吉隆坡标志塔概念方案(Kuala Lumpur Signature Tower) - BIG

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:BIG
主持建筑师:Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
位置:马来西亚吉隆坡
设计时间:2013年
类型:资格预审竞赛
业主:1MDB公司(1malaysia development berhad)
规模:200,000平方米
阶段:概念阶段

项目简介:
1998年的时候,由西萨·佩里设计的独特双子塔在吉隆坡落成,而在2013年时,BIG事务所受邀,在毗邻于这座著名建筑的中央商务区设计一个全新的地标性建筑。为了在视觉上与现有城市中心创造一种对位关系,设计团队希望建立一座能与邻近双子塔楼对话的新塔楼。

传统的摩天大楼随着高度升高,视野景观越来越好,而楼层面积越来越少。但BIG的设计改变了这种从底到顶的变化,提出了颠倒摩天大楼的概念。当大楼升上天空,环绕塔体主干,可以拥有更多更好的空间,空气和光线。

建筑利用塔楼每隔几层必须设置的疏散平台和空中庭院划分防火分区,形成堆叠的平衡体块而不是一个单一的形体。因此,每个部分都构成一个不同的类型:塔(tower)、扁块(slab)、立方体体块(cube)以及外围体块(perimeter block)。

酒店位于塔楼的最高层,且在顶部半个立方体体块下拥有一个360度全景环绕的空中大厅。整个体量的中心挖出一个空中庭院,就像是戴在顶上的王冠。空中庭院是天空中的一片绿洲,安置在这个精确几何形花园中的水和自然景色都经过精心设计,庭院的周边被可以饱览城市壮丽景色的房间包围,以此抵御1250英尺高空的强风。建筑的立面设计了双层表皮,通过烟囱效应保证自然通风,确保在欣赏壮丽景色的同时不会受到温度过高的影响。

(本文贡献方:BIG,archcollege;组织:树状模式)
Kuala Lumpur\'s skyline of sprouting skyscrapers acquired global recognition with the construction of Petronas Towers - an icon of a new generation of modern landmarks that are not replicas of a generic international style of modernism, but rather regional reinterpretations of the local vernacular.

A decade after their completion BIG was invited to design the landmark for a new central business district, across town from the Petronas Towers, in an attempt to create a counterpoint to the existing urban epicenter. Was it possible to create a new landmark as striking as the Petronas Towers? How could a new tower enter into a dialogue with the unique silhouette of the Petronas that would be a respectful conversation rather than a power struggle or beauty pageant?

A classic skyscraper steps back as it rises, providing less and less space as the views get more and more desirable. BIG\'s design exploits the changing context from the foot to the pinnacle, proposing a skyscraper turned upside down. As it reaches for the sky, the surroundings will open up to leave more room, air, and light around the trunk of the tower. Exploiting the necessary separation of the tower into distinct fire sections with evacuation terraces and sky lobbies at regular intervals, we can articulate the tower as a stack of balancing volumes rather than a single mass. Each volume constitutes a different typology. Tower, slab, cube and perimeter block.

The top of the tower is the hotel. A sky lobby with 360° views greets hotel guests beneath the hovering half cube. The center of the volume is excavated to create a courtyard in the sky—like a crown balancing at the top. Sheltered from the winds at 1250 feet and surrounded by rooms with spectacular views of the city, the courtyard is an oasis in the sky, an Islamic garden with water and nature orchestrated in perfect geometries. The façades are designed as a doubleskin creating a chimney effect for natural ventilation, allowing spectacular views without resulting in overheating.

Seeing the upward-expanding silhouette of BIG\'s tower on an axis with the Petronas Towers and in the greater context of the whole of Kuala Lumpur, the tower perfectly fills the gap between the twin minarets. Like an architectural Rubin\'s vase—the famous illusion of perception that oscillates between foreground and background, making viewers see two opposing faces or a single vase the new landmark tower occupies the slice of sky that remains, the Rubin\'s Vase between the Petronas towers.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




















已邀请:

要发表您的看法,请先登录