深圳雅诗阁美伦服务公寓及酒店(Maillen Hotel And Apartment)- 都市实践(Urbanus)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Urbanus
位置:中国深圳南山区蛇口沿山路(Yanshan Road, Shekou, Nanshan District, Shenzhen, China)
主持建筑师:孟岩,
业主:深圳招商房地产有限公司
完工时间:2011
基地面积:13,198 平方米
建筑面积:21,540平方米
照片版权:Wu Qiwei,Philip Szymanski,Evan Chakroff

项目简介:
当前中国城市中的住宅生产几乎已被低市场风险的公式化手法彻底统治,尤其是商品房,几乎没有留给建筑师多余的想象空间。作为以公寓和主题式酒店为主体的美伦公寓,是以出租为主,因此能够摆脱陈词滥调的销售说辞,而去探索诗意的居住理念。

该项目座落于深圳市蛇口半山别墅区脚下,典型的山丘地形激发了设计意向:山外山,园中园。中国人通常使用“山-水”和“园-林”来表达一种对生活的理解和对自然的向往。运用此概念,设计师希望能塑造全新的居住空间,将传统的居住模式和现代生活结合。依地势和空间的围合要求,盘旋而出一段山形般波折起伏的建筑形体,把基地环抱其中,实现“山外青山楼外楼”的空间意境。园林与建筑结合是我国传统建筑的基本组合方式。总体上用建筑围合成了一个大园子,园子中凿咫尺小池为镜,以桥为舟,一个个房子从“建筑山”生长出来,临水而居,一幅江南水乡景色。当然仅此仍嫌不足,在大园中又勾画出五个相互连通的小庭院,各具特色。在基地中穿行,移步易景,桃花源的意境悄然地嫁接到现代城市的生活当中。
(中文简介来自事务所官网)

Contemporary housing design in China usually follows a preoccupied real estate formula to limit risk in the market. As a result, it is hard to find opportunities and space for architects to develop new housing typologies in such market-oriented reality.

Located on a hillside at Shekou district in Shenzhen, the total area of the project site is roughly 13,200 square meters, with 25,100 square meters of built area for residential apartments and hotel rooms. The intention of this project is to question the conventional real estate developments in China, for which only design is only about how to economize the project instead of in-depth architectural design of spatial quality.

Contrasting to that, the key concept of this project focuses on how to contextualize architecture with the existing geographical condition and to recall the experience of traditional Chinese gardens in the making of modern living space, thus to reinterpret the everyday life experience and spatial organization from traditional China. As a result, the Maillen Hotel & Apartment becomes an special living environment for both short and long term tenants. The proposal offers an alternative to the typical models of housing development. In addition, it allows sufficient profits and increases local job opportunities.

The project remembers some fundamental philosophical ideas of landscape by emphasizing the experience of ‘hills outside hills, and gardens inside gardens.’ Chinese traditional philosophy usually imagines the idealism between man and nature by using the metaphorical and dialectic relationship of hill/water and garden/trees. With these concepts in mind, designers would like to create a novel life style, which integrates traditional dwelling and landscape theory and contemporary lifestyle. The internal spatial organization is well designed: a linear and continuous experience is engendered when one is walking inside the complex following the pathways. The emphasis of the idea of time is an attempt to mimic the rhythm of the spatial experience of traditional villages and landscapes in China.

Located on the foot of the hill, called ‘Nan Shan’, the site is a terraced and sloped one. The building complex gently grows from the landscape in rectangular geometry, to respond to the geography. Ponds and courtyards are offered to the residents to recall the experience of the nature in the manmade. Views from the units extend to smaller courtyards, where bamboo, pine, and plum blossom can be found. In the center of the complex, a modest walkway forms floating on the water, bridging the interconnected gardens.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲












































已邀请:

要发表您的看法,请先登录