项目概况:
建筑设计:Architects Group RAUM
地址:韩国,釜山(1298-114 Beomcheon-dong, Busanjin-gu, Busan, South Korea)
主持建筑师: Oh Sin-Wook
合作建筑师:No Jeong-min
设计团队:Ha Jeoung-un, Lee Chul-woo, Kim Dae-won, Yu Seong-cheol, An shin
总建筑面积:397.07 平方米
占地面积:118.11 平方米
基地面积:171.00平方米
时间:2014
照片版权:Yoon Joon-hwan

项目简介:
来自建筑师的描述:场所的记忆不局限于那些对场所有所体验、有所关联的人。通过当代城市和建筑中的各种图像,这种记忆应该很容易被间接地体验到或者了解。那正是为什么在当今时代,我试图设计这样一座建筑,它能反映场所不同的历史和记忆。

建筑的体验创建了一个场景,成为的空间记忆。该地区有着众多值得回忆的往事,如电影“朋友”、“sanbok路”以及日据时代,人们通过新生的当代建筑的形象得以启发,逐步获得那些可追溯的历史,从而体验到不同的场景。城市大量建筑的形象和细小破碎的“sanbok路”共同构筑了建筑的场景,这种体验透过窗户在空间上得以延伸。

我设计这个造型的过程,是将一维的线扩展到三维,并进行垂直方向上的整合。立面本身显示设计过程中的细微差别,每一个空间用同样的方式构成,但得出不同的印象。建筑内部的楼梯能让我们产生这样的感觉——好像我们行走在“Sanbok路”的台阶与胡同中,它能自然地呈现其空间印象。这种设计使尊重城市与建筑的关系成为可能,也克服了时空的限制。

项目其它信息:
Construction : Daejeong Construction
Electric Engineer: Young Shin Engineering
Structural Engineer : In Structure Engineering
Mechanical Engineer : Shinheung Engineering
Client: Choi Eun-seok

(本文贡献方:archdaily,archcollege;组织:树状模式)
From the architect. A memory of the Place is not only for the men who have experience of it and have something to do with it. The memory should be easily experienced and learned indirectly through various kind of image of the contemporary city and architecture. That is the reason that I tried to actualize the construction that reflects the diverse histories and memories of the place in the present time.

The experience of the construction creates an image and that becomes the memory of the space. As the area that has such past-reminding memories as The film “Friend”, “The Sanbok Road” and The period of Japanese occupation inspired by an image of fresh contemporary building and instilled a history-traceable schema, create various scenes. An image of massive architecture of the city and a tiny fragmented image of “The Sanbok Road” are formed the whole picture of the construction and the image spatially expends through the pieces of the windows.

I created the modeling of the form with the process to extend one-dimensional line to the three-dimension and keep vertically recombine together. The facade itself displays a subtle difference of this process and every spaces made with the same way gives different impression. The stair inside the building allows us to feel that as if we are climbing up the step and alleyway of “The Sanbok Road” which naturally appears the image of the space. This kind of thing makes it possible to regard the connection between the city and architecture as an image and also overcome the spatiotemporal limitation.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册