登录免广告

韩国首尔瑞草区三星城(Samsung Seocho )- KPF

编辑导读:建筑体量从韩国传统木作里汲取灵感,采用了联锁形式,同时有助于将几个小地块之间进行的联合,加强了围合,形成了企业之城。(经典值评价:6.9)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:KPF
地点:韩国,首尔(Seoul, South Korea)
建筑面积:239000.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Jae Seong Lee
 
项目简介:
瑞草区三星城打造了一个办公综合体,在低、中、高层面上建立联系,以充分整合首尔市中心周边的城市环境,与著名的洛克菲勒中心(Rockefeller Center)在纽约市的做法相同。
 
受具有象征意义的传统韩国细木工的启发,建筑的体量使用联锁形式,将建筑物不同的功能元素交织在一起。合并几个较小的地块,创建一个相互关联的塔群,该设计将西场地转变为一个企业园区。这些建筑物相互呼应,以鼓励行人在整个场地内活动和互动,并向周围的城市开放,促进与现有建筑物的联系。
 
为了强调每个单体建筑的体量,垂直和水平纹理被引入到每个表皮,通过使用两个不同的窗格系统,加强了建筑物之间的相互关系。塔之间的相互缠绕的部分有百叶窗,为每个楼层的小机房提供了一种不同寻常的工程要求,这种机房可以提供高效的周边冷却系统。水平和垂直的幕墙类型的对比以及反射玻璃的使用加强了相互交错、悬臂式塔群的戏剧性。由于百叶窗的显露,这些塔群看起来是彼此游离的。
 
对于两种幕墙类型,狭窄的凹槽都有半透明的玻璃,而较宽的区域则采用传统的视觉隔热玻璃单元(IGUs)。自动阴影控制通过视觉玻璃所进入的光量,所有楼层都有可操作的窗户。这些复杂的幕墙系统使居住者最大限度地控制采光和自然通风,尽量减少建筑物所需的人工照明、供暖和制冷的数量。
 
三星瑞草项目总建筑面积为238560平方米,A、B塔为三星集团和各大供应商/制造商提供办公空间,而C塔则是三星电子的新总部。C塔平台被分解成多个特定的体量,以建立项目的人员规模。餐厅、会议和展览功能可容纳多个群体,其中最重要的是展示三星最新技术的三星展厅。
 
景观平面打造铺砌的人行道,统一和跨越公共区域的复杂性,促进整个场地内行人的流动:A塔和B塔之间的公园,C塔平台的贯穿式行人通道和一个可以公开放映电影、音乐会和其他活动的大广场,进一步鼓励社会互动。

Associate Architect:Samoo Architects & Engineers
Client:Samsung Electronics, Samsung C&T, Samsung Life Insurance
Facility:Mixed-use high-rise: office, retail, technology showroom, public open space, and transit connection
Award:MIPIM Asia Awards - Business Centres Category (2009)

Text description provided by the architects. The design for the Samsung Seocho project creates an office complex where linkages are created at the low-, mid- and high-rise levels to fully integrate the project within the surrounding urban context of downtown Seoul in the same manner that the famed Rockefeller Center accomplishes this in New York City.
 
 
Inspired by the symbolic joinery represented in traditional Korean woodworking, the massing of the buildings uses interlocking forms that aim to inter-weave the building’s distinct program elements. Merging several smaller lots to create a grouping of interrelated towers, the design transforms the site into a corporate campus. The buildings gesture in towards each other to encourage pedestrian movement and interaction throughout the site, and out to the surrounding city to facilitate linkages with existing buildings.
 
 
To enhance the clarity of individual building volumes, vertical and horizontal textures were introduced to each of the surfaces by using two distinct mullion systems, thereby heightening the inter-relationship between the buildings. The reveals between the intertwined volumes of the towers are louvered, accommodating an unusual project requirement for small mechanical rooms on every floor that allow for an efficient, supplemental perimeter cooling system. The contrast of horizontal and vertical curtain wall types and the use of reflective glass reinforce the drama of the interlocking, cantilevered tower masses, which seem to float free of each other, thanks to the louvered reveals.
 
 
For both curtain wall types, the narrow recess has translucent glazing, while the broader areas are glazed with traditional vision insulated glazing units (IGUs). Automated shades control the amount of light allowed through the vision glazing, while the recesses feature operable windows on all floors. These complex curtain wall systems allow for maximal control by the occupants over daylighting and natural ventilation, minimizing the amount of artificial lighting, heating and cooling required by the buildings.
 
 
Encompassing a total built-up area of 238,560 square meters, the Samsung Seocho project provides office space for the Samsung Group and various suppliers/manufacturers in Towers A and B, while Tower C serves as the new corporate headquarters for Samsung Electronics. The Tower C podium is broken into multiple program-specific volumes to establish a human scale for the project. Dining, meeting and exhibition functions are accommodated in several masses, with the most important being the Samsung Showroom showcasing the latest Samsung technologies.? ?
 
 
The landscape plan creates paved walkways that unify and traverse the complexities of the public areas, facilitating pedestrian movement throughout the site: a corporate park between Towers A and B, through-block pedestrian breezeways in the podium of Tower C, and a large public plaza, which allow for public movie screenings, concerts and other events to further encourage social interaction on-site.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲








已邀请:

要发表您的看法,请先登录