登录免广告

印度 Kiranpani 住宅(Kiranpani )- Mette Lange Architect

编辑导读:该住宅作为地域建筑的简洁化表达,在材料上、在景观上、在氛围上都对传统进行了转译…(经典值评价:7.1)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Mette Lange Architects
地点:印度(India)
主持建筑师:Mette Lange
完工时间:2000
照片版权:Hampus Berndtson
 
项目简介:
建筑师 Mette Lange 花费了近10年的时间在果阿旅行并研究本土建造,随后在印度这片旧时葡萄牙殖民地为她的家庭设计了这座住宅。这其中包含了传统的中央庭院以及巨大低檐瓦屋顶覆盖的宽阔凉廊,它们能够成为烈日及暴雨中的荫蔽。当地建筑多用块建成,使用的是一种本地红土石块,它的颜色与果阿地区的红色土壤相同。 Lange 在 Kiranpani 住宅中以这些传统方式进行工作,但对它们进行了简化以及重组。
 
这座位于果阿的住宅被称作 Kiranpani ,意思是水之流,因为在建筑取水地的山脚处有一汪泉水。 Kiranpani 位于山上,约高于 Teracol 河40米。从远处看去,房屋像是一座更大的古典果阿住宅。
 
房屋被小心置于现有地形后方以保留这些大树,这一举措也为建筑提供了荫蔽并保持了水土。经由房屋上方的道路可以进入建筑。从道路方向并不能看见房屋,因为它位于森林植被和小型建筑后较低水平面上。环绕着阶梯向下走,会看到一面高大的红土石围墙,上面开有几个彩色玻璃窗口——这同样参考了果阿本土建造。 Lange 在入口右侧种了一株鸡蛋花树,午后的阳光透过树叶在围墙上投下美丽的阴影,白色的花朵洒落在门前。通过小桥可以进入建筑中,桥下是一条由砂岩砌成的大型雨季排水渠。之后是巨大瓦屋顶覆盖下的平台。进入建筑后,人们不仅会察觉到这种由热到冷、由尘土转为森林的变化过程,同时也会欣赏到河流与远方山脉的壮阔风光,以及山坡尽头的红树林景观 。
 
巨大瓦屋顶覆盖的平台上就是住宅。它有着尖锐、简洁且概念化的平面与分区,在沿着长墙的一面是一些储藏间,与卧室和厨房相连,同时它也让结构更加稳定,这样可以避免在长墙的砌体结构中使用钢材。卧室采用半开放式木制墙面,这一设计也基于当地建筑传统,可以很好地进行自然通风。温暖而质朴的材料可以软化建筑尖锐单一的线条,并调动活跃的氛围。地板由来自贾沙梅尔的金色砂岩制成,随着时间推移,金色会逐渐加深,经过长期使用的地方会闪闪发光。

 
Text description provided by the architects. In the old Portuguese colony Goa, India, architect Mette Lange has designed a house for her family, after spending almost 10 years traveling and studying the local architecture in Goa. It includes traditions for atrium courtyards and large loggias covered by big beautiful low tiled roofs which give shade for the sun and shelter for the heavy rains. The local houses are often built with bricks, made out of the local red laterite stone - the same color as the red soil of Goa. Lange has in Kiranpani worked with the traditions, but simplified it and put it together differently.
 
 
 
The house in Goa is called Kiranpani, which means ray of water, because there is a spring at the foot of the mountain from which the house gets it water supply. Kiranpani is located on the hill, approximately 40m above the river Teracol. From a distance the house looks like a classic larger Goan house.
 
 
The house is carefully placed after the existing terrain and with a desire to preserve the large trees, that also provide shade and keep the soil in place. One enters the property from the road which is above the house. The house is invisible from the road, as it sets on a lower level behind the jungle vegetation and the smaller buildings. One walks down in a circular motion depending a stairway to a very large enclosed wall of laterite stone with very few openings in stained glass - also a reference to local Goan architecture. To the right of the entrance Lange has plantet a Frangi Pant tree that casts beautiful shadows on the great wall during the afternoon and drops white flowers in front of the main door. One enters the house via a bridge, placed above a large gutter for the monsoon water made out of sanstone. The bridge leads onto a platform covered by a large tiled roof. When entering the house one experiences the shift from heat to cold and from dust to jungle, but also a magnificent view over the river with the mountains in the distance and the mangrove at the end of the slope.
 
 
The big covered platform is the house. It has a very sharp, simple and conceptual plan and section with a number of storage rooms along the great wall, connecting to the bedrooms and the kitchen, but also functioning as stabiliser so that steel could be avoided in the masonry of the great wall. The bedrooms are semi-closed wooden walls, also based on local building customs and they enable natural ventilation. The warm but rustic materials work as a way of softening the sharp and simple lines of the house, and creates a lively atmosphere. The floors are made of a golden sandstone from Jaisalmer, a stone that gets more and more golden with time, and nearly shines where it is used the most.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录