登录免广告

奥地利因斯布鲁克P2城市综合体暨城市图书馆(P2 Urban Hybrid | Library )- LAAC

编辑导读:独特的高层建筑类型,底部是图书馆之类的公共空间,上部则是居住空间。建筑立面采用了透明与不透明元素的统一拼贴形成了别样的肌理……(经典值评价:7.2)
▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:LAAC
地点:奥地利,因斯布鲁克(Innsbruck, Austria)
建筑面积:30500.0 m2
完工时间:2018
照片版权:Marc Lins Photography
 
项目简介:
P2项目将城市图书馆、有餐厅的公共空间,以及居住功能结合并囊括进一个多朝向性的建筑综合体中。作为城市关系的空间组织体,它应对的是公共和个人利益。多样性的整体成为了有差异化而复杂的综合体。
 
在P2项目中建设新城市图书馆,给这一重要的公共设施带来了新的重要性,并以一个有吸引力的城市节点的形式,为周围的城市街区创造了连接。因斯布鲁克新城市图书馆的概念不仅将它看作一个公共空间,也当作一个共同学习和见面相聚的场所。
 
城市图书馆为所有市民使用者提供获取信息、教育和文化的途径。图书馆有广泛的使用功能,包括学习和阅读空间、儿童图书馆、阅读咖啡馆、活动空间、城市美术馆,以及城市模型的空间。图书馆强化了它的基础功能,并成为了一个场所,一个既高度整体化又高度社会性的场所。
 
背景和策略
在因斯布鲁克,正像很多在60-70年代热情高涨地建设高层建筑的欧洲城市一样,关于建筑用地的高效率利用的争论一直没有停息。这种城市语境介入的结果简单看来太过严肃,高层建筑的类型学所带有的特点和机会也都没有被充分测试。但是因斯布鲁克是一个地处山谷所以土地资源紧缺的城市,在这里关于垂直向概念的研究是尤为必要的。
 
产生的问题是,高层建筑的类型是否可以帮助城市达到空间和功能上的发展目标,以及如何才能做到。 “Innsbruck Tower Study”提出了这些问题,并勾勒出了一个以“Urbanissima”为形式的高层建筑类型。P2的设计中将一系列功能组织在一个空间边界严整、有建筑意识的建筑中,以这种方式回应了以上想法。它由三部分不同的体量组成:包含新城市图书馆空间的底部、居住高层、在城市屋檐线高度平面的城市公共空间,城市公共空间中也为餐厅提供了额外的空间。
 
材料和结构
高层项目P2以钢筋混凝土框架结构建成。项目特点是紧邻铁路,而且在整个产权地块内高密度的建成现状使建设空间非常受限。大厦的立面用不透明和透明元素拼贴的形式弱化了建筑形态的尖锐和张力感,营造了巨大而统一的整体效果。
 
所有的窗户都有铝制窗框。底部结构的立面被设计成竖框-横梁幕墙系统(mullion-transom system)。金属立面材料是铝复合板。立面设计需要将空间特质、设计要求、夏季过热、储藏空间最大化和成本等不同需求在整体最优化过程中整合到一起。
 
由于紧邻铁路,需要考虑高标准的隔声保护,设计中以较厚的玻璃和结构作为回应是有必要的。曲面的窗格经过几何化处理被减少到最少。

Lead Architects:Arch DI Kathrin Aste, Arch DI Frank Ludin, Arch DI Daniel Luckeneder (Project Leader P2), DI Simone Brandst?tter (Project Leader City Library)
Design Team:DI Simon Benedikt, DI Ivan Niedermair, DI Marc Ihle, DI Peter Massin, M.Arch Allison Weiler, Dr.tech. DI Rupert Maleczek, Benjamin Jenewein BSc., Ufuk Sagir BSc.
 
Execution Planning / Building Physics / Structural Engineering:PORR Design & Engineering
MEP and Electrical Engineering:A3 jp & A3 et
Building Physics:Fiby zt-GmbH
Facade Planning:mde - metal design engineering / Hans Landmann
Fire Protection:Ingenieurbüro Huber
Geotechnical Engineering:GUB Grund & Boden Geotechnik
Clients:PEMA Group

P2 - Urban Hybrid | library
The Project P2 combines a city library, a public space with restaurants and residential accommodation within a multi-faceted building complex. As a spatial organisation of urban relationships, it manages both public and private interests. Multiplicity becomes a differentiated, complex unity.

The construction of the new City Library within the base of P2 lends extra significance to an important public institution while creating a connection with the neighbouring districts of the city in the form of an attractive urban joint. The concept for Innsbruck’s new City Library sees this as a public space as well as a place of learning and coming together.
 
 
The City Library offers all the users of the city access to information, education and culture. With a broad range of uses including learning and reading areas, a children’s library, a reading café, an events space, a city gallery and spaces for a model of the city the library is enhancing its basic role, becoming a place, which is both highly integrative and highly social.
 
 
Context and Strategy
In Innsbruck, as in many European cities that enthusiastically embraced high-rise buildings in the sixties and seventies, the debate about the efficient use of building land has died down. The consequences of such interventions in the urban context simply seemed too serious and the qualities and opportunities offered by the high-rise typology were inadequately tested. Yet such an investigation of the notion of verticality seems particularly necessary in Innsbruck, a city whose land resources are limited as a result of its location in a valley.
 
 
The resulting question is whether, and how, this high-rise typology could help the city to achieve its spatial and functional development objectives. The “Innsbruck Tower Study”, asked these questions and outlined a high-rise typology in the form of an “Urbanissima”. The design of P2 responds to this idea by combining a range of functions within a consciously architectural and yet spatially restricted building. This consists of three different volumes: a base containing the spaces of the new City Library, a residential tower and a public space on a level with the roofs of the city that offers additional space for restaurants.
 
 
Materials and Structure
The high-rise project P2 is built in reinforced concrete skeleton construction. Project defining were the immediate vicinity to the railway line and a very limited construction space whereby the building overbuilt the entire property. The faceted facade of the tower dissolves the projectile structure with opaque and transparent elements, creating a monolithic overall effect.
 
 
All window elements are framed in aluminum. The facade of the base structure is designed as a mullion-transom system. The metal facade is made of aluminum composite panels. The design of the facade required a comprehensive optimization process to bring together contrasting demands of spatial qualities, design requirements, summer overheating, optimization of storage space and costs.
 
 
Due to the proximity to the railway high acoustic protection with correspondingly thick glass, structures are necessary. Curved panes were reduced by geometrisation processes to a minimum.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



















已邀请:

要发表您的看法,请先登录