人口稠密的地区,紧邻一条繁华的道路。周围缺乏生趣,这成为建筑师在设计这所房子时面临的主要挑战。业主希望房子能够与自然环境和景观产生充分的互动,像度假胜地一样。
 
他们希望这所房子能成为与亲朋好友在周末聚会的地方。这些需求是设计师的主要目标。我们在设计这座房子时采取了不同的手法。虽然许多普通住宅把私人领域置于更高位置,但我们有意识把卧室等私人区域放在较低位置。这一决定是出于业主及其子女的日常活动。这样他们就可以在劳累一天后直接进入卧室。
 
进入这所房子后,人们直接看见开放的楼梯旁边的花园和一个游泳池。入口楼梯通向主入口区域。该工艺被认为是印度尼西亚的建筑特征,在入口区域得到广泛应用,所有的入口都被废弃的柚木所覆盖。这种材料的使用给空间提供了更强的纵深感和肌理。它创造了一个强大的视觉效果,从废置到优良处理的新方式。
 
客厅、餐厅以及其他上层的公共区域,创造了更开放、广阔的空间。这将有助于在该区域创造公共空间,用作公共聚会。上层被透明的玻璃包围,部分以木格覆盖,创造了建筑内部和自然环境之间的空间关系。
 
在低层,通往卧室的走廊上的木格,可以自然通风。半室外走廊旁的反省池发出的水声给这个地区带来了强烈的度假感觉。它帮助人们在疲劳的日常生活中平静自我,引导他们进入自己的休息区域。
 
孩子们的卧室以庭院连接。这些木制庭院种满树木,生长到上层的空隙中钻出。庭院的存在对这座建筑的主要理念必不可少。在另一边,主卧室也有一个庭院,有自己的反省池和一个垂直花园。这个庭院有助于给卧室区域一种非正式的感觉,同时营造出一种宁静的气氛。
 
庭院和自然环境的结合渗入一些房间和其材料的选择,满足了客户的需要,有度假村和人口稠密的热带的感觉。庭院和景观不仅是这座房子的主要目标,而且从内及外延伸其功能空间。

Project Team:Shella Vitayala
Interior Consultant:Platform Architects
Lighting Consultant:Infiniti Lighting by David Liming
Structure Consultant:Ricky Theo
Main Contractor:Wahana Cipta Selaras

Text description provided by the architects. This tropical modern abode stands on 560 m2 corner plot in a townhouse complex, in South Jakarta. Located in a densely populated area and immediately adjacent to a busy road, with no interesting views on its surrounding, were the main challenges for the architect in designing this house. It is the wish of the owner to have a house that has a strong interaction with the natural surrounding environment and natural landscapes, just like a holiday resort.?
 
 
 
They hope that the house will be a place where their close friends and families would come and gather on the weekend. These needs are the main idea for the designer in order to design the house. We took a different approach while designed this house. While many regular houses place the private areas on a higher level, we consciously have the private areas such as bedroom areas on the lower level. This decision made simply because of the daily activities of the owners and their children. So they can access their bedrooms directly after a long tiring day.
 
 
Entering this house, people will be brought directly to an open stair located next to a garden and a reflection pool. The entrance stair then leads to the Main Entrance area. The craftsmanship-which considered as the architectural practice in Indonesia- is strongly applied in this Entrance area, which is all covered with re-used waste teak woods. The usage of this material gives more depth and texture to the space. It creates a strong visual effect, producing a new experience from a wasted good treated in a new way.
 
 
The living room and dining room, along with other public areas which designed on the upper level, interestingly creates a more open and wide-feel space. This might help the usage of this area as a public space, to have a communal and gathering area. The Upper level which is surrounded with clear glass and partly covered with wood lattices also creates interspatial relations between the inside-the building and the natural surroundings.
 
 
On the lower level, the wood lattices on the corridor leading to bedrooms, allows natural air to breeze into this area. The sound of the water from the reflection pond next to the semi-outdoor corridor creates a strong resort-feel to this area. It helps people to calm their senses after tiring daily routines, leading them to their own resting areas.
 
 
?The children’s bedrooms are designed with connecting courtyards. These wooden-deck courtyards are filled with trees which grow through the void connected to the upper level. The presence of this courtyard is essential to the main concept of this building. On the other side, the main bedroom also has a courtyard with its own reflection pool and a vertical garden. This courtyard helps to give a non-formal feeling to the bedroom area while creating a serene atmosphere.
 
 
The courtyards and the natural surroundings which integrated to some rooms and the material selection of this building, fulfills the client’s need to have a house with Resort feel and Tropical touch in the middle of a densely populated area. The courtyards and the landscapes not only become the main orientation of this house but also become an extension function space from the inside area.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录