上海青浦集装箱售楼处(CONTAINER SALE OFFICE)- 旭可建筑(ATELIER XUK)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:旭可建筑
项目地点:上海青浦 | Project Location: Qingpu district, Shanghai
项目类型:建筑和室内设计 | Project Type: Architecture and interior design
项目团队:刘可南 张旭 陆均 孙闻良 陈骁 李哲元 李昂 王谦 | Project team: Liukenan Zhangxu Lujun Sunwenliang Chenxiao Lizheyuan Liang Wangqian
摄影:苏圣亮 | photograph: Sushengliang

项目简介:
本项目位于上海市青浦区,为其东侧地铁上盖商业综合体的临时售楼处

项目基地也是临时的:基地位于道路红线和建筑退界线之间,宽10米,沿道路南北向一字排开。在商业开发项目建成之后,这块条状用地是沿道路的退界绿化。但可惜的是,售楼处的寿命远在这之前就结束了:当位于其东面的商业综合体开始施工之后,基地就会被大开挖的地下室占据。这使得这个售楼处的使用时间为仅仅大概一年左右。

特殊的项目条件让甲方选择采用集装箱作为项目的主要建造体系:快速,经济,可部分回收。而简洁明了的建筑形象也符合项目总体的定位。

有限的项目预算让我们从一开始,就关注一个非常实际的问题:怎样能用最少的集装箱,围合成最多的使用面积。对这个朴实问题的回答,形成了一个交错码放箱子的最基本的形式。
我们采用交错码放箱子的方法,来节约箱子的数量,并围合成一个最大化的中庭空间作为沙盘放置区以及洽谈区:两层通高,面对南面入口,东西对称,简洁有力的虚实关系是理性选择的结果,空间的秩序得到强化。建构的逻辑无论从室外还是室内,都被清楚的表达出来。

交错码放的原则形成了虚实交替的中庭室内外空间界面,虚为洞口,实为隔墙。白天的时候,洞口为室内空间提供采光和景观;夜幕降临,通过我们自己设计的洗墙灯为隔墙提供照明,通过墙面的反射光照亮空间。根据一天时间的不同,虚实关系发生互换,空间的整体结构仍然完整。

项目北侧是后勤和办公区,收银,厕所,更衣以及管理办公等功能通过有效的组织密实的码放在一起。
在中庭空间和后勤区之间我们设计了一部富有雕塑感的楼梯,作为售楼处入口的对景。他的形态在不对称和对称之间取得了一个细微的平衡,成为不仅是视觉上,也是流线上的一个前后区之间的承接和过渡。

回到建筑外观上,我们设计了一个覆盖的元素,一个形式上统一的坡屋顶,来覆盖整个建筑。这个元素的加入是几方面思考的结果:从建筑表达上,通过这个屋顶的加入,我们希望这个建筑在表达上更加的像一个传统的房子,而弱化过于强烈的工业化特征;从建构上,我们希望有一个元素,和统一的混凝土基座呼应,压住集装箱盒子,让整体显得更加的稳定;从建造上,交错码放的原则使得中空的部分需要一个额外的覆盖;而从物理性能上,新加的屋顶和集装箱原有屋顶之间,正好可以容纳保温层,保证这个铁皮盒子内部的舒适度。

坡屋顶的引入带来有组织排水的问题。在方案中,我们将天沟作为一个重要的建构元素表达出来,而不仅仅是排水的功能构件。天沟分为四段,每段的长度控制在标准的中型卡车可以运输的范围之内,保证拆建的方便。四段天沟以一个独立的姿态出现在建筑的主要立面上,给理性堆砌的集装箱盒子们额外的活力。雨水通过天沟系统收集到北侧的跌水景观中,使景观设计和建筑设计融为一体。

The project is located at Qingpu district of Shanghai. It is a temporary sale office for a mix-use commercial complex to the west of it.

The site of the project is also temporary: it is situated in-between 2 lines, one is the road redline and the other is the building set-back line. The width of it is 10m and it stretches along the north and south direction. When the whole development is finished, the site will be taken by the set-back green. However, the life of the sale office will end even before that: when the commercial complex to the east side of it starts, it will be already taken by the excavation of the basement. As a result, the sale office will be only used for about one year.

The client decided to adopt container construction system as the main building system under this specific site situation. Adoption of this system will guarantee speed and efficiency. The simple and straight-forwardness of its architecture expression will also match with the identification of the development.

Limited budget of the project forced us to focus on one very practical question at the beginning of the design:how to enclose the maximum building area ( or volume ) with the minimum usage of containers. Answer to this basic question leads to a basic offset-piling method.?We adopted the offset-piling method to save the number of the containers and forms a maximized atrium space for location of the site-model and the business discussion area. The atrium is double-height and facing south as the main entrance, it is symmetrical. It`s simple and strong space order is a result of rational design approach. Tectonic of the building is clearly expressed both for the exterior and exterior space.

Offset-piling method gives the atrium space a staggered positive-negative space interface: Positive interface for the walls, negative interfaces for the openings. During the day time, negative interfaces, as for the openings, provide the atrium space with light and views; at night, with our customized florescent wall washers, ?positive interfaces, as for the walls, are lighted up and provide the atrium space with light and a strong presentation of materiality. The walls and the openings, the positive and the negative interfaces swap their roles at different times of a day, while the structure of the space is integrated.

To the north of the building located the back-of-house program: cashier, toilet, changing room, administration and so on. These program are well organized and stacked in 2 floors in an efficient manner.

In between the atrium and the back-of-house program, we designed a sculpture-like staircase. In terms of its geometry, it is a delicate balance of symmetry and asymmetry.?In terms of circulation and visual experience, it is used as a transition between the front and the back area.

We introduced an additional element, an unified, one-direction inclined roof to cover the whole building.??Addition of this element is the logic result of several considerations: in terms of the architectural expression, we would like the building to be more like a "house", instead of just a pile of containers; In terms of the tectonics, we prefer to have another unified element to pair with the concrete foundation of the building, in terms of construction, the offset-piling method requires an additional coverage to form a total enclosure, in terms of the physical performance of the building, the space that is defined by the original container roof and the additional roof is perfect for location of the insulation layer, to guarantee comfort for the interior space.

Drainage issue needs also to be considered. In our project, we regard drainage pipes as one important tectonic element, instead of a mere part of infrastructure. The pipe is divided into four parts, each of which has a proper length that could be easily transported by mid-size trucks. These pipes are fixed to the main elevation of the building, forming a playful "trace of water" that is independent for the rigid language of the building itself. Rain water are collected by this system and concentrated to the water-fall landscape to the north of the building, and unified the landscape design with the architecture design itself.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲














已邀请:

要发表您的看法,请先登录