登录免广告

瞬间城市—合肥东大街售楼处(Momentary City—CR Land Hefei Dongdajie Sales Pavilion) - Vector Architects

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:直向建筑
地址:中国合肥(Hefei, China)
业主:华润置地
主持建筑师:董功
建筑面积:900平方米
设计时间:07/2009-11/2009
建造时间:09/2009-12/2009
照片版权:Shuhe Photo & Vector Architects

项目简介:
象中国的很多其他城市一样,合肥正在经历一次剧变。原有的城市肌理正在成片的消失,取而代之的是一批批没有表情的开发小区和巨型公建。相对于若干年后的城市形态,今天的合肥将仅仅是一个瞬间。

我们称它是“瞬间城市momentary city”。

正在被拆除的街区和正在被建设的工地象一处处伤痕一样充斥着这座“瞬间城市”,与之俱来得是飞扬的噪音、灰尘和污染。我们的课题是如何在此其中创造一个场所,在这里,人们可以暂时忘却城市的纷乱喧嚣,而体会到飘逝的光影,被风拂动的竹林,静谧的水波,四季的花草的芬芳……这将是一次瞬间的体验,然而,我们希望它会转化成永久的记忆。

在室内空间和城市之间,我们嵌入了六个不同主题的院落空间,分别是竹的院子、花的院子、水的院子等等。它们成为提供建筑和城市的视觉联络的媒介。院子的端面是用工业玻璃钢格栅板分两层挂装,在院落的一侧,颜色随院落的主题而变化,而在城市的一侧,玻璃钢无色而半透明。这种细节处理使得这些端面在城市一侧随着视角和远近的不同呈现出不同的视觉差异。在夜间,当灯光把院子里墙和树木照亮时,半透明的双层玻璃钢界面象是一系列有不同颜色的发光体,静静渲染城市的步道边缘。

院落的格局和朝向成为内部空间起承转合的内在逻辑。阳光通过一系列位于北侧墙体上方的高侧窗,直接或间接的渗透到空间中。自然光的充分介入,建立了空间和时间之间不可分割的关联。随着一天中太阳的轨迹变化和四季的更替,空间的光影表情永远在变化,也许正是这些一个个不可再生的瞬间印象,才是对永久记忆的最贴切的表达。

Like many other cities in China, Hefei is undergoing a rapid transformation. The original urban fabric was torn apart and discarded, replaced by giant blocks of anonymous structures and forms. The present Hefei is just a fleeting moment on its relentless march toward the future.

So, we call it a “Momentary City”.

The neighborhoods that were demolished and the new sites that are under construction fill this “Momentary City” with scabs. We try to design such a place that creates peace and tranquility for people’s souls. It filters out the noise and dust from the outside world, but retains light and its shadow, water and its ripples, wind and it’s sounds, plants and their aroma, a series of momentary phenomena to create a memory that lasts.

A sequence of courtyards, each hosts one of these phenomena are inserted between the indoor space and outdoor city environment, become a visual connection between the building and the city. The ends of these courtyards are enclosed by industrial fibre glass screens which are hung in two layers. On the courtyards’side, the colors of the screens change to reflect the various themes of the courtyards. On the city side, the screens remain clear and translucent. This variation in color creates a subtle effect when they are viewed from city side. When they are seen from different points of view and distances, the screens’appearance are also shifting. At night, when the courtyards and the trees are lit, the screens glow quietly to cast a faint color on the sidewalks.

The layout of the courtyards is the foundation of an internal logic that informs the transition of the spaces. Sunlight reaches the interiors spaces directly or indirectly through the clerestories on the northern wall. The light made the spaces and time inseparable. With the light changing thorough the day and the seasons, the spaces take on different expressions. Maybe such ever-changing and irreplaceable moments are the precise definition of eternity?





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
























已邀请:

要发表您的看法,请先登录