共 34+ 张图片,点击图片进入幻灯
入口层平面
三层平面
六层平面
八层平面
十层平面
南立面
北立面
西&东立面
img (27).jpg
项目概况:
建筑设计:MVSA Architects
地址:荷兰,阿姆斯特丹(Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam, The Netherlands)
面积:20000.0 平方米
功能:Offices, conference spaces and waiting rooms, foyer, auditorium, reception, restaurant, lounge, gardens, underground car park and bicycle garage
时间:2002
照片版权:MVSA Architects
获奖概况:2002年荷兰国家钢建筑奖(Nationale Staalprijs);2003当代建筑欧洲联盟奖—密斯·凡·德·罗奖提名

项目简介:
介绍来自建筑师。ING集团的总部位于阿姆斯特丹A10号环形公路南段路边的一块狭长的地块上。地块一侧是该市著名商业区South Axis,另一侧是环绕着Nieuwe Meer(新湖)的绿地,建筑物在面对绿地一侧保持低矮的体量,悬挑结构中是大礼堂,而在面向城市一侧抬高。

办公楼下方以V形柱支撑,高度从9米到12米不等,这样,高速公路使用者就能看到楼后的绿地了,这样办公楼内员工的视野也不用被高速公路的路堤挡住。

以此种方式抬高建筑物也能让地面层空间有一个宽敞的入口区。镶满玻璃的入口大堂四周环绕着绿色的草坪。在建筑下方有一条接驳道路,为出租车、客车和接送董事会成员的专车服务。停车场和自行车库都位于地下。礼堂及其门厅可用于整个ING集团的各种活动,有独立的出入口和电梯。

建筑物为呼应其周边环境,采取了“智能的”立面设计方式。长长的南立面必须能应对较高的太阳热负荷,而北立面又面临来自A10号高速公路的空气污染和噪音问题。采用双层立面,就能保证适宜的室内气候,还能保证自然通风。在南侧,遮阳板悬挂在立面的空腔处;自然的烟囱效应带走了一部分太阳的热量。临高速公路一侧的玻璃表皮关闭,空腔中的新鲜空气是从南侧吸过来的。

在金属气候天花板的协助下,建筑内部空间都实现了自然空气调节效果。建筑所需冷热水由地下蓄热系统提供;在地块的一端挖了深井,深度达地下150到200米,以利用地下水。由于采取了这些措施及其他各种节能措施,建筑物的能耗水平相当理想。

建筑内部开放与封闭的空间交替,空间氛围丰富多样。中庭、凉廊、庭院花园和天井分布在建筑物的各个楼层,营造出一种单一的连续空间之感,到处都有大量的景致供人欣赏。还有一些可欣赏全景的区域,如餐厅、大会议室和礼堂,以及更多内向型的工作环境。

ING总部大楼不似普通的办公楼,它设有大量的接待与会议空间。这里就像是ING集团董事会与大批员工的家,但最重要的是,它还是整个组织的旗舰。

(本文贡献方:archdaily,archgo;组织:树状模式)
From the architect. The ING Group’s head office stands on a long, narrow site beside the southern section of Amsterdam’s A10 ring road. Bounded on one side by the South Axis business district and on the other by the green zone around the Nieuwe Meer (New Lake), the building maintains a low profile on the side facing the greenery, with a cantilevered section occupied by the auditorium, and rises up on the city side.

The office building stands on V-shaped columns ranging from nine to twelve metres in height, allowing motorway users to see the green zone behind the building while also ensuring that no employee is condemned to a view of the motorway embankment.

Raising the building in this way also allowed room at ground level for a spacious entrance zone. The glazed entrance lobby is surrounded by green lawns. Running underneath the building is an approach road for taxis, coaches and board members’ chauffeurs. A car park and bicycle garage are located below grade. The auditorium and its foyer can be used by the entire ING group and has its own entrance with lifts.

The building responds to its surroundings with an ‘intelligent’ facade design. The long south elevation has to contend with a high solar heat load and the north elevation with noise and air pollution from the A10 motorway. A double-skin facade ensures a pleasant indoor climate for all, with the possibility of natural ventilation. On the south side, solar shading hangs in the facade cavity; a natural chimney effect extracts solar heat. The glazed skin on the motorway side is closed and the cavity is supplied with fresh air drawn from the south side.

The spaces in the building are naturally air-conditioned with the help of a metal climatic ceiling. The hot and cold water needed for this is provided by an underground thermal energy storage system; at either end of the site wells were dug to groundwater levels at 150 and 200 metres below grade. Thanks to these and other measures, the building has a very favourable energy consumption.

The atmosphere inside the building is richly varied, with an alternation of open and screened spaces. Atriums, loggias, courtyard gardens and patios distributed over the various levels of the building create the sense of a single, continuous space with numerous vistas back and forth. There are areas with a panoramic view, like the restaurant, the large conference room and the auditorium, as well as more introverted working environments.

Unlike ordinary office buildings, ING House has a large number of reception and conference spaces. It is home the ING Group’s board and a large staff, but it is also above all the flagship of the entire organization.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册