韩国首尔 Centennial 住宅(Centennial house )- IGASO architects & planners

编辑导读:该住宅所处区域的设计受到日照条件的诸多限制,而限制激发了创造力,充满张扬的形体,非常规的开洞开窗,而建筑材料上的中式红砖和外露混凝土上的松木板纹理更加将建筑显得粗野了些。(经典值评价:7.2)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:IGASO architects & planners
地点: 韩国,首尔(Seoul, South Korea)
主持建筑师:Joong In Kim
建筑面积:477.82 m2
完工时间:2018
照片版权:Jeong Min Seok 
 
项目简介:
作为一个多用途住房,Centennial在一个小小的土地上发挥了其最大的作用, 设计出尽可能多的空间和面积。该建筑位于市中心一条小径的进口,通过充满创造力的设计,克服了被法律约束着的建筑形式。另外,建筑通过创造更多与外部元素连接的空间,为居民提供更加舒适的生活,建筑更是尽可能多地使用可回收材料,从而实现建筑可持续的理念。
 
“Centennial”是建筑的主人给该建筑起的名字,意指纪念此地的100年历史。屋主拆除了胡同尽头的两层小楼,他自童年起就一直生活在这儿,他打算为这个看上去已经有100年历史的“新建筑”做一个规划。
 
住宅区域的设计受到日照条件的诸多限制。一般来说,法律规定了建筑的形状,建筑物越高,越容易被切割成三角形。建筑师则可以在这种规定下妥协,同时产生一些意想不到的灵感。
 
Centennial在自己本身的梯形混凝土框架的基础上,根据法律法规,添加框架从而确立建筑的外立面。而建筑的外立面材料将选择能展现其自然特性的材料。
 
宽度为50mm的松木板在外露的混凝土表面上留下了纹理,墙则使用了中式红砖,规格是240*115*55。虽然它的强度有些弱,但多变的形状和纹理显得十分自然,从可回收材料方面来看,这些材料也非常符合时代的要求。

Construction:Geo Hyun industry
Client:Ki Won Lee

 
Text description provided by the architects. Centennial have the maximum floor space as a mixed-use housing built on a small land, at the end of a cul-de-sac in the city center, and designed it in a creative way to overcome the forms inevitably determined by legal conditions. In addition, by creating an affluent space that can communicate with the outside elements, the resident comfort is secured and sustainable architecture is realized by using recycled materials.
 
 
 
“Centennial” is the name of the building named by the owner and means to celebrate 100 years. Owner demolished the existing two-story house at the end of a cul-de-sac that had been lived since childhood and built a detailed plan for a new building that looks 100 years into the site.
 
 
There are many constraints on the design of the residential area due to the limitation of sunshine. It is often the case that the law determines the shape of a building, which inevitably cuts into a triangle as the building rises. Architects can compromise on this irresistible condition and create unintended forms.
 
 
Centennial used its own ladder concrete frame for reasonable dealings(?) with its legal conditions, and added the frame as a tool to determine the facade of the building. The skin of building was chosen as a material that reveals its properties naturally.
 
 
The texture of the exposed concrete was expressed by minutely rough hatching by using pine plates, width of 50mm, and the brick wall were made of Chinese red used-brick, 240×115×55. Although its strength is somewhat weak, inconsistent shapes and textures are rather natural, and the aspect of recycled materials fits the demands of the times.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



































已邀请:

要发表您的看法,请先登录