共 36+ 张图片,点击图片进入幻灯
1 屋面构造/排水口 2 玻璃屋面,坡度13度 3 顶端外立面,硅胶接缝/沿外立面坡度方向的 外立面结构 4 钢支架 5 隔热外墙面板 6隔热外墙面板/支架处外墙内部隔热面板 7 水平框架 8 百叶窗 9 钢框架 10 固定式眩光控制器 11 进风口 12 屋面下部钢结构 13 内支架 14 钢护板 15 水平钢框架 16 隔热组件:连接框架、支撑部分、保护支 架、内支架、带有整合轨的金属斜片以控制眩光 17 百叶窗调节:外立面照明、支架 18 隔热面板 19 钢结构 20 角部钢结构 21 整合排水槽
项目概况:
建筑设计:Schmidt Hammer Lassen Architects
地址:丹麦,哥本哈根(Copenhagen, Denmark)
业主:Nykredit
景观设计: SLA
完工时间:2010
建筑面积:6,850 平方米
照片版权:Adam MOrk
延伸阅读:AT建筑技艺上案例介绍

项目简介:
Nykredit的新总部大楼——水晶大楼,坐落于原总部大楼的西北方向。新建筑在广场上独立地伫立着,它看起来是透明、闪耀的几何形体,立于一点和一条线上,像广场上的一个轻盈的水晶体。

从建筑外形和规模来看,水晶大楼构建了一个城市与海港之间建筑的过渡,且与周边的建筑相协调。它的南面参照Elefanthuset的三角形顶端设计,形成了建筑主要入口。从建筑下方Puggards和Hambros街道拐角处的走廊上即可以清晰地看到海港和Nykredit的总部大楼——水晶体。大楼的内部设计以功能性、便捷性和高效性为主导。在建筑的标准层内,两个中庭之间以“Z”字形连接,这样能保证所有办公室获得良好的光照,并欣赏到窗外景观。该设计使得内部空间开放,并能根据实际情况灵活调整以分隔出办公室及会议室。这座大楼主要由一个放置于建筑玻璃幕墙内侧的菱形建筑系统支撑,它的功能不仅是建筑元素,还为整栋大楼减少了柱子的数量。

大楼外层的多面体玻璃反射出周围的环境,而双层幕墙同时作为集成遮阳屏幕,让建筑适应不断变化的日照条件。此外,建筑的外采光系统还包括一个精巧的丝网印刷设计,以减弱太阳光照,同时也使海港的区域环境更富有生气。
广场的特别之处在于一个能反射阳光和满天浮云的大型水池。水晶大楼和“云朵”水池的设计与周围景观和谐互动;并与古代和现代艺术博物馆的传统建筑风格,以及为新建筑提供布景的海港区,形成了微妙的关联。

广场和建筑——一个雕塑的概念
在设计早期,设计团队和景观设计公司SLA有过多次会议。他们认为新建筑不应该在广场上或者在广场旁边,但实际上建筑就是在广场上的。最终我们与SLA的设计人员决定:“与其设计一个专注于艺术形式的广场或空间,还不如将建筑与广场作为一个统一的形式合并在一起—— 没有广场就没有建筑,没有建筑就没有广场。这个想法很少被研究,而它成为了我们参数化设计过程中一个重要的参数。”schmidt hammer lassen architects(SHL建筑事务所)的高级合伙人Kim Holst Jensen解释道。

新兴的水晶体
在如何将建筑放置在广场这一问题上,设计团队非常认真考虑了各种情况的后果,包括建筑是不是放在广场的中间以使游客可以从建筑下通行。最终,确定了三种建筑形状:三角形、水晶体和水滴形状。每个形状都有自己的特质,并有着一些共同的品质。
建筑开始渐渐成型。带着传统城市建筑体块的思维,设计团队设定了下一组参数;不同于典型的建筑体块,我们的建筑不应该吞并整个场地,公众应该能够在建筑下方行走穿行,并且能够直接行走到建筑的心脏。因此,建筑师从模型的角落开始入手——将其揪起上翻。雕塑的外观开始成型,揪起上翻的角部使建筑看上去“盘旋”于地面上。水晶体的迷人空间和几何形象很快地突显出来,并灵活地应对着额外的建筑参数和系统。就这样,建筑师有了一个矩阵,这个矩阵可以按照他们想要的方式进行操作。水晶体从每个角度看都是一个雕塑——建筑没有通常的背立面,而底部有角度的部位在顶部被镜像。

建筑可持续性
这幢透明的办公大楼设计项目采用了完整的环保策略,超低能耗仅为70kW·h/m2,低于当时的欧洲能源法规25%。楼顶由高效能光电板覆盖,每年能产生8万kW·h的能源。除此之外,三层的内部玻璃墙能够极其有效地保温,这就使得耗电U值保持在仅0.7W·h/m。高透明的大厦加上精巧的丝印外墙玻璃形成了一个阳光屏障的作用,为所有员工提供温和且多用途的工作环境。整个设计还组合了一个夜间冷却系统,自然通风可通过双层玻璃幕墙和中庭天窗排出,使得内部温度保持最佳。洗手间采集雨水作为灰水二次利用;近处的海水则为大楼提供额外的冷却作用。

其它信息:Awards
2011, ArchDaily Building of the Year Award, Office Building category
2012, Arne of the Year Award, shortlisted in the Big Arne category
2011, European Steel Design Award
2011, LEAF Award, Best Structural Design of the Year
2011, World Architecture Festival, shortlisted in the Office category
2012, RIBA Award, shortlisted in the EU category
2013, IABSE Denmark’s Structure Award for the Crystal in Copenhagen

(本文贡献方:archdaily,SHL,AT建筑技艺;组织:树状模式)
The extension to Nykredit consists of a new building – the Crystal – sited northwest of the existing Nykredit premises. Freestanding on the site, it reads as a transparent, geometrical, glazed form which, resting only on a single point and a single line, floats as a visually light, crystalline structure above the plaza.

In terms of both form and scale, the building is intermediate between the city and the harbour, and harmonises with neighbouring buildings. On the southern side it rises with reference to the Elefanthuset’s gable apex and creates space for the main entrance. From the corner of Puggardsgade and Hambrosgade there is passage under the building and a clear view out towards Nykredit’s head office building, called the Glass Cube, and the harbour. The interior of the building is constrained by the demands of functionality, flexibility and efficiency. The typical floor plan is disposed in a Z-shape around two atria, which ensures that all workstations are well lit and enjoy a view. The disposition of the plan allows the accommodation of open plan, separate offices or meeting rooms. The building is primarily supported by a rhombic construction system placed immediately inside the facade. The system functions both as an architectural element while also allowing the building to dispense with pillars.

The building’s multi-faceted glass facade reflects both daylight and the immediate surroundings, but the double-glazing also features an integrated sun screen that allows the building to adapt to changing light conditions. In addition, the outer glazing system includes a subtle silk print design that both mitigates solar ingress and will also enliven the ambience of the harbour area.

The piazza features a large water pool which reflects the sun and the clouds moving across the sky. The Crystal and the Cloud are designed to interact with their surroundings, offering a subtle connection between the formal architecture of the Glyptotek Museum of Ancient and Modern Art, and the waterfront area which forms the setting for the new building.

Sustainability
EnergyThe design team has brought a holistic approach to the environmental strategy underlying the project. The scheme manages to combine a completely transparent office building with an exceptionally low energy-consumption at 70 kWh per square metre, which means that the building consumes 25 percent less energy than the existing energy legislation. The roof is covered with highly efficient photovoltaic panels generating 80,000 kWh per year. In addition, the triple-layered inner glass facade provides extremely effective thermal insulation, with a U-value of only 0.7 Wh per square metre.
WaterRainwater run-off is collected to be used as grey water for toilet facilities throughout the building, while sea water provides additional cooling for the building.

VentilationThe scheme operates a night-time cooling strategy where natural ventilation is introduced through the double facade and extracted through the atrium skylights, maintaining optimum internal temperatures.

ContextThe building floats above the plaza resting only on a single point and a single line, and it is carefully harmonised with the neighbouring buildings. The additional public space at ground level creates a dynamic public realm.

Daylight The highly transparent building with a subtle silk-printed design on the outer glass facade functioning as a sunscreen creates a harmonious and versatile working environment for all employees.

Noise The building’s insulated facade prevents noise interference from the busy road outside.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册