墨西哥 MX581 公寓楼(MX581 Building )- HGR Arquitectos

编辑导读:公寓楼拥有一个极具特色的中央内庭院,面向庭院,连续的木质平台形成了圆形的室外连廊,圆形的设计创造了属于每家每户的露台。而建筑的外立面也颇具特色,凹进加绿化提供了很好的自然光和隐私…(经典值评价:7.4)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:HGR Arquitectos
地点:墨西哥(Avenida México 581, San Jerónimo Aculco, CDMX, Mexico)
建筑面积:3149.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Diana Arnau 
 
项目简介:
MX581是一栋三层总共12户的住宅公寓楼,位于墨西哥城的San Jerónimo Aculco区Avienda México 581号。
 
“L”形的场地为项目的置入提出了挑战。最终决定将项目一侧留为一个花园,这样建筑的东西方向的外部可以是一个长方形。进入建筑的行人通道位于这个花园,大约街面上方3米处。
 
项目原本计划建造两栋每栋六层的塔楼,每栋一层一套公寓,面积从150平方米到212平方米不等。这两栋塔楼建筑通过中央庭院连接,住户可以从庭院进入公寓内。最终确立为每栋三层,每层两户,东西两栋共十二户公寓。
 
中央庭院内,连续木质的平台被设计成圆形室外连廊,由此进入每层东西共四户的公寓内。圆形的设计创造了属于每家每户的露台。为了划分这些露台,安装了预制的混凝土网格墙使露台与花园和相邻住户隔开,通过网格,庭院内空气自然流通。
 
在内庭院的正中间,种植了一棵日本的番石榴树,所有住户望向庭院的视觉中心都是这棵树,进而营造出一种轻松感。在树的周围设计了一些列花坛和长凳,使住户可以在此产生交互共享。
 
另外,在庭院的北端,连接所有层的电梯和楼梯被放置在一个垂直筒体内。停车场和大厅位于建筑物的底端与街道一层,因此车辆可以直接进入无需坡道,它也与垂直交通相连。
 
公寓的设计使公共区域位于中央庭院内。私人区域,包括三间朝向东西两侧街道的卧室,为了增加这些空间的隐私性,在立面上设计了带有向内倾斜的墙壁,以提供更好的照明与隐私。植被也被有意地放在所有卧室里,不仅产生绿色的视角,也成为阻隔街道噪音的绿色屏障。
 
为了给所有公寓都提供开放空间,所有住户都配有阳台和露台。除此之外,首层西边的两户还额外配有内院。顶层的四户在配备私人屋顶花园的同时,客房和餐厅层高加高。

Author:Marcos Hagerman
Developer:Ciudad Vertical
Landscape:Ambiente Arquitectos
Drawings:Rodrigo Durán
Graphic Design:Leolab
Structural Design:GRUPO SAI
Installations:zMP INSTALACIONES

Text description provided by the architects. MX581 is a 3-level, 12-unit residential building located on Avenida México # 581, colonia San Jerónimo Aculco, in Mexico City.
 
The “L” shaped site generated a challenge to accommodate the program of the building. It was decided to leave a garden on the side of the project, so that the building\'s exterior could be rectangular with an east-west orientation. The pedestrian access of the building is through this garden, positioned 3 meters above street level.

The project proposes two towers, each with 6 single story apartments, ranging from 150 to 212 sqm. These building towers are connected by a central courtyard from which you can access the apartments. 
 
Within the central courtyard, a wooden deck circulation was designed in a circular form, from where 4 units are accessed in each level. The design of the circle creates 4 triangular shaped terraces, which are part of each of the individual apartments. To delimit these terraces, a prefabricated concrete lattice wall was erected, which also separates these spaces from the neighbor buildings and garden, allowing cross ventilation in the courtyard, through the lattice.
 
 
At the center of the circle a 9-meter-high Japanese guava tree was placed, allowing the view of all common areas of the departments to be of this tree, thus creating a relaxing atmosphere. Around the tree a series of planters and benches were designed where the neighbors of the building can share and coexist.
 
 
Additionally, at the northern end of the courtyard, the vertical circulation core which has an elevator and staircase that connects all levels is found. The parking lot and lobby are located at the basement of the building, which are also connected to the vertical circulation core. This basement is situated at street level, so that vehicular access can be direct and without the need for ramps.
 
 
The apartments were designed in such a way that the common area adjoins the central courtyard, and the private area - which consists of 3 bedrooms - faces the respective façade of one of the 2 streets that adjoin the project. To promote the privacy of these spaces, a facade with inclined walls was designed to help with lighting and privacy. Vegetation was strategically placed in all the bedrooms as well, which generates green views and helps as a sound barrier to the noise generated in the streets.
 
 
To be able to provide open spaces in all departments, each of the 12 units has both balconies and terraces. Additionally, the 2 apartments on the ground floor have a large patio that separates the building from the back street. Finally, the 4 PH apartments located on the top level, have a private roof garden and double height ceilings in the room and dining room.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录