登录免广告

印度班加罗尔 RL 住宅(RL Residence )- SDeG

编辑导读:住宅彰显了现代性,形体上通过一系列的悬挑、凹进丰富了空间……(经典值评价:7)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:SDeG
地点:印度,班加罗尔(Bangalore, India)
建筑面积:576.9平方米(6210.0 ft2)
完工时间:2018
照片版权:Shamanth Patil
 
项目简介:
位于班加罗尔的RL住宅(RL Residence)占地240平方米。它的两侧是从东到北的建筑物,而在西到南侧面对着两条街道。这是一个为企业家和他的孩子、中年亲戚和老年家庭成员设计的家。简而言之,包括一系列的空间组合,以应对不同程度的隐私——包括三间卧室、半私人家庭休息室和多用途娱乐和聚会区。
 
这些内部关系是通过空间的排列而形成的。在北边和东边有楼梯、电梯、服务区和私人书房,形成一个十分隐蔽的楔形,朝向邻居。居住区和卧室区占据核心,并随着悬臂延伸向街道。为了满足客户的所有要求,项目垂直堆放在四个紧凑的楼层上。地面和屋顶的水平面是基本开放的,足够灵活,可以用于各种用途,包括游戏、会客、活动和烧烤。一楼的私人电梯房直接通向第二层和第三层。
 
为了将形体从程序化的紧绷中解放出来,住宅的正面有着不同高度和深度的凹凸。凹处通过铰链固定窗户、阳台和其他与外部的连接。这里的颜料与覆盖着大楼其他部分的哑白色形成鲜明对比。抛光石膏,铜层压板,钢和夹层玻璃一起形成了各种纹理和效果。然而,住宅内部的颜色和风格与外部是不同的。一系列的材料的质感在内部被表达为大理石、木材、玻璃、漆器和织物之间微妙地从地板到天花板的过渡。

Design Lead:Sujit Nair
Project Team:Sujit Nair, Shantosh C,Aayush Bhaskar, Bidisha Kumar,Saurabh, Sukirti,Suchetna
Structural Consultant :Eco Consultants
Electrical Consultant:PK Consultants
Civil contractor:Rashmi Constructions

Text description provided by the architects. RL residence occupies a 240sqm urban plot in Bengaluru. It is flanked by buildings on the East to the north and faces two streets on the west to south. This is a home designed for an entrepreneur and his family of young children, middle-aged relatives, and older family members. The brief, therefore, was to define a combination of spaces that respond to varying levels of privacy - including three bedrooms, semi-private family lounges, and multipurpose areas for entertainment and get-togethers.
 
 
 
These internal relationships come through in the arrangement of spaces; theNorth and East edges hold stairways, an elevator, service areas, and a private study, to form an almost impervious wedge towards the neighbors. Living and sleeping areas occupy the core and slide out towards the streets as cantilevered extensions. To fit in all of the clients’ requirements, the program is stacked vertically on four compact floors. The ground and rooftop levels are largely open and flexible enough for a variety of uses including games, guests, events and barbeques. A private elevator lobby on the ground level leads the family directly to the first and second levels.
 
 
To liberate the form from its programmed tautness, RLR has large indents of varying heights and depths scooped off its facades. The recesses are articulated to hold windows, balconies and other connections to the outside. The palette here is in stark contrast to a mute white that drapes the rest of the building. Polished plasters, copper laminates, steel and laminated glass aggregate to form a variety of textures and effects. However, the color and character distinctions inside RLR were imagined differently. A range of material tones is articulated in the interiors as subtle floor to ceiling transitions between marble, wood, glass, lacquer, and fabrics.? ?





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录