项目概况:
建筑设计:Mecanoo
位置: 荷兰代尔夫特(Stationsplein, Delft, the Netherlands)
面积:28,320 m2
时间:2012-2015
照片版权:Mecanoo

项目简介:
代尔夫特的新火车站现在投入使用了。 2015年2月28日,代尔夫特的新火车站正式向公众开放了。车站,还有市政府机关以及新的市政大厅,坐落在新的火车隧道的顶上,这里曾是旧的混凝土高架桥。这座桥自1965年起,就把这座城市划分成了两个部分。从一开始,梅卡诺的想法就是要设计一个火车站,让游客能清楚的知道自己已经到达了代尔夫特。

在车站内部,起伏的拱形天花板由一系列铝翅片组成,110 x 70米的天花板呈现为巨大的该地区1877年抽象的地图。大厅由玻璃墙进行空间分割,两个更深的体量布置公众接待区、咨询室和市政办公室的设备区以及车站大厅的商业区。

Francine Houben,梅卡诺的创意总监说:“乘坐电梯而上,壮观的天花板随着历史地图展现在了眼前。当你向外看去,你会看到这座城市和旧的火车站,这是画家Johannes Vermeer的现代《代尔夫特风景》。到代尔夫特是一次令人难忘的经历!”

过去和未来的交织
代尔夫特这座城市反映了它的过去:众多的历史建筑和运河。这座城(Prinsenstad)和荷兰的皇家有着紧密的联系;当然,还有世界注明的代尔夫特陶器工厂。另外,代尔夫特理工学院也处于科技创新的前沿。代尔夫特的特点,就在于它过去和未来的交织,也是梅卡诺的Francesco Veenstra所引导的设计的起点。

代尔夫特蓝
圆顶天花板的特点是巨幅的代尔夫特历史1877地图以及周围的环境,这个天花板把火车站和在建的市政大厅连接起来了。在车站大厅里面,墙壁和圆柱由当代的代尔夫特蓝瓷砖装饰。在2017年,你将能够从火车站步行至市政大厅。

荷兰的天空
建筑外层的玻璃层设计用来反射荷兰的天空。像球透镜状的熔融玻璃面板参考了国内的窗口设计,这种设计可透过窗口看到整个古城。开放的高性能玻璃面板与关闭的熔融玻璃面板的结合及节奏能获得较高的能量效率。

内容紧凑
在整个设计过程中,建筑容积已被削减和改造成一个紧凑的、高效的形式。角落降低的房顶线条,对于现有的城市中心,及毗邻的代尔夫特的小规模发展提供了渐进的过度,在玻璃容积的切口,形成了一个小巷与庭院的格局,这个灵感来自代尔夫特自身的复杂结构。 车站大厅是车站及市政办公发展的第一阶段的一部分。当在2017年,旧的铁路高架桥被拆除,及市政府和整个市政办公区完成时,整个建筑群将向公众开放。

(本文贡献方:archdaily,gooood,metalocus,designboom;组织:树状模式)
Delft’s new train station is now in use
On Saturday 28th February 2015, the Delft’s new railway station was officially opened to the public. The station, in combination with municipal offices and the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that has divided the city in two since 1965. From the outset, Mecanoo’s idea has been to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft.

Francine Houben, Mecanoo’s creative director:"Coming up the escalators, the impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds. When you look outside, you see the city and the old station as a modern \'View of Delft’ by the painter Johannes Vermeer. Arriving in Delft is now an unforgettable experience!"

Interweaving past and future
The city of Delft reflects its past: the multitude of historic buildings and canals; the ‘Prinsenstad’ city, closely connected to the Dutch Royal Family; and, of course, the world famous Delftware ceramic factories. On the other hand, the Delft University of Technology is at the forefront of technical innovation. The character of Delft, epitomised in this combination of past and future, was the starting point for the design led by Francesco Veenstra of Mecanoo.

Delft Blue
A vaulted ceiling features an enormous historic 1877 map of Delft and its surroundings, connecting the station with the city hall that is currently under construction. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. In 2017, you will be able to walk directly from the station into the city hall.

Dutch skies
The glass skin of the building is designed to reflect the Dutch skies. The panels of fused glass with lens-like spheres reference a vernacular window design that can be seen throughout the historic city. The combination and rhythm of open panels of high performance glass and closed fused glass panels enable a high degree of energy efficiency.

Contextually compact
Throughout the design process the building volume has been shaved and reformed to create a compact, highly efficient building form. The lowered roof lines at the corners provide a gradual transition towards the existing small-scale development of the Delft city centre and the adjacent Wester Quarter. Incisions in the glass volume form a pattern of alleyways and courtyards, which are themselves inspired by the intricate structure of Delft itself. The station hall is a part of the first phase of the development of the station and municipal office. When the old railway viaduct will be demolished in 2017, and the city hall and entire municipal offices completed, the whole complex will be open to the public.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册